Осогово | Трите буки – махала Савойски, вариант 2

Ако решите да обърнете посоката на маршрута, описан като вариант 1, се получава същото леко и приятно каране с малка дължина и скромна денивелация, само че далеч по-интересно и за средно напреднали в уменията колоездачи. Това е така, защото в посоката Трите буки – хотел „Руен“ – махала Савойски и надолу черният път е по-разнообразен и интересен, леко пообрасъл, но все пак достатъчно ясен, а след това ви очаква дълго и плавно изкачване с лек до умерен наклон по широк и предимно сенчест камионен път.


Звучи добре, така и изглежда. За жалост обаче не мога да ви го покажа със снимки, защото ние го карахме в посоката, описана във вариант 1. Което пък ще рече, че снимките в него дават представа за терена, макар и с обратен знак – тук спускането е по обраслия път, а изкачването по широкия макадам.

Не бих нарекъл маршрута труден в техническо отношение – все пак се кара само по черни пътища, и то не някакви много стръмни и изровени. Все пак при този втори вариант са възможни повече изненади, прикрити от тревата и храстите край пътя надолу, а и самият път на отделни места е по-стръмен и леко изровен. Това означава, че съвсем начинаещите може да срещнат известни трудности (само на отделни места все пак), но за всеки, който кара без много замисляне по разнообразни черни пътища, маршрутът ще е идеален.

Всъщност, ако нещо може да „уплаши“ начинаещите, това е по-скоро усещането за дивота, тъй като черният път надолу изглежда доста занемарен. Като се има предвид дължината на маршрута и на самото спускане обаче, в никакъв момент няма да сте много далеч от цивилизацията.

Както и при първия вариант, с умерено темпо карането би отнело около 1-2 часа, а с по-бавно темпо и повече почивки около три. Във всички случаи няма как да се мотаете по този маршрут повече от половин ден, така че имате голям избор кога да започнете карането – сутрин или следобед през летните месеци или най-добре по обед (в по-топлите часове) през пролетта и есента. Както и при други маршрути в района, първо е спускането, а после изкачването.

Началната точка е кръговото кръстовище в м. Трите буки, преди хотела,  https://goo.gl/maps/jswt9t67pzP2 . До тази точка можете да стигнете от всяко място за настаняване в района; има чешма и навес. Можете да започнете маршрута и от други точки (например от хотел „Трите буки“ или хотел „Руен“), но тогава ще трябва да разчитате само на GPS следата, без описанието.

Реклама


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.


Изходна точка: Кръговото кръстовище в м. Трите буки, преди хотела,  https://goo.gl/maps/jswt9t67pzP2 . До тази точка можете да стигнете от всяко място за настаняване в района; има чешма и навес.
Можете да започнете маршрута и от други точки (например от хотел „Трите буки“ или хотел „Руен“), но тогава ще трябва да разчитате само на GPS следата, без описанието).

Дължина: 12.2 км

Изкачване: 320 м

Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)

Физическо натоварване: ниско (КФН=4)

Продължителност: 1-3 часа в зависимост от темпото

Вода: 0.5-1.5 л, в зависимост от темпото и сезона; по маршрута няма чешми

Храна: не е необходима

Терен:
– асфалт – 0.9 км
– черни пътища – 11.3 км

Изтеглете GPS следата (в универсалния формат gpx) и я заредете във вашия уред за навигация. Разпечатайте PDF описанието, за да имате най-важната информация за маршрута по време на карането.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.


Маршрутът е описан от MTB-BG.com в рамките на проект „Устойчиво бъдеще за хората и природата в Осогово“. Проектът се изпълнява от Фондация ЕвроНатур, Германия, Българска Фондация Биоразнообразие, България и Македонско екологично дружество МЕС, Македония и е финансиран с подкрепата на Германска федерална фондация за околна среда DBU и Франкфуртско зоологическо дружество FZS. Неговата цел е да осигури опазването на изключителното биологично разнообразие в Осоговската планина и да подпомогне прилагането на добри практики за устойчиво развитие на района в сътрудничество с местните общности. Важно средство за постигането ѝ е природосъобразното използване на ресурсите и биоразнообразието. Подцели  са подпомагане на устойчивото управление на горите в Осогово; подобряване на знанията за едрите хищници в Осогово като мярка, подпомагаща процеса на вземане на решения, свързани с устойчивото развитие на района; анализ и демонстриране на потенциала на Осогово за развитие на природен туризъм. За повече информация: http://bbf.biodiversity.bg/bg/Ustoychivo-bydeshte-za-horata-i-prirodata-v-Osogovo.p1630-y.


Описание:

От кръговото кръстовище (т.01) се изкачваме до хотел „Трите буки“ (т.02) и се спускаме по черен път между басейна и игрището за футбол. Излизаме на хубави поляни около вр. Трите буки, който се пада вляво (има и заслон с място за пикник). Малко по-надолу пътят се раздвоява – караме направо и се спускаме стръмно към хотел „Руен“ (т.03, 1.4 км).

Тук започват няколко черни пътя. Караме по най-десния – широк и сравнително гладък. Започва с леко спускане и на 300 м след хижата (т.04, 1.8 км от началото на маршрута) се разделя на две – тук тръгваме по десния път с леко спускане надолу. На няколко места пропускаме занемарени второстепенни черни пътища наляво или надясно. В т.05 (3.3 км) отново има разклон и отново сме надясно. След малко наклонът се увеличава – карайте бавно, защото следващото отклонение е много важно.

В т.06 (4.1 км) достигаме кръстовище, на което завиваме по черен път надясно. След малко той добива по-див и обрасъл вид, но е достатъчно ясен, за да го следваме без проблеми. В т.07 (4.8 км) пропускаме черен път вдясно, същото правим и в т.08 (5.9 км). Между тях може да има и други отбивки, но те са съвсем занемарени и непроходими.

В т.09 (6.0 – 6.1 км) достигаме мост над р. Млачка, по който минаваме наляво и се включваме в широк камионен път, по който започваме изкачването. В т.10 (6.5 км), след дясна серпентина, се озоваваме на голям разклон, при който продължаваме направо (пропускайки черния път вляво). Оттук нагоре следваме само основния, широк черен път с трошено-каменна настилка. В т.11 (8.5 км) отново пресичаме реката и продължаваме надясно. След 300 м (т.12) пропускаме още един черен път вляво, същото правим и в т. 13 (9.9 км). При 10.3 км (т.14) пресичаме по мост приток на реката и поминаваме голям навес (заслон). След още 100 метра (т.15) пропускаме пореден черен път вляво.

Изкачването вече е към края си. В т.16 (11.6 км) се включваме в тесни асфалтов път между Трите буки и хотел „Руен“ – по него наляво с леко изкачване след 600 м достигаме изходната точа на маршрута.


Полезна информация

В долната таблица можете да намерите информация относно места за настаняване и хранене и други полезни услуги на територията на Осогово. Обърнете внимание и на услугата транспорт – тя би ви позволила да правите велопреходи, при които карането започва от високата част на планината и завършва чак в ниското (Кюстендил или съседните на него села), след което да бъдете извозени обратно до началната точка.

Обект (и лице за контакт)
Услуги
Контакти
Scott вело и мото сервиз център
Павел Козарски
Продажба, ремонт, наем на велосипеди.
Транспорт на велосипеди, мобилна работилница.
Водач с английски език, инструктор.
Кюстендил, ул.„Македонния“ 6
[email protected]
0884200072
Велоработилница
Румен Миленков
Ремонт, поддръжка, продажба на велосипеди. 0899 823 773
Хижа „Осогово“ Настаняване, кухня, зала. 35+18 места. Транспорт. [email protected]
тел. 0882815515 и 0896688484
Хотел „Три буки“ Настаняване, кухня, басейн. Транспорт. [email protected]
www.tribuki.com
Хотел „Руен“
(бивш ДАП)
Настаняване, кухня. [email protected]
тел. 0878550244; 0884858230; 0898453303
Хотел „Лима“ Настаняване, кухня. тел. 078528098
www.limakomplex.com
Къща за гости „Старата Ковачница“
Емил Митрев
Настаняване за групи и семейства. с. Сгурво, община Невестино
тел. 028593166; 0888801656
www.staratakovachnitza.com
Къща за гости „Чардака“ Настаняване. с. Невестино
тел. 089 851 7418
Къща за гости „Миревата къща“ Настаняване. с. Невестино
тел. 0898555699
Хотел „Парадайз“ Настаняване – 29 места, лоби бар, външен басейн, сауна, барбекю, паркинг. село Жиленци
http://www.hotel-paradise-bg.com/
Хотел и ресторант „Тихият кът“ Настаняване (29 места), кухня (70 места). село Слокощица
тел. 079362211, 0893 465 333
http://tkfood.net/
Вили под наем – „Вратца-1“ Настаняване. село Вратца
тел. 0885388979
Вила ловен дом „Бор“ Настаняване, кухня. 078/52 55 05 (111), 0888 232 302

Ако желаете да изпратите маршрут или GPS следа за публикуване в MTB-BG.com, свържете се с нас на [email protected] или използвайте някой от начините, описани тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/mtb-bg/4647-mtb-bg-contributors.


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>