Начало Пътеки По пътеките Балканче 2014 - ден 4
Балканче 2014 - ден 4
Написано от Любомир Ботушаров    Понеделник, 02 Март 2015 18:18    Печат


След две сериозни високопланински карания, четвъртият ден е предвиден за придвижване към следващата основна точка за нощуване – хотел „Райски кът“ в местността Паниците над Калофер. Доколкото обаче пътят от Троян дотам отнема не повече от два часа, наспиваме се до късно, събираме си спокойно багажа и дори планираме да покараме пътьом в Сопот, където има лифт и където се намира първото в България по-сериозно трасе за спускане, на което са се провеждали няколко международни състезания.

Преди да стигнем там обаче се оказва, че за Митко това ще е денят за ремонтите. След вчерашното каране велосипедът му е с три скъсани спици, а при изкачването към Беклемето и колата му прегрява, така че в подобни неща минава доста време и при лифта се озоваваме чак следобед. В този ден той ни напуска, за да се прибере за 2-3 дни в София, но скоро ще го видим отново.


За съжаление въжената линия в Сопот е силно зависима от ветровете във високите части, тъй като трасето ѝ е открито и изложено на техните пориви, а точно в този следобед те явно са срещу нас, защото тъкмо когато разтоварваме байковете и се екипираме, лифтът представа да качва хора. Явно е било писано само да си почиваме, но за да не губим изцяло деня, решаваме да се качим малко нагоре по трасето, където има малък скок, на който да се упражняваме и да направим няколко снимки.

Реклама

Между другото, един такъв ден може да бъде запълнен и с културно-исторически туризъм, а не само с каране. Сопот, Карлово и Калофер са емблематични възрожденски градове с огромно значение в българската история. В Сопот е роден най-известният български писател от 19-20 век – Иван Вазов, Патриарх на българската литература – прозвище, което е достатъчно показателно за значимостта му. Съседният град Карлово е родно място на Васил Левски – най-почитаният български революционер в борбите за освобождение на България през 19 в., истинска икона за поколения българи, а от Калофер  пък е започнал живота си друг известен и тачен поет и революционер – Христо Ботев.

Снимки: Владимир Русев, Димитър Щуров, Любомир Ботушаров и Мануела Дренска
Всички снимки от четвъртия ден можете да видите тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/balkanche-2014-day4


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Петък, 06 Януари 2017 16:59 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори