Начало Пътеки Маршрути Пампорово - Широка лъка
Пампорово - Широка лъка
Написано от Любомир Ботушаров    Петък, 25 Август 2006 17:44    Печат

Изходна точка: Пампорово, местността Малина (Ардашлъ)

Дължина: 27,67 км

Денивелация: 880 м

Родопите са необятна и пленяваща планина, която оставя спомени в сърцето на всеки, който я е посетил. Повечето читатели на МТБ-БГ сигурно могат да потвърдят това. Независимо дали човек я кръстосва с байк или пеша, той може да попадне на приказни места, далеч от цивилизацията и шума на големия град, да се докосне до простичкия, но много смислен бит на хората в родопските села и да се върне оттам освежен и зареден с енергия. За красотата на природата едва ли е нужно да споменавам – морето от ридове се простира до хоризонта, накъдето и да погледнете.

Настоящият маршрут е с начална и крайна точка Пампорово. Карането е много приятно, няма някакви трудни участъци, но пък не е и досадно лесно. На отиване се минава по черни пътища с лесно изкачване и дълго спускане през много красиви места, след това се прави почивка в живописното с.Широка лъка, откъдето по асфалтовото шосе е прибирането до Пампорово. (Разбира се, можете да се върнете и по обратния път, но това е по-тежко като натоварване). За да имате възможност да се размотавате на воля в Широка лъка (струва си да го направите!), структурирах маршрута в две части. Едната описва отиването до там, а другата връщането.

Карането не е от най-кратките и може чудесно да запълни един ден от почивката ви, особено ако отделите повече време за снимки, любуване на природата и разглеждане на Широка лъка. Ако тръгнете от Пампорово късно сутринта, точно по обяд ще сте в селото, където има избор от заведения за хранене. След това можете да прекарате следобеда и в разходка из Широка лъка или просто да хванете пътя за Пампорово.

Не е нужно да се презапасявате с вода за това каране, тъй като чешмите по пътя са над 10! Дори шише от половин литър ще ви е достатъчно.

Началото на маршрута е в местността Малина (Ардашлъ) – една от обособените части на Пампорово, най-ниската. Оттам се изкачва триседалковият лифт до вр.Снежанка. Изходната точка е паркинга на битовия ресторант „Малина“. Той се намира точно при отбивката от шосето Пампорово – Девин към м.Малина (отбивката се намира на един десен завой, точно срещу нея е входа за комплекс от бунгала). Застанете в горната част на паркинга (близо до шосето) и нулирайте километражите.

Забележка: Поради усиленото строителство в района на Пампорово е възможно да има нови черни пътища и описанията да не са достатъчно точни. 

Таблица на маршрута 

Легенда и упътване за използване на машрута

Коментари във форума


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Неделя, 25 Януари 2009 17:57 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори