Начало Пътеки Маршрути Хоталич
Хоталич
Написано от Божидар Савев    Понеделник, 26 Май 2008 17:31    Печат
Изходна точка: гр. Севлиево
Дължина: 14 км / 20 км
Денивелация: (изкачване): 150 м

GPS трак за Garmin
GPS трак във формат gpx
Забележка: Траковете са само в едната посока и покриват частта от Севлиево до старинния град Хоталич, без продължението към яз."Ал.Стамболийски"

Маршрутът, за който искам да ви разкажа, се намира в покрайнините на Севлиево. Той води до старинния град Хоталич (старото Севлиево). Това каране не е голямо предизвикателство за хората, които са свикнали на 10-20% наклон с голямо физическо и психическо натоварване, т.е. сравнително леко е. Състои се от 50% - асфалт и 50%- чакълест път с не много голяма денивелация. Маршрутът има не толкова "екстремна" стойност, колкото туристическа, защото се използва от севлиевци за отдих и почивка на чист въздух. Въпреки тези ми думи, местността не бива да се подценява - тя се явява изходен пункт за други много по-екстремни пътечки, които почитателите на “ лудите “ спускания биха оценили по десетобалната система с единадесет, но за тях може би друг път, а сега да премина по същество...

Началото е от площад "Свобода" в Севлиево, там има и табела с карта на маршрута и неговите характеристики: денивелация, дължина и други подробности. Поемате на Север, минава се през квартал, който е населяван от разни етнически малцинства и се стига до сграда, бившо кафене “Лозарска среща “. Оттам се отклонявате на Запад и поемате през квартал с малки вилички, асфалтовата настилка не е много добра, ако може изобщо даже да се каже, че я има. След около 2км каране завивате надясно, пътят, който отначало изглежда бая плашещо, нататък не е толкова стръмен. Оттам започва същинската част, пътят става чакълест и на места стръмен. След известно време се стига до разклон, на който има табела за крепостта, но настоящият маршрут не продължава към нея.

(Крепостта Хоталич представлява нещо като Царевец във Велико Търново, но с по-малка площ. Оттам до стария град със същото име (Хоталич) има доста стръмна пътека, предпочитана от повечето привърженици на спускането, включва стълби, камъни и доста екстремни участъци, които са много рисковани по моите критерии и лесно биха станали предпоставка за доста сериозни контузии и травми, ако не сте добре подготвени за подобни терени.)

Да се върна към нашия крос-кънтри маршрут. При разклона с табелите трябва да продължите към старинния град. Следвайте пътя, докато стигнете старинното селище (останки от къщи и една черква). Там има създадени от общината условия за отдих: маси, пейки, навес, няколко огнища и една голяма пещ, която се намира в малка пристройка до навеса. Открива се и супер гледка към язовир "Александър Стамболийски", така че може да си донесете нещо за ядене и да се насладите на природата.

Пътят продължава към язовир "Александър Стамболийски", като продължението е с по-голяма денивелация и след по-силен дъжд там е направо “баня“ от кал. Тази отсечка е предпочитана от мотокросистите. Минава се през билото на Крушевския баир (така се казва хълмът, на който е разположен стария град).

Това е предпочитаният от мен маршрут, когато ми се кара по черен път и разполагам с ограничено време, поради простата причина, че дължината му в едната посока (до старинния град) е около 7 километра (и още толкова наобратно), а ако го удължите до язовира, едва ли е повече от 10км.Забележка: Профилът и картата са само в едната посока и покриват частта от Севлиево до старинния град Хоталич, без продължението към яз."Ал.Стамболийски"


Картата е базирана върху Topomaps.info
Ето и няколко снимки, онагледяващи карането по маршрута (кликнете, за да ги отворите в голям размер):

Коментари във форума


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Понеделник, 26 Януари 2009 17:40 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори