Начало Пътеки Маршрути Батулия - Буковец
Батулия - Буковец
Написано от Любомир Ботушаров    Петък, 03 Юни 2011 13:16    Печат

Когато за пръв път се отклоних при Реброво по отбивката към селата Батулия, Огоя и Ябланица, не можех да предположа какво богатство от маршрути е "заровено" в тамошните склонове на Стара планина. Дори сега, 2 години по-късно, все още откривам нови пътеки и черни пътища, които чакат своите нови почитатели. Започвам публикациите за този район с настоящия маршрут, защото е един от най-лесните, т.е. достъпен за максимално широк кръг от хора, а освен това бе и един от първите, по които карах.


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: с. Батулия
Дължина: 21.65 км
Денивелация (изкачване): 600 м
Продължителност: 3 часа (с по-бавно темпо)
Вода: 1 - 1.5 л
Храна: По ваша преценка, един сандвич или вафла са достатъчни
Терен: само черни пътища

 

Таблица на маршрута
Легенда и упътване за използване на таблицата

GPS следа за Garmin
GPS следа във формат gpx

Навигацията по маршрута е доста лесна - почти няма къде да се объркате. Кара се само по черни пътища и това само по себе си прави маршрута лесен и в техническо отношение, но като се добави уточнението, че повечето от тези пътища се ползват редовно и са равни и добре утъпкани, той става още по-подходящ за семейства, прохождащи в планинското колоездене, както и за всеки, който по някаква причина търси по-леки терени за каране. На практика има не повече от 300-400 м сумарно, които да са по-трудни като настилка - най-вече в самото начало на спускането. За по-напредналите маршрутът също няма да е скучен - освен досег с много красиви кътчета, той предлага вълнуващо скоростно спускане по черните пътища и представлява възможност за бързо и кратко каране не много далеч от София.

Както всеки маршрут, и този си има особености. Една от тях е, че пътят нагоре от с. Батулия до с. Буковец е много усоен, така че можете да се натъкнете на кал по всяко време на годината, а в по-ранните пролетни и по-късните есенни месеци това е кажи-речи неизбежно. Затова калниците са силно препоръчителни в този период, докато през летните месеци може и да не ги взимате, освен ако не е валяло наскоро.

Въпреки "острия" старт, изкачването е много плавно - с приятен наклон, който се засилва едва преди достигането на с. Буковец и от него нагоре. Трудно ще се уморите по този маршрут, освен ако не го карате със състезателно темпо. Същевременно дължината и денивелацията са достатъчни, за да запълнят половин ден на по-лежерните карачи. За по-бързите той е добра възможност за каране след работа в летните месеци, тъй като с добро темпо и кратки почивки може да бъде направен за 2 часа.

Изкачването е предимно в гора, така че дори и в летните жеги можете да усетите горската прохлада. Вода има в с. Буковец, така че не е нужно да се презапасявате.

с. Батулия се намира на около 35 км от София. След като навлезете в Искърското дефиле и оставите най-острите завои зад себе си, при с. Реброво ще видите надясно табелите за Батулия и Ябланица. Пътят с автомобил от центъра на София е около час. Другият вариант е да използвате влак и да слезете в Реброво, откъдето имате 2-3 км предимно леко изкачване до селото. Началната точка на маршрута се намира в края на селото, където всъщност е площадът - над него ще видите голям паметник на склона отвъд коритото на Оградишка река. Площадът има триъгълна форма, като напред продължава асфалтовият път по мост над реката, а наляво има хубав черен път, по който ще се върнете. Има и автобусна спирка, ако посочените дотук ориентири не са ви достатъчни.


Ето и няколко снимки, онагледяващи карането в района (натиснете, за да ги отворите в голям размер):


Add this to your website

Коментари

avatar mblagoev
0
 
 
Първо, статията е страхотна! :)
Вчера направихме този преход с приятели - наистина маршрута е много приятен за каране, стига да се знае пътя. В с.Буковец спряхме да си налеем вода и ни привикаха в кметството....Почерпиха ни по 1 бира, поговорихме малко с трима местни (според тях в селото постоянно живеят 5 човека) и продължихме. О тук стана малко сложно, тъй като бяхме без GPS - пътя се разклонява на много места, имахме късмет да уцелим повечето верни разклонения :) Пиша коментар най-вече заради това - носете си GPS :)
Благодаря на автора за статията! :)
avatar vas69
0
 
 
Трасето е супер. Открих септемврийското каране с него, в интерес на истината GPS не ми беше нужно чак толкова обаче ПРОТЕКТОРИ. Този маршрут трябва да се направи отново. Благодарности на Любомир и от мен
avatar doodko
0
 
 
Аз го минах маршрута в обратна посока (не съвсем нарочно :). Препоръчвам го ако някой иска по-сериозно натоварване/катерене, но не е точно за лека разходка със семейството! Все пак денивелацията не е за подценяване - 600 м за около 7-8 км. И към началото на октомври е много приятен този маршрут, нямаше и много кал, почти никакви хора, само крави и чат-пат по някой кон или гущер!
avatar holyoni
0
 
 
Събота, 17.08.2014 минахме маршрута. Могат да се вземат предвид следните особености:
Моста на Батулия е леко отнесен от водата.
Пътят за връщане - също! Минава се нагоре през една махала, след което има доста стръмно спускане, минават се гробищата на Батулия, след което се озоваваш точно в дъното на паркинга. Разни местни се опитаха да ни уплашат, но спускането не беше чак толкова страшно, предвид далеч по-доброто качество на настилката сравнение със спускането след Буковец към реката.
avatar mariko
0
 
 
25.04.2015 - Моста на главния път под паметника е затворен за МПС и пешеходци и се минава по военен мост в съседство със съществуващия. Пътя е частично възстановен и беше караемо в частта след моста от т. 26.

P.S. "Отклонението в дясно на моста от т. 26, което е означено с черно и не засяга настоящия маршрут в момента не съществува като път, а е срутено от реката. Не видяхме до къде е изровено нагоре."
avatar ivelin
0
 
 
Много добър маршрут. Вече два пъти карах по него.
Леко изкачване и много приятно спускане.
avatar toshko4
0
 
 
Много добър маршрут. Няма проблеми с моста в Батулия, оправен е вече. Целия маршрут си е ОК вече.
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Петък, 03 Юни 2011 15:06 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори