Начало Пътеки Маршрути Мелник - Сугарево - Рожен - Мелник
Мелник - Сугарево - Рожен - Мелник
Написано от Алекс Бонев    Петък, 08 Май 2009 15:13    Печат

Това е един готин еднодневен маршрут в района на Мелник, който е "нагодяем" - може да е по-дълъг или по-къс според желанието и възможностите на групата. Има 2 варианта - единият с продължителност около 30 км, другият - около 40. Максималната денивелация е около 600 м - гр. Мелник е на 350 м н.в., а баирите над с. Сугарево - на 950 м.

От гл.т. на физическо натоварване е със средна трудност, а теренът е предимно черен път и малко асфалт, така че не е проблем да се мине с всякакво колело и от всеки.


Тунелът между Любовище и Рожен.

Вариант 1 (30 км): Мелник - Кърланово - Сугарево - (Кашина) - Любовище - Рожен - Мелник

1. Тръгвате от Мелник покрай реката по асфалтирания път към Роженския манастир. Леко набирате височина
и влизате във форма, докато достигнете до село Кърланово няколко километра по-нагоре по пътя.
2. В Кърланово може да заредите вода на шадравана в селото, продължавате след него още 50 метра и се отклонявате вляво по черен път, посока село Сугарево.
3. Въпросният път се вие на серпентини нагоре по долината, наклонът не е особено голям. Като се изкачите малко, пред вас ще се открият красиви гледки и широки поляни, а пътят продължава до селото (Сугарево).
4. На входа на селото достигате до разклон - вашият път е наляво и нагоре, докато надясно и надолу се влиза в селото. Нищо интересно няма там :)
5. Продължавате да се изкачвате, навлизате в клисурата зад селото, където ще пресечете реката по симпатичен стар мост. Вече от другата страна, излизате над селото и достигате най-високата точка на маршрута, както и разклон. Оттам може да се насладите на гледката - вижда се Роженския манастир, Мелнишките пирамиди, Славянка. Наблизо се намира и гробът на Тодор Александров (има табелки).
6. Поемате по десния (хоризонталния) път и се движите доста време (няколко километра) по него. Има равно, спускане, леко изкачване и после по-стръмно спускане. Достигате до разклона за село Кашина (ляво) и Любовище (дясно). Тук може да се отклоните до село Кашина, като има леко спускане около 1 км. Селото е готино и си заслужава, дори и само да хвърлите един бърз поглед. А може и да пропуснете :) И в двата случая, трябва да продължите пак оттук надясно към с. Любовище.
7. Спускате към селото, малко каране по равно и сте там. Излизате на централната улица (шосето), там до изоставената туристическа спалня има беседка с чешма за отмора и напояване.
8. Оттук продължавате по шосето към село Рожен, отстоящо на 15 минутки път. Минава се през много интересен тунел, следва кратко спускане и сте пред роженските механи. На T-Образно кръстовище стигате отново до шосето Мелник - Рожен, тук наляво е за манастира (съвсем близо е), а надясно е за Мелник. Препоръчвам ви механата отдясно на кръстовището...
9. Добре похапнали, ако не ви мързи, тръгвате по шосето към Мелник - имате 300 м баир и след това готино пускане по новия асфалт към града!

Вариант 2 (40 км): Мелник - Кърланово - Сугарево - (Кашина) - Любовище - Рожен - Златолист - Мелник

1-8. Виж Вариант 1.
9. Друг начин за прибиране до Мелник е през село Златолист - също много красив маршрут. В такъв случай, хващате шосето към манастира (наляво), вместо към Мелник. Карате до църквата и гроба на Яне Сандански. Малко преди тях (50 метра) вляво от шосето се отделя черен път (тук-таме има жълти табели) към с. Златолист. Следват няколко километра равен път до самото село, което също е едно интересно място.
10. След като навлезете в селото, ще достигнете до друг черен път, където хващате надясно (все още сте в селото). Преминавате покрай черквата (отляво, задължително влезте вътре!) и продължете по пътя. Ако има някой дядка наоколо, питайте за посоката към Мелник (за всеки случай).
11. Пътят върви почти равно, със съвсем лек наклон (баир). След трийсетина минути навлиза в стесняваща се клисура измежду хълмовете (пирамидите), достига до десния склон и преминава в пешеходна пътека нагоре.
[!!! Тук е важно да не се объркате - има 2-3 разклоняващи се пътчета насам или натам, които се задънват - ако достигнете такова място върнете се малко до предния разклон и хванете съседното пътче. Намират се и от жълтите табели които помагат за ориентацията.]
12. Оттам бутате едно 15 минутки, докато се изкачите на високото, след това има кратко спускане от другата страна и излизате в горната част на Мелник (над Кордопуловата къща).

Приятно каране!

Прилагам и тракoве за гармин както и KMZ файл за Google Earth:
GPS трак за Вариант 1
Google Earth файл за Вариант 1
GPS трак за допълнителната отсечка на Вариант 2


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Петък, 08 Май 2009 17:04 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори