Уоутър Клепе постави новия рекорд за време в Обиколката на Витоша

Белгиецът Уоутър Клепе (Vivelo) за втори пореден път спечели Обиколката на Витоша и подобри собствения си рекорд, поставен миналата година. Новото най-добро време за завъртането на тези 100 км е 3:44:53, което прави средна скорост 26.68 км/ч.

Всъщност това не е изненадващо – още миналата година се знаеше, че Уоутър не караше на максимума от възможностите си, вероятно същото важи и за тази, тъй като на старта той се е оплаквал от настинка… така че има накъде още да пада времето. В Кладница той мина тъкмо навреме – около 7 часа сутринта.

Впечатляващо е и постижението на Тодор Ангелов (КК „Лястовица“), който също падна под 4 часа – 3:59:44 и средна скорост 25.03 км/ч.

Всички до 15-то място успяха да я направят за по-малко от 5 часа, като трети е Бойко Танчев (Мамут).

При Кладница обаче на трета позиция се движеше Фьодор Драголов (Drag), който в крайна сметка завърши на 7-мо място. Споменавам го, защото макар официално да няма класиране за ветерани, резултатът му е повече от впечатляващ.

Състезанието бе грандиозно от гл.т. на участници – само колоездачите бяха около 450 души. Като добавим и пешеходците, общият брой надхвърля 600 – толкова номера бяха предвидили организаторите и за тяхна изненада се наложи да дописват ръчно импровизирани номера за последно записалите се на място.

Това обяснява защо между Кладница и Владая колоната от колоездачи се точеше в продължение на два часа – много от велошествията в България могат да завидят на подобно присъствие.

При толкова много хора по тясната пътека, следваща водопровода, се образуваха и кратки задръствания, но съм сигурен, че след Кладница по черните пътища участниците окончателно са се разкъсали.

Сред дамите най-бърза бе Христина Козарева с време 5:21:26 и средна скорост 18.67 км/ч.

Класирането продължава да се обновява в реално време, можете да го следите в сайта на състезанието:

Мъже: http://www.vitosha100km.bg/класиране/колоездачи/мъже

Жени: http://www.vitosha100km.bg/класиране/колоездачи/жени

Тъй като моят престой по маршрута бе едва в продължение на 10 км, ще оставя подробния разказ за това преживяване на самите участници. Сигурен съм, че голяма част от тях ще драснат по някой ред в темата във форума: http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=47&t=90827

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>