Начало Пътеки Маршрути Обиколната алея - класически маршрут за крос-кънтри на Витоша
Обиколната алея - класически маршрут за крос-кънтри на Витоша
Написано от Любомир Ботушаров    Неделя, 01 Юли 2001 16:35    Печат

Обиколната алея на Витоша е една чудесна пътека, която минава над софийските квартали в полите на планината и стига от Княжево чак до Железница. (Това са най-добре поддържаните отсечки, иначе обикаля почти цялата планина). Това е една от най-популярните пътеки за ХС на Витоша и много от планинските колоездачи в София са направили първите си стъпки в този спорт именно на нея.

Аз лично деля алеята на две части. Едната част е от Симеоново до Железница. Именно тази част е описана в настоящия маршрут. Започва се с достатъчно сериозно изкачване, докато се стигне до алеята, която е на 1100м надморска височина. Веднъж като я достигнете, до Железница почти навсякъде тя е равна и много хубава, само тук-там има леки изкачвания или спускания. Втората част на пътеката е от Симеоново до Княжево. Тази част е доста по-трудна. При всеки от витошките квартали пътеката слиза доста надолу, а след това отново се качва нагоре и това се повтаря няколко пъти, като се заформя солидна денивелация. Освен това има и някои малко по-технични участъци, а на места се минава през каменни реки.

Много от читателите на този сайт сигурно са карали по Обиколната алея, така че едва ли ще намерят нещо ново в тази статия. Все пак предполагам, че може да има и хора, които още не са я опитали и именно за тях е този маршрут. Алеята е особено подходяща за новаци по няколко причини:

1) като техничност е много лесна и на повечето места може да се сравнява с карането в парка например.

2) Изкачването е трудно, но не непосилно - то няма да ви откаже от планинското колоездене, но ще ви подготви психически и физически за други, още по-тежки изкачвания.

3) Карането е доста добре балансирано като физическо натоварване - ще ви поумори, но няма да ви довърши, така че скоро ще искате още планинско колоездене.

Причини мога да изброявам чак до утре, но истината е, че това е една пътека, която не е за пропускане, особено ако сега правите първите си стъпки в този спорт.

Дължината на маршрута е около 28км, а денивелацията 300-350м. Карането трае около три часа, но има толкова много хубави места за почивка, че като нищо може да се проточи и повече. Вземете си храна и вода за из пътя. В началото на маршрута при изкачването има две чешми, които са "животоспасяващи" - студената витошка вода на мен специално ми действа много ободряващо.

Началото на маршрута е от Симеоново, последната спирка на автобус №67. До това място се стига по няколко начина:
1) с кола
2) с автобус №67 от Семинарията
3) с автобус №98 от Хладилника, но трябва да знаете спирката (последната в Симеоново)
4) с колело - ако изберете този вариант, трябва да знаете, че общата денивелация от центъра на София до Обиколната алея е 600м и като добавите разстоянието до Симеоново, маршрутът става по-труден и изморителен.

Като стигнете до спирката на автобус №67, застанете точно пред нея и нулирайте километражите си. Започваме!

Изтеглете маршрута във формат PDF и в табличен вид - преработен и изпратен от читател на МТБ-БГ. 

0,00км - Застанете с гръб към спирката. Пред вас е главната улица на Симеоново. Надясно тя води към София, а наляво към Бистрица. Срещу вас, малко вляво, има стръмна отбивка нагоре - трябва да тръгнете по нея.

 

 

0,13 - 0,32км - тук ориентирането е сложно. Наляво и стръмно нагоре тръгва пътека, малко след това наляво се отбива и асфалтов път, който се раздвоява и след разделянето му двете му части стават черни пътища и водят към част от къщите на Симеоново, пресичайки стръмната пътека. Вие тръгнете по асфалта наляво, изберете дясното разклонение (горното), а след това завийте надясно по стръмната пътека, която тук е във вид на каменна алея. Надясно от алеята има черен път, който също води до едни къщи - пропуснете го. След това пътеката се разклонява - тръгнете надясно по каменната алея. Тя влиза в гората и става широка и сенчеста почвена алея, но изкачването не е никак леко.

0,39км - Пресичате тясна пътека. Продължете направо.

0,86км - Отляво идва пътека, направо и стръмно нагоре продължава друга. Вие си карайте по широката алея, която завива надясно и пресича един мост.

 


0,90-0,94км - след моста има цяла плетеница от алеи, пътеки и пътища. Надясно и надолу има два черни пътя към Симеоново - те не ви трябват. Наляво има широка чакълеста алея нагоре. Малко по-нататък има пътека, която наляво и нагоре е успоредна на чакълестата алея, само че е по-хубава. Карайте по тази пътека нагоре - ще стигнете отдясно на Симеоновските езера.

 

 


1,21км - Вляво от вас е едното езеро, от другата му страна е чакълестата алея. Пътеката се разтроява. Най-лявото разклонение отива към чакълестата алея, слива се с нея и пресича рекичката по едно мостче. Другите две разклонения след малко се съединяват - тръгнете по което искате от тях.

1,32 - 1,35км - Пътеката отново се раздвоява, а после се събира. Ако тръгнете по лявото разклонение обаче, има отбивка наляво, която пресича рекичката през едно мостче - трябва да я пропуснете. Пътеката става малко по-стръмна, а настилката малко по-пързаляща.

 

 


1,76км - Пътеката завива наляво, става много стръмна и излиза при един заслон. Надясно от двете страни на заслона има пътеки нагоре. Наляво има друга пътека през едно мостче - тръгнете по нея.

1,84км - Стигате кръстовище с табелки и чешма. Надясно и нагоре е към Алеко. Направо и нагоре е много стръмно. Вие тръгнете наляво и надолу, но не мислете, че изкачването е свършило.

1,90км - Стигате изровеното корито на пресъхнал поток. Има мост. Оттам едната пътека върви стръмно надолу и направо, а другата стръмно надясно и нагоре. Тръгнете надясно. На места ще трябва да се бута. След малко пътеката започва да се вие на серпентини. Не се изкушавайте от преките пътечки - те са ужасни.

2,13км - Стигате последната серпентина. От нея се отклонява тясна пътечка, която не води доникъде - пропуснете я. Оттук наклонът вече е поносим, а пътеката е много хубава.

2,25км - Пътеката се раздвоява - тръгнете надясно.

2,51км - Стигате чешма. Наляво има дере и в него нещо като пътека. Карайте направо по хубавата пътека.

 

 

3,18км - Стигате кръстовище. Пътеката, която минава отдясно наляво е "Кимбата" - Симеоновското трасе за спускане. Обиколната алея продължава направо. Оттук вече алеята е предимно равна и гладка като асфалт почти навсякъде. Нататък общо взето можете и без маршрут - трябва да следвате алеята. Където видите табели, следвайте тези за Железница. За всеки случай обаче съм направил записки за всяко кръстовище или разклонение.

 


 

3,65км - Пътеката прави широк завой на 180 градуса в едно дере, като пресича рекичката. Има и пряка пътека с мостче, но не минавайте по нея. На това място се отклоняват няколко малки пътечки, които трябва да пропуснете.

4,10км - Пресичате черен път - карайте направо.

4,85км - Пресичате пътека, карайте направо по алеята.

 

 

5,24км - Стигате друго голямо дере с река през него. Има и беседка. Нагоре покрай реката върви алея - пропуснете я. Завийте наляво към беседката, подминете я, после пресичате реката. След това има Т-образно кръстовище - тръгнете по него надясно и нагоре. От беседката има и една пряка пътечка с мостче, но по-добре я пропуснете.

5,48км - Направо и нагоре пътеката е към Алеко. Наляво и нагоре е към Железница - натам сте и вие.

7,00км - Пресичате една от главните пътеки за Бистрица, която идва отдясно и продължава наляво и надолу. Вие си карайте направо.

7,41км - Пресичате черен път - пропуснете го. После стигате мостче. След него пътеката завива наляво. Има и пътека надясно покрай реката - пропуснете я.

7,65км - Пресичате две широки пътеки, които отиват наляво и надолу към Бистрица. Вие сте направо.

8,11км - Надясно се отклонява черен път - пропуснете го.

8,19км - Пресичате друг черен път - пропуснете и него.

8,32км - Стигате асфалтов път. От другата му страна има детска площадка. Вдясно от вас той свършва и от него в двете посоки продължават черни пътища. Пресечете асфалта и алеята продължава направо, между игрушките.

8,65км - Пресичате черен път - карайте направо.

9,85км - Още един черен път - пресечете и него.

11,43км - Стигате голямо и дълбоко дере, над което има широк каменен мост. Минете през моста, а след това пътеката продължава наляво.

 

 

12,77км - Стигате сложно кръстовище в поредното дере. Първо идва една пътека отдясно. След пресичането си с Обиколната алея, тя се раздвоява. Пропуснете тези пътеки и карайте по посока на едно мостче, при което нагоре и надясно се отклонява още една пътека. Минете по мостчето и алеята продължава наляво.

13,45км - Отляво идва пътека - ако я видите, пропуснете я.

 

 

14,24км - Стигате едно открито място, където гъмжи от черни пътища. Има също така река, заслон, маси и пейки - тук в края на седмицата има много хора. Като стигнете един черен път, който идва отдолу и продължава нагоре към х."Физкултурник", спрете и свалете километражите си. Оттук имате две възможности: 1) надолу към Железница и после по асфалтовия път към София. Пътят до Железница е чакълест. 2) Да се върнете по обратния път чак до Симеоново. Именно този вариант е описан тук. Починете си, разгледайте района и като решите да тръгнете наобратно, сложете си километражите там, където ги махнахте. (Целта на свалянето на километражите е да не се объркат километрите, които показва вашият велокомпютър и тези, които са посочени тук.) Няма да описвам обратния път - вече го знаете добре.

25,27км - отново стигате кръстовището с "Кимбата". Оттук имате два варианта. Първият е да се върнете към Симеоновските езера и оттам в Симеоново. Така карането ще е с дължина 28,45км и ще е много лесно като техничност. Вторият вариант е да се спуснете по Кимбата. Карането ще е 27,50км и ще има някои по-технични участъци. Първият вариант вече го знаете, затова продължавам с описание на втория. Завийте надясно по Кимбата.

25,71км - Надясно има пътека. Ако я видите в бързината, пропуснете я.

26,76км - Кръстовище на широки пътеки. Кимбата е стръмната пътека надясно и надолу. Напоследък тя доста се поизрови от дъждовете, така че внимавайте.

27,18км - Стигате над Симеоново при плетеница от алеи и пътища, която ви е позната. Карайте до спирката на автобус №67, а оттам - вие си знаете накъде. Това е краят на маршрута - пожелавам приятно каране на всички, които решат да го опитат! 

Add this to your website

Коментари

avatar shams
0
 
 
Между км 1.76 и км 2.13, поне според мен, пътеката е по трудна за спускане (предвид споменатите серпентини, а и наклонът не е малък!) от описаната част на "Кимбата". От км 1.76 (т.е. от заслона) до км 0.90 (мостчето) също не е лесно за спускане трасе - имам впредвид наклона, терена (каменист, коренища).
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Събота, 10 Януари 2009 01:29 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори