Начало Пътеки Маршрути Панорамен ХС маршрут в Пирин от Банско
Панорамен ХС маршрут в Пирин от Банско
Написано от Лъчезар Стаменов    Вторник, 09 Юни 2009 06:22    Печат

Идеята се роди от статията за Банско на Л. Ботушаров, писана през 2004 г. И аз като автора стигах няколко пъти до мястото, където пътят свършваше, докато един ден го открих! Продължението на маршрута минаваше през стръмна изровена пътека в коритото на сухо дере. Помогнаха ми следите, оставени от моторджии, минали скоро преди мен. Това беше „липсващото звено”.  Нататък оставаше да се намери подходящото продължение, а то се оказа фантастично трасе за спускане по черен път, водещ до асфалта Добринище – х. "Гоце Делчев". Но историята не свършва дотук. Исках да намеря връщане в Банско, различно от асфалта. Този път ми помогна случайна среща с шофьор на „Нива”, който ми каза: „Карай след мен по една тайна пътека, но няма да я казваш на никого”. Една година пазих мълчание и мисля, че е време да споделя. Така се получи и последната отсечка, която да завърши маршрута.

Изходна точка: Начална станция на кабинката, гр. Банско
Дължина: 32,5 км
Денивелация: 940 м
Продължителност: 4:30 часа (с почивки и спокойно темпо)
Среден наклон на качване: 6%
Вода: 0,7 до 1 л. По пътя има няколко чешми, равномерно разпределени по маршрута.
Храна: По собствена преценка. Може да си носите или да хапнете на „Рибарника”.
Терен:
- асфалт – 3.5 км
- черни пътища - 28 км
- пътеки - 1 км

Профил на трасето

Стартът е от начална станция на кабинковия лифт в Банско, по ски пътя или по асфалта достигаме почивната база на Министерски Съвет. Продължаваме по панорамен черен път, който постепенно набира височина. Сред боровете се откриват чудни гледки към долината. Наклонът е умерен – средно 8-10 %. Така е в продължение на почти целия маршрут, затова го определям като средно труден. Изключение прави само споменатата стръмна пътека, където се налага бутане 600 м с наклон до 25%. Оттам има още 2 км качване до най-високата точка при 1650 м н.в. Следват 6-7 км спускане до „Рибарника” в местността Струго над Добринище. Нататък релефът е разнообразен – повече спускане и малко качване до "тайната пътека" и после само надолу и по равно през полето. Минава се покрай лобното място на първия партизанин в България и на Балканите – Иван Козарев (1901-1944). Финалът е в Банско на моста над р. Глазне, близо до центъра. Общо разстоянието е 32.5 км, денивелация 940 м.

Приятно каране!

Таблица на маршрута
Легенда и упътване за използване на таблицата

KMZ файл за Google Earth

Ето и няколко снимки, онагледяващи карането в района, подредени по реда на разклоните и обектите в описанието (натиснете, за да ги отворите в голям размер):


Add this to your website

Коментари

avatar velqn
0
 
 
Там сме!
avatar dropy
0
 
 
Частично съм го минавал. Трябва да го минем цялото някой път... Изгежда cool....
avatar sibirski
0
 
 
Има ли някой трак на този маршрут за Гармин?
avatar 307wrc
0
 
 
Трак за Гармин в .gpx format
http://www.bikemap.net/route/299883/export.gpx
avatar sibirski
0
 
 
Големи благодарности! Ще го видим този маршрут!
avatar hatamoto
0
 
 
Пътеката е супер! Благодаря на Лъчезар Стаменов за редовете тук!
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Вторник, 09 Юни 2009 06:23 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори