ВЕЛО-УИКЕНД В ГАБРОВСКИЯ БАЛКАН – нови дати, 28-30 август 2015 г.

Заради липсата на достатъчно участници се наложи да отложим планираните обучения в Узана за края на месец август, което осигурява много по-дълъг период за записване, така че повече хора да могат да настроят програмите и графика си. Надяваме се да се видим там преди края на лятото!

От дебютанти до напреднали (разделени в 4 нива) – това събитие представлява комбинация от възможности, свързани с карането на велосипед в планински условия, при което акцентът е върху упражняването на основните техники за каране, придобиването на нови умения и споделянето на опит в реални условия. MTB-BG.com и gabrovo-plus.info ви канят на 28, 29 и 30 август в местността Узана над Габрово, в географския център на България, за да съчетаем карането с усвояването и подобряването на уменията за управление на планински велосипед.


Във всеки един от трите дни ще се проведат различни модули от станалите вече традиция карания с практически съвети. Водещ лектор отново е Любомир Ботушаров (MTB-BG.com). Освен това имате възможност за свободно каране – с или без водач, както и време за посещение на знакови културни забележителности и природни феномени в Габровския Балкан.

Какво е новото?

•             Модулна програма, която позволява разделяне на групата на четири нива/категории: дебютанти, начинаещи, напредващи и напреднали

•             Ограничаване броя на участниците във всяка една от групите с цел постигане на по-добра ефективност при заниманията

•             Алтернативна програма за придружители без или с начални умения за каране на велосипед

•             Възможности за индивидуални занимания по предварителна заявка, насочени към дебютанти и начинаещи

•             Възможности за посещение на знакови културни забележителности и природни феномени в Габровския Балкан

ПРОГРАМАТА:

Петък (28.08.2015)

10:00 – 13:00 – Индивидуални занимания по предварителна заявка за дебютанти и начинаещи

14:00 – 16:00 – Индивидуални занимания по предварителна заявка за дебютанти и начинаещи

* Индивидуалните занимания включват съвети и упражнения за усвояване на основните техники за каране на планински велосипед по терени с ниска степен на трудност. Продължителността е един астрономически час (възможно е и повече при желание от страна на обучаващия се), през който инструкторът провежда занимания с един единствен участник (възможно е и с двама при изрично желание от тяхна страна). Цената е 10 лв./час.

16:30 – 19:30 – Упражнения за завиване, усвояване на базови умения и отстраняване на вредни навици

Целева група: Дебютанти, начинаещи и напредващи

Предмет на занятието: упражнения върху равен асфалт с фокусиране върху следните неща:
– Правилна стойка при каране на планински велосипед
– Как да завиваме
– Къде да гледаме
– Как и кога да спираме (с оглед на завиването)

Тези упражнения в последните години се доказаха като отличен начин за изчистване на техниката на каране при контролирани/безопасни условия, за изчистване на грешки и повишаване на увереността с оглед последващо прилагане по пресечен терен.

Такса: 5 лв. 

Събота (29.08.2015)

09:00 – 11:30 – Занимания по маршрут Узана – прохода Шипка

Карането е по черен път с малки наклони и разнообразна настилка.

Целева група: Дебютанти и начинаещи.

Такса: 10 лв.

12:00 – 17:00 – Занимания по маршрут прохода Шипка – Габрово

Карането е по технична пътека, изискваща наличието на поне средни умения в карането по пресечен терен. За напредващи колоездачи някои участъци може да са трудни, но полезни. С напредналите ще работим за изчистване на техниката на каране и евентуално придобиване на нови умения. Ще се фокусираме върху теми като избиране на линия, спиране, завиване, серпентини, преодоляване на технични препятствия и др.

Важно! Прибирането от Габрово до местността Узана ще става на самоход, така че от тази гледна точка заниманието е насочено към хора с добра физическа подготовка. Препоръчително е участниците да си носят фар и задна светлина, в случай че изкачването им отнеме повече време от необходимото.

Целева група: Напредващи и напреднали

Такса: 15 лв.

Неделя (30.08.2015)

09:00 – 16:00 ч – Занимания по маршрут Узана – хижа „Мазалат“ – Узана

Целева група: Напредващи и напреднали.

Такса: 20 лв. за маршрут Узана – хижа „Мазалат“ – Узана

Такса: 15 лв. за маршрут Узана – хижа „Мазалат“ или хижа „Мазалат“ – Узана

През този ден ще се посветим на упражнения по чудесната пътека към хижа „Мазалат“. Тя може да се кара и в двете посоки, като във всяка от тях има какво да упражняваме и научим, но ако някой желае, може да я кара само в едната посока, а в другата да ползва алтернативния черен път. За да достигнем до пътеката, ще караме няколко километра и по черни пътища.

Организаторите си запазват правото на промени в програмата в зависимост от метеорологичните условия. При твърде лоша прогноза за времето събитието може да бъде отменено, както и в случай, че не се запишат достатъчно желаещи.

Отстъпки и плащане:

Участници, които се запишат в повече от един групов модул, получават еднократна отстъпка 5 лв.

Участници, които се запишат във всички групови модули, получават отстъпка 10 лв.

Плащането се извършва на място в часовете преди/извън заниманията.

Как да определите нивото си?

Дебютанти – Особена категория, предназначена за хората, които до момента не са карали по пресечен планински терен. В зависимост от общите им умения за каране на велосипед тези хора бързо могат да се окажат начинаещи или напредващи, но това може да се разбере едва след първите (по-леки) упражнения.

Начинаещи – Хора, които вече са направили първите си стъпки по пресечен терен, но се чувстват достатъчно уверени само на хубави, гладки черни пътища и пътеки, с малък наклон и без никакви сериозни препятствия. Всякакви по-стръмни наклони, по-изровени участъци, корени, камъни и други препятствия ги плашат и/или преодоляването им представлява трудност за тях. В състояние са да поддържат по-висока скорост единствено на асфалт или на гладък черен път.

Напредващи – Хора, които вече имат известен опит в карането по пресечен терен. Могат да поддържат висока скорост на гладки черни пътища и средна скорост на лесни пътеки или на по-неравни черни пътища. Могат да преодоляват средни по размер препятствия и средно стръмни наклони. Изпитват сериозни  затруднения при силно изровени черни пътища, технични пътеки, стръмни наклони и по-сериозни препятствия.

Напреднали – Хора, които имат значителен опит в карането по пресечен терен и не изпитват сериозни трудности при каране по повечето черни пътища и пътеки със средна или висока трудност. Способни са да карат с висока скорост дори по неравни терени. Не се плашат от по-стръмни наклони, по-технични препятствия и по-изровени участъци. Имат нужда от изчистване на техниката, усвояване на специфични умения, съвети с по-тясна насоченост и подобряване на отделни детайли в карането.

Изисквания към участниците:
– Да са на възраст 18 години или повече.
*Участници от 12 до 17 години ще бъдат допускани в упражненията за дебютанти и начинаещи само в присъствието на родител, който да ги наблюдава. Участници на възраст от 14 до 17 години може да бъдат допуснати и в заниманията за напредващи, ако в тях участва и техен родител, който да носи отговорност за действията им.
– Да носят каска и ръкавици по време на упражненията – задължително!
– Препоръчително е да носят и допълнителна защитна екипировка – очила, наколенки, налакътници и др.
– Да участват с изправен планински велосипед.
– Да са заплатили таксата за участие в съответния модул.
– Да представят пред организаторите подписана лично от тях Декларация за освобождаване от отговорност. Декларацията можете да изтеглите ТУК.
– Препоръчително е всеки участник да има Планинска застраховка и застраховка „Злополука“.
*Тези застраховки могат да ви спестят разходи в случай на травма, оказване на първа помощ, спасяване в планината и други неприятни ситуации. Организаторите на събитието не носят отговорност за каквито и да е разходи, възникнали за участниците във връзка с такъв инцидент.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ И НАСТАНЯВАНЕ

Местността Узана се намира само на 22 километра от Габрово, а дотам води асфалтиран и добре поддържан планински път. Надморската височина варира между 1220 и 1352 метра. Ако потърсите информация за местността, възможно е да се натъкнете на понятието „курортен комплекс Узана“. Не си представяйте обаче нищо подобно на класическите планински курорти като Боровец, Пампорово и т.н.

По време на вело-уикенда ви препоръчваме настаняване в хижа. С удоволствие ще направим обща резервация, а изборът на конкретната хижа ще зависи от броя на участниците/нощувките и възможността да ползваме групова отстъпка при най-добро съотношение цена-качество. Очакваната цена е в диапазон 10-12 лв. на човек на вечер и не включва изхранване.

Ако предпочитате удобството на почивните домове и/или хотели и имате въпроси към конкретен обект, пишете ни на [email protected]. Можем да направим резервация от Ваше име и договорим цената в зависимост от броя на участниците/нощувките.

ЗАПИСВАНЕ

Желаещите да участват в мероприятието трябва да се запишат най-късно до 23 август чрез попълване на формуляра долу. Посочват се трите имена на участника, e-mail и телефон за обратна връзка. Задължително е да бъдат избрани модулите (модула), в които възнамерявате да участвате. Посочете също дали имате желание за настаняване в хотел/почивен дом, хижа, на палатка или не желаете настаняване.

Местата във всеки един от модулите са ограничени, така че побързайте! Събитието ще се проведе само при достигане на определен брой участници, което предполага сериозно и навременно записване. Записване след 23 август ще е възможно само при наличие на останали свободни места и до достигане на максималния брой участници.

Таксата за участие се заплаща на място и не включва настаняване. Размерът ѝ е в зависимост от избрания модул/избраните модули (виж по-горе).

За допълнителна информация следете също страницата на събитието във Facebook: https://www.facebook.com/events/819191411510875/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>