Начало Пътеки Маршрути Зиг-Заг
Зиг-Заг
Написано от Любомир Ботушаров    Сряда, 01 Май 2002 20:54    Печат

Това кратко маршрутче с изходна точка стената на ез.Панчарево е по силите на всеки и ще ви достави истинско удоволствие. Най-същественото в него е пътеката, по която минава спускането - тя е тясна и с много завои, от където и името на маршрута.

Изходна точка: село Герман, стената на ез.Панчарево

Дължина: 8,12км.

Денивелация: 169м.

Маршрутът е кратък и лек - дължина 8,12км и денивелация 169м. В техническо отношение не е труден, но при всички случаи многобройните завои, често съчетани с чакълеста настилка, изискват повишено внимание, за да не посетите някое дере.

Изходната точка е село Герман и по-точно малкият паркинг при стената на езерото Панчарево, където е и края на селото. Този паркинг се намира точно от отсрещната страна на пътя за Самоков - като пресечете по стената и излизате на него. Можете да стигнете дотам по няколко начина. Първият е с колелото си - от центъра на София до Герман са 15км. Вторият начин е да отидете с кола до по-големия и известен паркинг на Самоковското шосе при началото на езерото - оттам с колелата да минете по стената и да стигнете до началото на маршрута. Третият начин е с кола да отидете направо на малкия паркинг в Герман - за селото има отбивки и от Околовръстното шосе, и от магистрала "Тракия". Като минете през цялото село ще излезете точно в края му на паркинга при стената на езерото. До Герман може да се стигне и с автобус №6, който межете да хванете от автогарата в кв.Гео Милев (до завод "Електроника"). Слизате на последната му спирка в центъра на селото и оттам тръгвате по главната улица в посока, обратна на тази, от която сте дошли с рейса. След около 300м. ще стигнете езерото и паркинга. В Герман няма платен паркинг.

Тъй като маршрутът е съвсем кратък и отнема не повече от час, няма да ви е нужна храна, нито пък много вода. В Герман няма много заведения (освен едно до самия паркинг), но в Панчарево има достатъчно места, където да хапнете и да пийнете нещо след карането.

Карането започва през селото по главната улица до центъра. Оттам се отклонявате надясно по асфалтов път, който скоро става много стръмен и по него се озовавате в една вилна зона. Следва черен път, който е предимно равен и стига до една вила на "Кремиковци". Там има две-три кучета, които имат навика да си упражняват гласовите възможности, но не са големи и няма опасност от тях. От хижата карането продължава по гореспоменатата зигзагообразна пътечка, която излиза при ВЕЦ "Кокаляне". Оттам маршрутът продължава надясно по пътя, който върви покрай брега на езерото - той ту е асфалтов, ту е черен път и е с леки изкачвания и спускания. По този път стигате до паркинга при стената, от който тръгва маршрута. В събота и неделя по пътеката има доста туристи, но през седмицата няма да срещнете почти никого.

Това е първият маршрут, който представям в табличен вид. Всички подробности и скици на разклоните и по-важните места ще намерите в таблица,която е в отделен файл и е готова за принтиране, в случай че решите да вземете маршрута със себе си в планината (точно това е и идеята на този вид представяне).

Таблица на маршрута

За легенда и упътване за използване на таблицата вижте ТУК.

Ако решите да пробвате маршрута, пожелавам ви приятно каране!


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Събота, 10 Януари 2009 01:24 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори