Начало Пътеки Маршрути Панчарево 2
Панчарево 2
Написано от Любомир Ботушаров    Понеделник, 25 Септември 2006 18:26    Печат

Изходна точка: с. Герман, паркинга при стената на eз. Панчарево

Дължина: 9,75 км

Денивелация: 410 м

Напоследък все по-често ми се случва, публикувайки някой маршрут, да съжалявам, че не съм го направил по-рано. Точно такъв е случаят с кратката и забавна обиколка над Герман и яз.Панчарево, описана тук. Причината да се ядосвам е, че в последните 1-2 години не един и двама моторизирани идиоти са ползвали като черен път алеята, по която минава голяма част от спускането, което доведе до изравянето на дълбоки и съвсем не безопасни коловози в двата й края. Най-фрапиращо е това, че дори не става дума само за мотоциклетисти с кросарки – случаят е по-тежък! Главните виновници този път са военни от поделението, разположено в горния край на алеята, които очевидно са се забавлявали да ровят с гумите на джиповете си по нея, при това след дъжд, вместо да ползват направения специално заради тях бетонен път до горе. Ясно е, че когато Господ е раздавал акъл, точно тези военни са били на учение...


Както и да е, действията им не са съсипали напълно маршрута, но са направили спускането по-трудно и опасно. Преди една от най-характерните черти на алеята бе редуването на бързи участъци с такива, при които водата е оголила големи и стабилни камъни, изникващи безразборно пред гумите - минаването на скорост през тях доставяше огромно удоволствие и изискваше известна доза хладнокръвие и добра техника. Това бе и една от причините в началото да кръстя маршрута „Малкият дявол”, тъй като изкачването, макар и кратко, не е никак леко, а спускането бе интензивно и приятно натоварващо. Понастоящем коловозите в двата края на пътеката не оставят голям избор от линии и определено налагат ограничаване на скоростта, защото влизането в някой от тях едва ли би довело до нещо добро. Разбира се, със сигурност на мнозина алеята ще се хареса дори и в този вид, а и увреденият участък, за щастие, се равнява на не повече от половината от спускането (може би дори 1/3).

Изкачването започва рязко и стръмно по алея, продължава плавно и приятно по една позната на мнозина пътека над езерото, следва равна секция до вилната зона над Герман, откъдето изкачването става отново стръмно, а следенето на маршрута леко досадно, заради многото разклонения (понякога буквално през 50-100м). Тази част обаче е необходимо зло, тъй като другият вариант е по бетонния път през Германския манастир, който е по-обиколен и вече добре познат от други маршрути. Прецених, че си струва да опиша и този по-пряк и стръмен начин за достигане до най-високата точка на маршрута, минавайки изцяло по пресечен терен. Първата част от спускането е по горска пътека, която крие някоя и друга изненада, така че внимавайте на завоите. След излизането под въпросното военно поделение, пътеката се превръща в широката алея, за която вече говорих. Тя продължава и след пресичането на един черен път, където вече е много скоростна и сравнително гладка чак до долу. Редно е да напомня, че в тази част има най-много пешеходни туристи и ваше задължение е да ги пазите, така че не прекалявайте със скоростта, особено в завоите без видимост. Алеята ще ви отведе там, където започва карането ви. На практика маршрутът прави осморка.

Цялото каране отнема час – час и половина в зависимост от интензивността. Може да се мине дори и за по-малко. По пътя няма чешми, така че е добре да си вземете около 1л вода. Едва ли има смисъл да носите храна за толкова кратко каране.

Изходната точка на маршурта е паркинга при стената на яз.Панчарево в края на с.Герман. Можете да стигнете дотам по няколко начина. Първият е с колелото си - от центъра на София до Герман са 15км. Вторият начин е да отидете с кола до по-големия и известен паркинг до Самоковското шосе при началото на язовира - оттам с колелата да минете по стената и да стигнете до началото на маршрута. Третият начин е с кола да отидете направо на малкия паркинг в Герман - за селото има отбивки и от Околовръстното шосе, и от магистрала "Тракия". Като минете през цялото село, ще излезете точно в края му на паркинга при стената. До Герман може да се стигне и с автобус №6, който тръгва от автогарата в кв.Гео Милев (до завод "Електроника"). Слизате на последната му спирка в центъра на селото и оттам тръгвате по главната улица в посока, обратна на тази, от която сте дошли с рейса. След около 300м. ще стигнете язовира и паркинга.

Таблица на маршрута

Легенда и упътване за използване на машрута

Коментари във форума


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Събота, 27 Август 2011 12:52 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори