Начало Пътеки Маршрути гр. Тетевен – хижа "Вежен" – гр. Тетевен
гр. Тетевен – хижа "Вежен" – гр. Тетевен
Написано от Росен Талов    Петък, 26 Октомври 2007 12:18    Печат

Дължина: 66км
Продължителност: от гр.Тетевен до хижата се стига за 4-5ч, връщането е за 2ч
Денивелация: 1300м
Цени на нощувките: Цената в тур.спалня “Козница” - гр.Тетевен и на хижа Вежен е от 5 до 7лв в зависимост от това каква е стаята и дали сте членове на БТС.

От град Тетевен се тръгва за село Рибарица – от центъра на града до разклона за хижата разстоянието е 15км и се набира височина само 200м. Този разклон се намира в местността "Заводна". На него има голяма табела с карта на НП ”Централен Балкан” и не би трябвало да имате затруднения там. Завивате вдясно и започва изкачване с малък наклон по асфалтов път с дължина 6км срещу течението на река Заводна. В самото начало, точно след разклона има естествена пералня, построена на левия бряг на р.Заводна. След около 2 км пътят минава покрай рибарници, гъмжащи от пъстърва. След още километър, карайки по асфалта, навлизате в НП “Централен Балкан” и не след дълго пътят се превръща в черен.

От края на асфалта до хижата ви очаква 12км каране по черния път. На 3-4 места има иградени чешми, придружени с пейки и масички и няма да имате затруднения с набавянето на студена планинска вода. На около 7км след края на асфалта се достига до разклон, от който може да се продължи направо за хижа Бенковски или наляво за хижа Вежен. Обозначителните табели също са в изобилие. Ние завиваме наляво и продължаваме към хижа Вежен. Тази част от маршрута е  с най-лоша настилка. Пълно е с “живи” камъни, които забавят темпото, а при спускането крият опасност от поднасяне. На километър от хижата започва най-хубавата част от пътя, тъй като някога е имало асфалт от селото до хижата сега там има останки от него.

Добре дошли на хижа Вежен! Панорамата, която се разкрива в района на хижата оставям без коментар.

Ако решите да пренощувате на хижата и са ви останали сили и желание, може на следващия ден да покорите с велосипед и вр.Вежен, но ще трябва да бутате почти през цялото време. Връщането до хижата няма да си затрудни.

Спускането по пътя към селото трябва да става много внимателно. Каската е задължителна. Вероятността да срещнете кола при спускането е минимална, а и дори да има, те се чуват отдалеч. Както вече сте забелязали от километричното описание, от хижата до селото ви очаква 18км спускане, а наклонът е постоянен и лек.

Пожелавам на всички любители на планинското колоездене незабравими положителни емоции върху педалите по този маршрут!


Add this to your website

Коментари

avatar kris40o.
0
 
 
Които реши да кара по този маршрут може да ми пише на скаипът richi_west аз съм от грат тетевен
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори