2016 UCI Mountain Bike World Cup presented by Shimano: Лурд, Франция – DHI#1

Първият старт за Световната купа през 2016 г. бе в дисциплината спускане (DHI) и посрещна състезателите с кал и хлъзгави камъни и корени. Това важеше с особена сила за квалификацията, където почти нямаше участник, който да не е паднал. Най-добро време там при мъжете даде Лоик Бруни, а при жените Тане Сийгрейв.


Трасето в Лурд по принцип си е трудно, с някои доста стръмни участъци и с доста технични секции в горската част – рошави улеи, странични наклони и криви линии. Във влажни условия всичко това се превърна  още по-голямо предизвикателство дори за най-добрите.

За щастие на участниците в неделя времето все пак се оправи и трасето бързо започна да изсъхва. Това подобри условията, но не и избора на гуми – основният въпрос пред състезателите бе дали да заложат изцяло на гуми за кал (това би им дало предимство на хлъзгавата почва), или да подрежат бутоните им, за да си осигурят по-добро поведение върху камъните и корените.

Жени

Рейчъл Атертън (Великобритания, Trek) имаше проблеми в квалификацията, но се завърна по-силна от всякога на финала и спечели с убедителна преднина и стабилно каране. Сънародничката ѝ Тане Сийгрейв (Transition/FMD) обаче, макар да не повтори успеха си от квалификацията, показа с второто си място, че не е толкова далеч от постигането на победата. Челната тройка бе попълнено от още една британска състезателка – Манон Карпентър (Madison Saracen), а на четвърто и пето място завършиха съответно Трейси Хана и Емили Зигенталер.

Мъже

Първото по-добро време бе дадено от Амори Пиерон (Франция, Lac Blanc Commencal), което се оказа достатъчно да класира непознатия до момента французин на пето място. Дори някои от най-големите имена в спускането не успяха да го подобрят, а първият, който направи това, бе Дани Харт (Великобритания, MS Mondraker). Няколко човека по-късно Аарън Гуин (САЩ, YT Mob), който направи лоша квалификация с цели две падания, подобри с почти 3 секунди времето на британеца.  За никого не бе изненада, че Гуин се задържа на горещия стол чак до последния състезател по трасето. Лоик Бруни (Франция, Specialized) за пореден път даде най-добро време в квалификацията, за пореден път бе най-бърз в първите междинни контроли и за пореден път… сгреши в долната част на трасето и падна, оставяйки победата в ръцете на съперника си. Гуин дори призна след финала, че французинът е бил отчетливо по-добър от него през този уикенд, но макар и вече световен шампион, победата в СК продължава да се изплъзва на Бруни. Така Дани Харт остана трети, на втората позиция с отлично каране се вмъкна Стив Смит (Канада, Devinci), а четвърти завърши Трой Броснан (Австралия, Specialized).

Запис от прякото предаване можете да гледате на Redbull.tv.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>