Промени в конкурса „Снимка на месеца“ за 2014 г.

През изминалата година се натрупа достатъчно емпиричен материал, който ни помогна (заедно и с много ценни мнения във форума и извън него) да решим как точно искаме да изглежда конкурса занапред, и по специално как искаме да бъдат избирани получателите на наградата, как да бъдат оценявани снимките и т.н. В рамките на тази първа година няколко пъти правихме леки промени или допълнения в правилата за номиниране и оценяване, което заедно с отзивите и обратната информация от различни източници ни доведе до следните промени за 2014 г: 

От януари 2014 г. получателят на паричната награда и победител в конкурса ще се определя най-вече от журито на МТБ-БГ плюс гласовете на публиката в Галерията на МТБ-БГ.

За целта съставът на журито в последните месеци бе разширен и включи още няколко професионални фотографи, които имат и силно отношение към карането на велосипед и/или към планините, така че да сме сигурни, че ще оценяват снимките не само по техните фотографски качества, но и по емоцията, която носят. За момента журито включва: Анелия Пейчева, Анастас Търпанов, Лора Желязкова, Мая Къркаличева, Светослав Петков и Софияди Чакравардая. Благодарим на всички тях, че и през 2014 г. ще отделят напълно безвъзмедно от времето си, за да ни помогнат да избираме най-добрите снимки за всеки месец! Журито ще гласува за всяка снимка по десетобалната система, оценката се формира средноаритметично от гласовете на всеки член на журито.

Към тази оценка ще добавяме и оценката в Галерията на МТБ-БГ. Както знаете, там оценката е по петобалната система. Досега я удвоявахме, за да се приравни към десетобална, но занапред няма да го правим – тя ще участва такава, каквато я виждате под снимките. Основната причина за това е, че искаме да запазим водещата роля на журито, макар че при близки негови оценки за няколко снимки, вотът на публиката със сигурност ще може да повлияе на крайния резултат. Затова се надяваме, че публиката ще бъде активна в Галерията, което между другото започна да се случва към края на годината и много ни радва. Главната причина да оставим именно Галерията като място за глас на публиката е, че оценяването там става не просто с харесване, а с поставяне на конкретна оценка, което позволява всеки наш потребител да влезе в ролята на член на едно голямо жури.

За радост на едни и за жалост на други, гласовете във Facebook и във форумната анкета занапред няма да участват в определянето на победителя. Основната причина за това е недостатъчната активност на тези две места, което, от една страна, обезсмисля донякъде досегашната сложност при формирането на оценката, а от друга страна, предпоставя възможност за по-силно влияние на приятелско гласуване в резултатите от тези източници (най-вече Facebook). И тъй като още от самото начало на конкурса системата за оценяване бе направена така, че да не може една снимка да спечели само с харесвания от публиката, без да е получила добра оценка от журито, имаше вече и случаи на недоволни хора, на които това им се стори несправедливо. Проблемът е, че ние самите държахме да опитаме с форума и Facebook, като се надявахме на силна активност на тези две места, но тя така и не се случи в желаната степен, поради което засега решихме да ги отпишем от оценката.

За да не си помислите обаче, че неглижираме мнението на публиката, решихме да направим друго. Да, Facebook и Форумът на МТБ-БГ няма да участват в оценката за излъчване на победител, който ще получава паричната награда, но ще запазим възможността на тези места да изразявате мнението си за снимките чрез харесвания/глас в анкетата. В тази връзка анкетата във форума вече ще дава възможност за повече от един глас, т.е. ще можете да гласувате за всяка от снимките, които ви харесват, като пропускате тези, които не ви харесват особено. Всеки месец, освен победителя в конкурса, ще обявяваме и най-високо оценените снимки във форума и Facebook, но те няма да получават парична награда, а само чест и слава. 🙂

По отношение на номинациите, след като започнахме да събираме гласове за тях и на Facebook страницата ни, това се оказа добър подход, който провокира и активността на аудиторията. Затова през 2014 г. номинациите ще се определят както чрез гласовете на публиката във Facebook за предложените снимки, така и чрез нашето номиниращо жури, което отново се намира в социалната мрежа, но в една скрита група. Редакцията също си запазва правото да номинира по 1-2 снимки, които евентуално намира за хубави и интересни, ако не са получили одобрение по споменатия вече механизъм, макар че през 2013 г. почти не се е налагало да прибягваме до подобни номинации.

Надяваме се, че всичко това ще стабилизира конкурса в посока отличаване на най-добрите снимки и вдигане нивото на снимане, като в същото време ще запази и за публиката емоцията от гласуването и интереса към него.

Актуализираните правила на конкурса можете да прочетете тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/pom/2104-mtb-bg-130309-pom-rules

Преглед на снимките, които бяха победители през 2013 г., можете да видите тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/pom/2584-pom-winners-2013

Да си пожелаем една добра година с много хубави снимки и още по-хубави карания!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>