Начало Пътеки Маршрути Полена 2
Полена 2
Написано от Любомир Ботушаров    Четвъртък, 23 Февруари 2017 16:43    Печат

Вторият маршрут над с. Полена е подходящ дори за начинаещи, при това без да е лишен от пътеки - рядко срещана комбинация в този регион!

Началото е същото като при маршрута "Полена 1" - изкачваме се до билото на пясъчниците над селото и караме по него в източна посока. Различна е пътеката и е съвсем лесна, тъй като се е оформила върху трасето на съществувал някога черен път. Ако сте заклет почитател на стръмни и технични пътеки, тази може да ви се стори малко скучна, но за мен единственият ѝ недостатък е, че свършва твърде бързо, защото позволява скоростно каране. :) Между другото, не очаквайте каране само надолу - частта по билото всъщност редува леки изкачвания и повечко спускания.

Тъй като се намира в ниските части на Влахина планина, дори и през зимата маршрутът в повечето случаи е караем, освен ако не е валял сняг буквално в предходните дни. Изложението е южно, така че теренът изсъхва бързо.

Карането е подходящо както за лека разходка с начинаещи в планинското колоездене другарчета, така и за допълване на деня, ако сте карали по някой друг маршрут из околността и ви е останал един час за уплътняване.

Началото на маршрута е в края на с. Полена, на един площад до изоставената и рушаща се сграда на някогашно училище. Ще трябва да го намерите или с помощта на GPS следата, или чрез Google Maps: https://goo.gl/maps/dWmikmk8XsB2.

По изключение за този маршрут няма височинен профил, тъй като се наложи части от него да ги добавям по карта и сателит (защото на място пробвахме разни други варианти) и от това графиката за височината пострада. :)

РекламаКартата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.


Изходна точка: с. Полена, площад в края на селото при старото училище, https://goo.gl/maps/dWmikmk8XsB2.

Дължина: 9.2 км

Изкачване: 240 м

Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2, Т1, Т2, Т3 за кратко)

Физическо натоварване: ниско (КФН=3.5)

Продължителност: 1-2 часа

Вода: 0.5-1.0 л

Храна: Не е необходима

Терен:
- асфалт - 2.6 км
- черни пътища - 3.6 км
- пътеки - 3.0 кмИзтеглете GPS следата (в универсалния формат gpx) и я заредете във вашия уред за навигация. Разпечатайте PDF описанието, за да имате най-важната информация за маршрута по време на карането.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.


Тази статия е подготвена със съдействието на:Описание:

01 (0.0 км) - От стария площад поемаме по черен път покрай реката (в западна посока).

02 (0.4 км) - Пресичаме реката по мост вдясно и от другата страна (т.03) продължаваме по черния път направо и нагоре между дворовете.

04 (0.7 км) - Пропускаме черен път вдясно и продължаваме нагоре по основния път. След две серпентини и малко по-стръмна права излизаме на билото на рида в т. 05 (1.7 км). Тук поемаме надясно по билото покрай близката кошара. Следваме нещо средно между черен път и широка пътека. Пропускаме отклоняващи се наляво или надясно пътеки - такива има в т. 06 (2.0 км), т. 07 (2.1 км), т.08 (2.4 км) и т.09 (2.6 км).

10 (3.0 км) - Чак тук се отклоняваме от основната пътека, които се изкачва стръмно по билото, а ние заобикаляме надясно по подсичаща пътека, като в т.11 (3.2 км) сме наляво, т.е. продължаваме да подсичаме хълма.

12 (3.4 км) - Излизаме на пътека, спускаща се откъм билото на рида, и се понасяме по стръмната поляна надолу. Следва лек подсичащ участък нагоре, след което продължаваме спускането по ясната пътека чак до края на рида (там пътеката за кратко става малко по-стръмна и трудна, но това са 30-40 м).

13 (4.7 км) - Пътеката свършва на един черен път - поемаме по него наляво.

14 (5.2 км) - Включваме се в широк черен път през полето, караме надясно в посока Полена и Крупник. Пропускаме разни второстепенни отбивки вляво и дясно. В т. 15 (6.1 км) пропускаме черен път вляво, а след пресичането на реката следваме основния черен път вдясно (т.16, 6.2 км), който се изкачва под формата на разбита улица между стопански постройки и дворове.

17 (6.6 км) - Достигаме главната улица в началото на с. Полена. По нея надясно минаваме през цялото село, за да достигнем началната точка.Снимки: Димитър Щуров, Любомир Ботушаров

Ако желаете да изпратите маршрут или GPS следа за публикуване в MTB-BG.com, свържете се с нас на info@mtb-bg.com или използвайте някой от начините, описани тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/mtb-bg/4647-mtb-bg-contributors.Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Четвъртък, 23 Февруари 2017 19:41 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори