Начало Пътеки По пътеките Балканче 2014 - ден 9
Балканче 2014 - ден 9
Написано от Любомир Ботушаров    Събота, 07 Март 2015 18:36    Печат


София е най-големият български град с повече от 1 млн. жители и като столица непрестанно привлича нови хора, но това многолюдие не е единствената причина за широкото разпространение на планинското колоездене тук. Почти като в приказка, градът е заобиколен от общо пет планини, три малки и две големи, всичките напълно различни една от друга и предлагащи безкрайни възможности за каране на велосипед. И все пак, доминираща сред тях е Витоша, която се издига до височина 2290 м непосредствено над самия град, приютявайки в полите си и някои от най-скъпите квартали.


Именно към нейния най-висок връх, наречен Черни връх, се отправяме в събота сутринта, като за улеснение на натежалите си крака се качваме до курортния комплекс Алеко с транспорт. Достъпът е възможен също и с лифтове, а пътеките, по които човек може да кара в тази планина, са десетки, от всяка една страна. Има трасе за спускане, както и няколко маркирани велопътеки в режим на споделено ползване с туристите, но сред цялото това многообразие ние избираме една от най-дългите, разнообразни и представителни пътеки – от Черни връх до Бояна.

Реклама


Каквото и да напиша за нея, то ще се повтаря с описанията на други пътеки, но в продължение на почти 20 км, от които повечето са с наклон надолу, преминаваме през всякакви форми на релефа, през всякакви почви, наклони и растителни пояси. Началото е много технично, следва по-бърза, но в никакъв случай скучна част, в гората отново се редуват бавни и бързи участъци, срещаме се и с характерните за тази планина каменни реки, а в последната си част спускането е по суха, камениста пътека с възможност за избор между серпентини или стръмен улей с прагове и едри камъни. За финал се прибираме по равна пътека над града, която също предлага някои вълнуващи завои с висока скорост.


Между другото, Черни връх е едно от най-посещаваните места в Българските планини и през уикендите там се изсипват стотици хора – от малки деца до хора на преклонна възраст, които с еднакъв ентусиазъм покоряват тази близка до София цел. Попадайки сред цялото това многолико множество, ние решаваме да изпъкнем с весела фотосесия по скалите на върха, при която всеки заема някаква шантава поза. Да се чуди човек откъде намираме енергия и за такива маймунджулъци...


Снимки: Владимир Русев и Любомир Ботушаров
Всички снимки от деветия ден можете да видите тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/balkanche-2014-day9


Add this to your website

Коментари

avatar theblackpathway
0
 
 
Страхотни снимки! Бихте ли споделили коя е тази приятна хубава 20 км пътека във Витоша от Черни връх и ако имате GPS карта на нея! :)
avatar admin
+1
 
 
Това е като цяло пътеката по маршрута на велорали "Черни връх" - от върха по билото към хижа "Кумата" - хижа "Планинарска песен" - хижа "Иглика" - хижа "Момина скала" - кривата пътека покрай Копитото и от края ѝ по Обиколната алея към Бояна. Нямам следа точно в този вид, но не е трудно да намериш описаните пътеки или просто ползвай следа/описание от велоралито, но не от 2014 г., а от 2013 или по-рано.
avatar theblackpathway
0
 
 
Благодаря!
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Петък, 06 Януари 2017 16:55 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори