Начало Пътеки По пътеките Ком – Емине или Пътят на една мечта
Ком – Емине или Пътят на една мечта
Написано от Деница Варадинова    Вторник, 26 Март 2013 16:14    Печат

Този път няма да си говорим за супермаратона, който бе основен магнит за интереса към този легендарен маршрут през 2012 г. Освен това спортно предизвикателство за духа и тялото обаче, не липсваха и хора, които бяха приели за пореден път ръба на Балкана като свое лично, самоорганизирано приключение. Макар че с всяка изминала година броят на тези хора сякаш нараства, те остават една много малка част от всички, които искат да го направят. Защото само желанието не стига - искат се и време, и мотивация, и воля да го завършиш, и късмет, и какво ли още не, което не винаги и не за всеки се подрежда.

За Деница Варадинова (нека нататък я наричаме просто Дени) и нейният приятел Ники (Николай Манолов) нещата през 2012 г. явно са се наредили добре, защото на 24 август те успяха да завършат похода до Емине, започнат две седмици по-рано. Като казах, че не са много колоездачите, които са направили този преход от край до край, още по-малко са дамите на колело. Като се има предвид, че Дени май е първата (поне няма сведения за друга), ще излезе, че те се броят на пръстите на едната ръка. И като се отчете колко тежък е подобен преход дори за опитни и добре тренирани мъжаги, увлекателният разказ на една жена може наистина да ни даде по-различен поглед към приключението. Различен, но не чак толкова, защото повечето хора, тръгнали по маршрута, споделят една обща страст, независимо от неща като пол, възраст, професия, тренираност и т.н.

Впрочем, целият свят на Ком-Емине и отражението му в душата на Дени ще се разкрие в следващите редове и снимки. Както в повечето такива случаи, авторката публикува пътеписа си в неумиращата тема с името на маршрута във форума на МТБ-БГ. Ето връзки към отделните части на разказа:

Предговор, Ден 0 (София – вр. Ком – х. Петрохан), Ден 1 (х. Петрохан – х. Тръстеная) и начало на Ден 2 (х. Тръстеная – вр. Мургаш)

Ден 2 - продължение (вр.Мургаш - проход Витиня) и Ден 3 (проход Витиня – х. Мургана)

Ден 4 (хижа Мургана – хижа Планински извори)

Ден 5 (Планински извори – хижа Козя Стена)

Ден 6 (хижа Козя стена – хижа Добрила)

Ден 7 (хижа Добрила – заслон Ботев)

Ден 8 (заслон Ботев – хижа Узана), Ден 9 (хижа Узана – ски-база Грамадива) и Ден 10 (ски база Грамадива – хижа Чумерна)

Ден 11 (хижа Чумерна – град Котел), Ден 12 (град Котел – заслон на Хазим Горския), Ден 13 (заслон на Хазим Горския – поляната над село Козичино) и Ден 14 (поляните над село Козичино – нос Емине)

София – вр. Ком – х. Петрохан

Add this to your website

Коментари

avatar atomcore
+1
 
 
Много яко :) Адмирации :)
avatar ride_the_mountain
0
 
 
Страхотно настроение и слънчеви мечти струят от пътеписа в това неприятно и влажно време! Благодаря :)
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Сряда, 27 Март 2013 11:22 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори