Осогово | Трите буки – Fun парк „Осогово“

Този маршрут бе замислен като такъв за начинаещи, но тази цел не бе изпълнена докрай, тъй като черните пътища на някои места се оказаха по-стръмни и изровени от очакваното. Става дума все пак само за отделни участъци от по 50-100 м, т.е. най-неуверените може да се наложи да бутат велосипедите по тях, но през останалото време карането е точно като за тях – с лек наклон и предимно гладка настилка.


Маршрутът е с малка дължина и денивелация, т.е. подходящ е за леки разходки и кратки бързи карания, ако сте отседнали в района. Представлява осморка, включваща две леки изкачвания по асфалтовия път и две успоредни на него отсечки по черни пътища с променлив наклон. Заради тези характеристики карането е означено като леко (и наистина е такова), но отново с уговорката, че има отделни участъци, където начинаещи планински колоездачи може да се наложи да бутат за малко. За деца по-скоро не е подходящ – главно заради това, че се кара и по шосето.

Трите буки и Fun park „Осогово“ са посочени в името на маршрута като точки, през които се минава, но се минава също така и под хижа „Осогово“, а пък и хотел „Руен“ е достатъчно близо до началната точка, така че където и да сте отседнали, карането е лесно достъпно.

Заради кратката си дължина, този маршрут може лесно да бъде комбиниран и с други кратки карания в Осогово – например да направите едното преди обяд, а другото следобед.

Черните пътища, включени в този маршрут, могат да се използват и като алтернатива на асфалта при маршрута „Обиколка на вр. Човека“. Нарочно не ги описахме още там, защото те биха увеличили малко физическото натоварване и биха изисквали допълнително навигиране. Ако сте заклети противници на асфалта обаче, може да да се възползвате от тях, за да го намалите до минимум при цитирания маршрут.

Началната точка е кръговото кръстовище в м. Трите буки, преди хотела,  https://goo.gl/maps/jswt9t67pzP2 . До тази точка можете да стигнете от всяко място за настаняване в района; има чешма и навес. Можете да започнете маршрута и от други точки (например от хижа „Осогово“, хотел „Трите буки“ или хотел „Руен“), но тогава ще трябва да разчитате само на GPS следата, без описанието.

Реклама



Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.


Изходна точка: Кръговото кръстовище в м. Трите буки, преди хотела,  https://goo.gl/maps/jswt9t67pzP2 . До тази точка можете да стигнете от всяко място за настаняване в района; има чешма и навес.
Можете да започнете маршрута и от други точки (например от хижа „Осогово“, хотел „Трите буки“ или хотел „Руен“), но тогава ще трябва да разчитате само на GPS следата, без описанието).

Дължина: 5.8 км

Изкачване: 120 м

Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)

Физическо натоварване: ниско (КФН=2.5)

Продължителност: 1 час (максимум 2 часа с много почивки)

Вода: 0.5 л; по маршрута няма чешми, освен в началната точка.

Храна: не е необходима

Терен:
– асфалт – 2.4 км
– черни пътища – 3.4 км

Изтеглете GPS следата (в универсалния формат gpx) и я заредете във вашия уред за навигация. Разпечатайте PDF описанието, за да имате най-важната информация за маршрута по време на карането.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.


Маршрутът е описан от MTB-BG.com в рамките на проект „Устойчиво бъдеще за хората и природата в Осогово“. Проектът се изпълнява от Фондация ЕвроНатур, Германия, Българска Фондация Биоразнообразие, България и Македонско екологично дружество МЕС, Македония и е финансиран с подкрепата на Германска федерална фондация за околна среда DBU и Франкфуртско зоологическо дружество FZS. Неговата цел е да осигури опазването на изключителното биологично разнообразие в Осоговската планина и да подпомогне прилагането на добри практики за устойчиво развитие на района в сътрудничество с местните общности. Важно средство за постигането ѝ е природосъобразното използване на ресурсите и биоразнообразието. Подцели  са подпомагане на устойчивото управление на горите в Осогово; подобряване на знанията за едрите хищници в Осогово като мярка, подпомагаща процеса на вземане на решения, свързани с устойчивото развитие на района; анализ и демонстриране на потенциала на Осогово за развитие на природен туризъм. За повече информация: http://bbf.biodiversity.bg/bg/Ustoychivo-bydeshte-za-horata-i-prirodata-v-Osogovo.p1630-y.


Описание:

От кръговото кръстовище (т.01) се изкачваме леко по асфалтовия път на север в посока Кюстендил и след 1.2 км (т.02) се отклоняваме надясно и надолу по черен път към Fun парк „Осогово“ и пресичаме пистата и трасето на ски-влека. Спускаме се още малко към близкото дере, пресичаме го и в т.03 (1.9 км) пропускаме занемарен черен път вляво и продължаваме по основния път, който е предимно равен и гладък и заобикаля едно връхче, което се пада от лявата ти страна. На едно-две места се отклоняват много занемарени, изоставени дърварски пътища, които пропскаме. В т.04 (2.7 км), след като сме започнали да се изкачваме (тук пътят е малко по-стръмен и изровен), се включваме в по-голям черен път и продължаваме по него наляво и нагоре, докато излезем на асфалтовия път за Трите буки в т.05 (3.0 км) – преди това вдясно има приятно място за почивка с пейки и маси под сянката на стари дървета.

Продължаваме с плавно изкачване по асфалта, като минаваме под хижа „Осогово“, за да достигнем отново Fun парка, но този път сме над него. В т.06 (4.2 км) се отклоняваме по хубав, широк черен път надясно с червена туристическа маркировка към вр. Руен. Минаваме покрай базата на ПСС (т.07) и продължаваме нагоре по пътя, докато не излезем на заравнена част от билото, откъдето можем да погледнем към връх Руен – т.08 (5.1 км). Тук се събират двата маркирани черни пътя към върха – ние трябва да се спуснем по този наляво към кръговото кръстовище при Трите буки. В началото пътят е с малък наклон и доста широк, но след това има няколко по-стръмни и изровени серпентини, на които по-неуверените може да се наложи да слязат. Има дори и кратка пряка пътека, но тя ще допадне само на любителите на стръмни и технични терени.


Полезна информация

В долната таблица можете да намерите информация относно места за настаняване и хранене и други полезни услуги на територията на Осогово. Обърнете внимание и на услугата транспорт – тя би ви позволила да правите велопреходи, при които карането започва от високата част на планината и завършва чак в ниското (Кюстендил или съседните на него села), след което да бъдете извозени обратно до началната точка.

Обект (и лице за контакт)
Услуги
Контакти
Scott вело и мото сервиз център
Павел Козарски
Продажба, ремонт, наем на велосипеди.
Транспорт на велосипеди, мобилна работилница.
Водач с английски език, инструктор.
Кюстендил, ул.„Македонния“ 6
[email protected]
0884200072
Велоработилница
Румен Миленков
Ремонт, поддръжка, продажба на велосипеди. 0899 823 773
Хижа „Осогово“ Настаняване, кухня, зала. 35+18 места. Транспорт. [email protected]
тел. 0882815515 и 0896688484
Хотел „Три буки“ Настаняване, кухня, басейн. Транспорт. [email protected]
www.tribuki.com
Хотел „Руен“
(бивш ДАП)
Настаняване, кухня. [email protected]
тел. 0878550244; 0884858230; 0898453303
Хотел „Лима“ Настаняване, кухня. тел. 078528098
www.limakomplex.com
Къща за гости „Старата Ковачница“
Емил Митрев
Настаняване за групи и семейства. с. Сгурво, община Невестино
тел. 028593166; 0888801656
www.staratakovachnitza.com
Къща за гости „Чардака“ Настаняване. с. Невестино
тел. 089 851 7418
Къща за гости „Миревата къща“ Настаняване. с. Невестино
тел. 0898555699
Хотел „Парадайз“ Настаняване – 29 места, лоби бар, външен басейн, сауна, барбекю, паркинг. село Жиленци
http://www.hotel-paradise-bg.com/
Хотел и ресторант „Тихият кът“ Настаняване (29 места), кухня (70 места). село Слокощица
тел. 079362211, 0893 465 333
http://tkfood.net/
Вили под наем – „Вратца-1“ Настаняване. село Вратца
тел. 0885388979
Вила ловен дом „Бор“ Настаняване, кухня. 078/52 55 05 (111), 0888 232 302


Снимки: Любомир Ботушаров

Ако желаете да изпратите маршрут или GPS следа за публикуване в MTB-BG.com, свържете се с нас на [email protected] или използвайте някой от начините, описани тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/mtb-bg/4647-mtb-bg-contributors.


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>