Начало Пътеки Маршрути Ковачевица - Сухия чарк
Ковачевица - Сухия чарк
Написано от Любомир Ботушаров    Понеделник, 07 Ноември 2016 18:20    Печат

Това е един от най-лесните маршрути, които мога да си представя около Ковачевица. Представлява отиване и връщане до местността Сухия чарк, като се следва стар асфалтов път, който на много места вече е разбит и се е превърнал в черен. Карането е подходящо за начинаещи, може би и за деца, стига да могат да се справят с денивелацията, която не е съвсем малка.


Не ви е нужен нито GPS, нито дори описание, защото в най-общ вид то звучи така - от Ковачевица продължаваме по главната улица към планината, напускаме селото и караме само по основния път първо нагоре (4.9 км), после надолу (2.9 км), докато достигнем местността Сухия чарк, където има беседка, чешма и кръстопът на горски пътища. След по-кратка или по-дълга почивка, поемаме обратно и се прибираме в Ковачевица.

Реклама

Няма трудни терени, няма стръмни изкачвания, няма и много превозни средства по пътя, макар че районът е с развит дърводобив и може да срещнете някой камион или джип. Най-вероятно е това да стане именно при Сухия чарк, тъй като там минава един заобиколен камионен път, построен в последните години с цел избягване на Ковачевица от дърварите. Уви, заради тази дейност хубавата иначе местност (Сухия чарк) е малко омърляна, но пътят дотам и обратно е красив и живописен.

По принцип нямах намерение да публикувам маршрута точно в този вид, но в началото на ноември 2016 г. го карах и направих приятни есенни снимки, които го онагледяват добре, затова реших да го споделя. А снимките са в този албум от галерията: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/kovachevitsa-suhia-chark.


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: с. Ковачевица, център
Дължина: 15.6 км
Изкачване: 450 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)
Физическо натоварване: ниско, КФН=4
Продължителност: 1 час при по-бързо темпо; 2-3 часа с по-бавно темпо и почивки
Вода: 0.5 л, по пътя има няколко чешми. 
Храна: не е необходима
Терен:
- асфалт - 11.6 км
- черни пътища - 4.0 км

GPS следи във формати gdb (за Garmin) и gpx (универсален): route-2016_kovachevitsa-gorno-drqnovo.zip

Описание на маршрута в PDF: route-2016_kovachevitsa-suhia-chark.pdf

Изтеглете zip файла и го разархивирайте. След това използвайте файла, който е подходящ за вашия уред.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.


Тази статия е подготвена със съдействието на:
Описание:

01 (0.0 км) – Тръгваме от центъра на Ковачевица, пред старото училище. Поемаме по калдъръмената главна улица в северна посока, към края на селото, и го напускаме по черен път.

02 (0.5 км) – При последните къщи вляво се отделя друг черен път, пропускаме го и продължаваме по основния път нагоре, следвайки извивките на долината на р. Канина. В началото пътят е предимно черен, постепенно се превръща в асфалтов, какъвто някога е бил целият. Пропускаме разни второстепенни черни пътища вляво и вдясно.

03 (2.3 км) – Пропускаме основен черен път надясно и продължаваме нагоре по асфалта.

04 (3.9 км) – Пропускаме още един основен черен път вдясно и продължаваме изкачването по асфалта. След 1 км пътят преваля и тръгва надолу.

05 (7.8 км) - Достигаме местността Сухия чарк, където има беседка, подходяща за почивка. Има и чешма. Оттук поемаме по обратния път и се прибираме до Ковачевица.


Настаняване

Семеен хотел "Бялата къща", с. Ковачевица

"Бялата къща" е идеалният начин да се потопите в уюта на традиционния български дом, построен при спазване на местните традиции и съчетаващ дърво и камък, но без да лишава гостите от удобства като локално отопление и модерна баня. Семейният хотел се намира във високата югоизточна част на с. Ковачевица и от терасите му се открива "широкоекранна" гледка към дълбоката долина на р. Канина и към по-голямата част от живописното село със статут на архитектурен резерват. Има романтика дори в достигането до хотела (пеша по калдъръмени тесни улици или по пряка пътека), макар че за шофьорите изкачването и слизането по тесния път между дуварите може да се окаже малко напрягащо изпитание.

Стаите са просторни, обзаведени в традиционен стил и с лесен достъп до уютните веранди, които са предпочитано място през лятото. Големият двор, оформен на няколко нива, включва навес, пейки и маси на открито, барбекю и овощни дървета - това е всичко, от което човек има нужда през лятото, ако не е с колело по баирите, разбира се.

Комплексът включва и механа, в която домакините са готови да ви сервират вкусни, току що приготвени ястия и освежаващи или замъгляващи погледа напитки.

"Бялата къща" разполага с общо осем стаи - пет двойни, две тройни и една четворна стая. При необходимост в някои от стаите могат да бъдат поставени допълнителни легла или бебешки кошарки.

За връзка с домакините и резервации използвайте телефон 0899 886342, e-mail: bialata_kushta@abv.bg или Facebook: https://www.facebook.com/HotelMehanaBalataKsa/. Уебсайтът на хотела е на адрес: http://www.bialatakushta.com/.Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Понеделник, 02 Януари 2017 19:09 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори