Начало Пътеки Маршрути Банско: х-л „Бъндерица” - Язовира – Пещерите - х-л „Изворите” – ст. Мин. Съвет – х-л „Еделвайс” – „Хепи Енд”
Банско: х-л „Бъндерица” - Язовира – Пещерите - х-л „Изворите” – ст. Мин. Съвет – х-л „Еделвайс” – „Хепи Енд”
Написано от Лъчезар Стаменов    Събота, 25 Август 2007 22:49    Печат

Изходна точка: гр. Банско, х-л "Бъндерица"

Дължина: 14,50 км

Отдавна се канех да направя маршрут край Банско, защото в сайта нямаше такъв, а си струва да се кара там. Обмислях разни варианти, пробвах различни връзки от един път към друг и т.н. Когато карам, се старая да избягвам асфалтови пътища, затова търсех нещо като "кръгче" основно по черни пътища, но да бъде разнообразно. И така се получи този мой първи опит за описание на маршрут в околностите на този известен планински курорт, дано да ви хареса!

За старт избрах моста пред х-л "Бъндерица" по две причини: първо, мястото е известно и лесно за намиране, и второ, бързо се излиза от Банско и строежите.

Отначало карането е много приятно - само по равно, пътищата са здрави и утъпкани. Като се мине язовира започва по-сложно изкачване до билото над пещерите. Първия път като го карах ми се видя "зор", но сега вече не ми се струва толкова трудно. Считам, че и начинаещи биха се справили, дори и с не толкова добри велосипеди. Единственото неудобство, ако може така да се каже, е чакълестата настилка по пътя, но това е нормално за планински пътища, още повече, този е много здрав път. От билото към пещерите е спускане, после пак има малко по-стръмно качване към х-л "Изворите", но е по асфалт. Следва пак спускане и ново качване до станцията на МС, което не е трудно и пак е по асфалт. От МС нагоре е по прекрасен черен път, малко качване и повече равно. От него спускането надолу към х-л "Еделвайс" е по пътека, по която следва да може да кара всеки планински велосипедист. Следва пак спускане, част от което е по асфалтов път и накрая по ски-пътя до първа станция на кабинката, където е финалът.

По моя преценка денивелацията е 150-200 метра, като гледам по картата. Уред би я отчел по-добре, но нямам такъв. Оценявам маршрута като разнообразен, средно труден, даже по-скоро лесен. Би трябвало всеки да може да го "изкара". Вода има достатъчно често, храна едва ли е необходима. Време не съм засичал, но едва ли е повече от 2 часа каране, даже ми се виждат много.

Таблица на маршрута
Легенда и упътване за използване на машрут


Ето и няколко снимки, онагледяващи карането в района:


Началото

Язовира

Над "Пещерите"

Пещерите

х-л "Изворите"

Станциьята на МС

Над х-л "Еделвайс"


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Неделя, 25 Януари 2009 23:04 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори