Начало Пътеки По пътеките Балканче 2014 - ден 6
Балканче 2014 - ден 6
Написано от Любомир Ботушаров    Сряда, 04 Март 2015 17:25    Печат

Ето, че преполовяваме пътуването. Време е отново да се преместим, но този път не в друга част на Стара планина, а изцяло в друг планински масив – Рила. С други думи, отново пълним буса догоре с велосипеди и големи чанти, но преди да напуснем Балкана, решаваме да направим още един опит за каране над Сопот. Слънчевата утрин е тиха и това означава, че няма проблеми да ни качат с лифта, така че започваме да набираме стремглаво височина с него.

Както казах, Сопот е първото място в България с трасе за спускане от по-висок клас, и първо тук започнаха да се провеждат големи състезания с чуждестранно участие. Още по-популярен е градът като дестинация за парапланеризъм, заради добрите термики и лесния достъп до билото с лифт, откъдето при подходящи условия десетки хора се реят в небето със свободата на птиците.

Реклама

Почвата в Сопот има основно два компонента: скали/камъни и пясък/прах. Това позволява каране почти през цялата година, но също така е спечелило на трасето славата на най-трудното в страната, нещадящо велосипеда и ездача му. Ако обичате скалите, плъзгането на гумите по нестабилните камъчета и стръмните наклони, от които спирачките започват да прегряват, Сопот ще ви хареса.

За жалост обаче ние заварваме трасето в напълно разрушено от дъждовете състояние. На много места се кара без проблеми, но има отделни участъци, които са напълно отнесени от водата и тепърва предстои възстановяването им. Това само затвърждава впечатленията ни, че на някои места невижданите порои през 2014 г. са опустошили и напълно променили ландшафта, което всъщност не е учудващо, при положение, че и цели села и градове бяха потопени в един или друг момент под вода. Записваме в дневника, че Сопот ще трябва да почака до следващата година, изтупваме прахта от дрехите и потегляме към Боровец, точно преди тъмносивите облаци да се излеят над Стара планина. Когато в късния следобед ни лъхва хладния въздух на Рила, там се надигат парите от падналия по-рано дъжд. Изглежда сме страхотни късметлии, защото за пореден път минаваме между капките...

Снимки: Владимир Русев, Любомир Ботушаров и Мануела Дренска
Всички снимки от шестия ден можете да видите тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/balkanche-2014-day6


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Петък, 06 Януари 2017 16:57 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори