Начало Пътеки Маршрути Велинград - Цепина - Жълтата скала - гара Цепина - Велинград
Велинград - Цепина - Жълтата скала - гара Цепина - Велинград
Написано от Васил Тодев    Неделя, 10 Август 2003 00:56    Печат

От Велинград до с.Дорково има асфалтов път - 12,5км. Може да се стигне и с автобусите на градския транспорт, което е по-безопасният вариант. От центъра на Дорково в северна посока се достига до края на селото, пресичате моста и тръгвате по пътя вляво. Следва изкачване през местността Илът до малък превал, от който се откриват обширни поляни, наречени Метоха. В дъното на тези поляни се издига конусообразният връх Цепина, на който има останки от средновековната крепост Цепина. Изкачването до тях става по пътека, виеща се по южния склон на върха.

За да продължите към Жълтата скала трябва да се върнете до основата на върха откъдето в И-СИ посока, пресичайки ливадите, достигате до запазен горски път в местността Мулешки чучур. Този път продължава на СИ през хубава букова гора, увеличава наклона си и за около 20мин. се спуска до Къркарийски дол. Пресичате рекичката и поемате на СЗ по отсрещния склон. Оттук започва голямо изкачване и респективно голямо бутане. Това е може би най-неподходящата за колело част от маршрута - в продължение на 1,3км се преодолява около 200м денивелация - или 45-50мин., за да се достигне до Жълтата скала.
    
Въпреки трудностите пътеката си заслужава, заради запазената гора, слънчевите склонове и гледките, които се откриват.

Трябва да имате предвид, че местността е безводна и през лятото това може да създаде проблеми.

Преминавайки този участък достигате до Жълтата скала - 100м. отвесна скала, издигаща се високо над Къркарийски дол - вълнуващо е, поглеждаки надолу и много красиво в посока Милеви скали, Арабчал, Цепина, Сютка и най-високите върхове на Къркария.

Далече долу в СЗ посока се вижда част от пътя Велинград-Варвара при гара Цепина - това всъщност е следващият обект по маршрута. Трябва да откриете пътеката обратно на седловината преди скалите - тя се насочва на СЗ и с много серпентини се спуска стръмно надолу. За съжаление в този участък пътеката на много места е затрупана от паднали дървета, което прави карането почти невъзможно. В този дух за около 30мин. достигате малка седловина, където пътеката завива вдясно на СЗ и значително подобрява качеството си - отначало с лек наклон, а впоследствие с много серпентини се спуска до г.Цепина - 1 час от Жълтата скала, преодолявайки около 600м денивелация.

От гарата до Велинград разстоянието е 17км и се изминава за около 1,30ч., но от гледна точка на безопастността е по-добре да се ползва бързият влак - за целта предварително проверете разписанието.


Разстояния и време:
Велинград - Дорково: 1,10ч. - 12,5км
Дорково - Цепина: 0,30ч. - 3,75км
Цепина - Жълтата скала: 1,10ч. - 3,25км
Жълтата скала - г.Цепина: 1ч. - 2км
г.Цепина - Велинград: 1,30ч. - 17км

Най-висока точка: 1062м.н.в. креп.Цепина
Най-ниска точка: 465м.н.в. гара Цепина
Дължина: 24км

Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Събота, 10 Януари 2009 01:11 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори