Гореща тема: ограниченията на UCI за лицензирани състезатели

Трудно ми беше да измисля заглавие за тази статия, тъй като тя се нуждае от голямо предисловие и множество уточнения. Всъщност цялата статия представлява именно това, доколкото ситуацията все още подлежи на развитие.


За разбиращите на достатъчно добро ниво английски език първо препращам към първоизточника, поне за мен – две статии в Pinkbike:
http://www.pinkbike.com/news/Unsanctioned-Races-For-Amateurs-Only.html
http://www.pinkbike.com/news/UCI-Clarifies-Rule-on-Unsanctioned-Races.html

Ето и връзка към тази част от Правилника на Международния колоездачен съюз (UCI), която включва въпросната норма и цялостния регламент за лицензиране на състезателите:
http://www.uci.ch/Modules/BUILTIN/getObject.asp?MenuId=MTY2NjU&ObjTypeCode=FILE&type=FILE&id=34033&LangId=1

Накратко – какъв е проблемът? Има едно правило на UCI, което е старо, но до момента сякаш не се е прилагало (или не от всички федерации). То гласи:
„Притежателите на състезателен лиценз не могат да участват в събитие, което не е включено в национален, континентален или международния календар или което не е признато от национална федерация, континентална федерация или UCI. 
Националната федерация може да направи специални изключения за състезания или конкретни събития в съответната държава.“

Дори в чужбина, където повечето сериозни състезания са включени в календара на UCI, това правило предизвика доста критични коментари и недоволство. Засега основните действия сякаш се развиват в САЩ, но много европейски състезания също са под въпрос – например някои от ендуро състезанията, към които и много професионални състезатели проявяват интерес, както и състезанията по спускане в градовете, които също набират популярност и нарастват като брой. Дори доказани и много популярни маратонски състезания (например Breck Epic) също са извън календара на UCI. Отново за четящите английски, ето друга статия, включваща и цитати от няколко американски състезатели, които хвърлят светлина върху тяхната позиция и загриженост:
http://www.cyclingnews.com/news/racers-upset-after-ucis-clarification-on-non-sanctioned-races

Темата отекна и в България, включително и във форума на МТБ-БГ:
http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=135412

Именно там можете да прочетете и личното ми мнение – тук няма смисъл да го повтарям, още повече, че за момента има някои моменти, които за мен остават неизяснени. Потенциалните проблеми в България обаче са свързани най-вече с това, че поради ред причини, коренящи се предимно в БКС и незаинтересоваността им към планинското колоездене в предишни години, българската състезателна сцена в момента се състои от малко на брой състезания, включени в националния или международния календар, и още много други, които са популярни и се провеждат от години, но по критериите на Закона за спорта и Правилника на UCI са си чисто любителски прояви, „нерегламентирани“ състезания. За мнозинството от практикуващите планинско колоездене в България това на пръв поглед няма никакво значение, но за най-сериозните състезатели прилагането на цитираното горе правило би означавало да се лишат от поне половината стартове, ако искат да са напълно изрядни. Другият вариант е да участват и в любимите си любителски състезания, разчитайки, че никой няма да следи за това правило, както е било досега. Колкото и да е нелепо, в български условия може би това би била най-правилната стратегия, но не е ясно с раздухването на въпроса в международен план дали някой няма да обърне внимание дори на малки „губернии“ като нашата.

Умишлено спирам с коментара си дотук, защото целта на настоящата статия е най-вече да ви информира накратко и евентуално да провокира коментарите на заинтересованите страни. Надяваме се всички такива да се възползват от темата във форума ни и да споделят мнението си. Още веднъж, ето линк към нея: http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=135412

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>