“Крива спица” започна изграждането на учебен парк в Пловдив

След повече от две години подготовка (набавяне на разрешения, структуриране на проекта, осигуряване на финансиране и т.н.), реалната работа по изграждането на “Велопарк Пловдив” започна.

“Учебен парк” е само един от възможните преводи на понятието skills park – площадка, включваща множество съоръжения от най-различен тип и за карачи с различни умения. В този смисъл “учебен” не означава само за начинаещи, а за всеки, който желае да подобри карането си, да експериментира нови за него техники и да усвои преминаването през разнообразни препятствия – неща, които след това могат да са безкрайно полезни и забавни в планината, върху естествен терен.

Членовете на велоклуб “Крива спица”, много от които са жители на Пловдив, обясняват на шега идеята за създаването на парка по следния начин: открай време Пловдив е известен като градът на седемте тепета, а те всъщност са по-малко. Затова членовете на клуба, като отговорни граждани, са решили да поправят тази несправедливост и да построят два нови хълма, заобиколени от десетки спциализирани съоръжения за развиване на уменията на планинския колоездач, и да кръстят новата придобивка “Велопарк Пловдив”.

Като оставим шегата настрана, по света подобни спортни площадки са добили популярност открай време, защото без съмнение играят много важна роля, особено от гл.т. привличане на младежи и деца към спорта. У нас също вече има някои примери за подобни трасета – някои са официални, други не съвсем, но “Велопарк Пловдив” засега се очертава да бъде най-големият и разнообразен учебен парк в България и вярвам, че ще се превърне в любимо място не само за пловдивските МТБ любители.

Теренът за парка е с площ 4 дка и е предоставен от Община “Пловдив”, район “Западен”. Намира се в близост до т.нар. гребна база, която е традиционно място за спортен отдих и почивка в града. Проектът е подпомогнат финансово от Фондация “Работилница за граждански инициативи”, а “Крива спица” ще вложи и собстевни средства в него, отделно от десетките часове труд, които членовете на клуба вече са положили и тепърва ще продължат да отделят.

Между другото, по предварителна (и поради това – неофициална) информация, на определеното за парка място се очаква да бъдат изсипани и обработени над 1000 куб.м пръст, което, преобразувано в стандартни камиони, е около 130 броя. Двата стартови хълма ще са на площи от порядъка на 100 кв.м, а скоковете от типа table top ще са с размери 10х10 м в основата. Всичко това, разбира се, са предварителни изчисления, но и те са достатъчни, за да дадат представа за размерите и мащаба на парка.

Съоръженията в него ще са наистина много и разнообразни, а най-хубавото е, че достъпът до тях ще е свободен, което на много други места не е възможно поради средставата, инвестирани в изграждането им. В случая велоклуб “Крива спица” се е погрижил съоръженията да са направени наистина с идеална цел.

В следващите месеци, докато трае изграждането на обекта, “Крива спица” вероятно ще има и нужда от помощ. Затова не е зле, ако искате да бъдете полезни по някакъв начин, да следите страницата на проекта в техния сайт, където са бъдат обявени начините за това. Ние също ще ви информираме за по-важните неща. Ето и конкретните страници с информация в сайта на „Крива спица“:

Новината

Обща страница на проекта

Концептуална схема

Презентационни материали и, по-специално, Предложението за партньорство

Има и тема във форума на МТБ-БГ, която също е добре да следите: http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=86289

Успех в начинанието, “Крива спица”!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>