Descendant – нова серия компоненти от Truvativ

Името на Truvativ може би се поизгуби в последните години, но сега Sram ни представят изцяло нова серия с тази марка, носеща името Descendant. За англо-говорящите това веднага разкрива основното предназначение на тези компоненти – ендуро, спускане, фрийрайд, или иначе казано, каране в посока надолу. Новата серия включва курбели и периферни компоненти, както от карбон, така и от алуминиеви сплави. Компанията твърди, че тези продукти ще бъдат не само едни от най-добрите, но и от по-достъпните на пазара.


DESCENDANT Crankset

Започваме с базовия модел курбели, носещи просто името на серията, предназначени за АМ и ендуро велосипеди. Те са съвместими със задвижване 1х, т.е. използват венец с широк-тесен профил на зъбите, и са изковани от алуминиева сплав от серията 7000. За да се намали теглото, венецът е с директен монтаж – без паяк и болтове. Курбелите Descendant ще се предлагат във варианти с 24 или 30 мм ос, респективно съвместими със средни движения BB30/PF30-68/73 мм или GXP/PF GXP 68/73 мм, с дължина 170 или 175 мм и с венец 32 зъба. Теглото на най-леката конфигурация е 674 грама, а цената ще бъде между 175 и 205 евро.

DESCENDANT Carbon Crankset

За този модел производителят твърди, че е най-достъпният подобен продукт на пазара, с цена между 340 и 370 евро. Дали това е така, не можем да кажем, но основните му характеристики са сходни с тези на базовия модел – директно прикрепен преден венец с 32 зъба с широк-тесен профил,  24 или 30 мм ос и съвместимост със съответните средни движения. Както личи от името обаче, тук рамената са изработени от въглеродни нишки, което води до тегло за най-леката конфигурация 587 грама, което дава на Truvativ основание да добавят и ХС велосипедите като подходящо предназначение, макар че здравината на курбелите е съобразена изцяло с АМ/ендуро байковете. Карбоновите курбели Descendant се предлагат само в дължина 175 мм.

DESCENDANT DH Crankset

Както показва името му, този модел е предназначен за спускане и за друга подобна употреба с голямо натоварване, изискваща максимална здравина и издръжливост. Рамената са изработени от алуминиева сплав, а предният венец с размер 34 зъба се монтира чрез паяк (BCD 94 мм), а не директно. Дължината на курбелите е 165 или 170 мм, оста може да е 24 или 30 мм, но по-дълга, така че линията на веригата е 57 мм, а съвместимостта е със следните средни движения: GXP 83 мм/PF GXP 104.5/107 мм, PF30 83 мм. Цената на спускаческия комплект е между 166 и 214 евро.

DESCENDANT Flat Bar

Правите кормила отново са на мода и в серията Descendant има два такива модела с еднакви размери/геометрия, но от различен материал – карбон (цена 163 евро) или алуминиева сплав 7050 (цена 71 евро). Дължината и ъглите на кормилата са същите като на ендуро звездата Джером Клементс – 750 мм за карбоновото, 760 мм за алуминиевото, със 7° наклон/извивка назад.

DESCENDANT Riser Bar

Същата е цената и на извитите кормила, които отново се предлагат в карбонов и алуминиев варианти. Дължината и извивката назад са идентични, но е добавено и издигане с 20 мм и наклон/извивка нагоре с 5°.

DESCENDANT DH Bar

Има и модел, предназначен единствено и само за спускане/фрийрайд. Той е с още по-голяма дължина – 800 мм, както и с малко по-различна геометрия – 25 мм издигане, 9° извивка назад и 5° извивка нагоре. Материалът е алуминий 7050, а цената 77 евро.

За жалост за никое от кормилата не е посочено тегло.

DESCENDANT Seatpost

Не че този продукт е подходящ само за спускане, но доколкото в АМ/ендуро сегмента властват понижаващите колове,  най-логично е да виждаме стандартния кол за седалка Descendant на DH/FR велосипеди. Той също е изработен от алуминиева сплав 7050, главата му е с нулево изместване назад и с два болта за прецизно и лесно регулиране, а теглото не е никак високо – между 235 и 275 грама в зависимост от размера (дължина 350 или 400 мм, диаметър 30.9 или 31.6 мм). Цената му е 54 евро.

DESCENDANT Stem

Колекцията не би била пълна без лапа. Тази от серията Descendant е здрава и корава, подходяща за ендуро и DH/FR велосипеди, т.е. за най-сериозна употреба. Изкована е чрез 3D технология от алуминиева сплав 7075 и след това е фрезована за допълнително намаляване на теглото. Кормилната скоба (31.8 мм) е с четири болта, а тази за стержена с два. Лапата се предлага в три дължини – 40, 50 и 60 мм, всичките с нулев наклон. Теглото е между 149 и 168 грама, а цената 71 евро.

Всички продукти от серията Descendant се очакват на пазара още през месец юни 2016 г.

www.sram.com

www.bikelab.bg

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>