Начало Пътеки Маршрути Йовчови кошари
Йовчови кошари
Написано от любомир Ботушаров    Неделя, 25 Юни 2006 17:26    Печат

Изходна точка: площада на с. Железница, последната спирка на автобус №98

Дължина: 17,55 км

Денивелация: 470 м

Това е един много хубав ХС маршрут край Железница! Той съчетава най-различни терени и наклони, за да достави удоволствие на всеки любител на планинското каране. Има и асфалт, и черни пътища, и пътеки, две изкачвания и две спускания и, разбира се, досег с прекрасни кътове на природата. Името му идва от едни изоставени кошари, покрай които се минава, но със същия успех бих могъл да го кръстя и „Река Егуля” например, тъй като действието се развива от двете й страни. По-важното е, че наистина си струва да опитате това каране!

Като натоварване то е поносимо за всеки, но не липсват предизвикателни нанагорни участъци, които могат да свалят мнозина от велосипедите. За по-добре тренираните със сигурнст няма да има никакви проблеми да „извъртят” и двете изкачвания. Що се отнася до техничността, положението е сходно – като цяло маршрутът е достъпен дори за начинаещи, но има и достатъчно технични отсечки, които да го направят по-предизвикателен за едни и много забавен за други.

Снимки: Любомир Ботушаров и Йордан Йорданов


Ето и кратко описание, за да добиете представа: От Железница се тръгва по шосето нагоре, после по пътя за с.Плана и оттам по асфалтираната отбивка за махала Елата. След това се продължава по вълнообразен и леко нанагорен черен път до подножието на вр.Манастирище, откъдето следва дълго спускане до р.Егуля – първо по черен път (за съжаление доста изровен напоследък), по който се стига до две групи изоставени постройки (това са Йовчовите кошари), а след това и по широка технична пътека, вървяща в дерето на една рекичка. След пресичането на р.Егуля се започва ново изкачване по черен път, който излиза близо до Железница. От там има едно последно, кратко, но вълнуващо спускане по игрива пътека, която отвежда до селото.

Ако бързате, можете да минете маршрута и за два часа, но със спокойно темпо и повече почивки излетът отнеме по-скоро към три часа. Затова сами преценете дали и колко храна ще си вземете. Добре е да носите поне 1л. вода, тъй като по пътя няма чешми.

Началната точка на карането е площадът на с.Железница. Там е последнта спирка на автобус №98 от Хладилника. Освен с него можете да стигнете до Железница и с автобуси №69 и 70 от кв.Дървеница, а най-добре е с лек автомобил, който да ви чака в селото. На площада има чешма, застанете при нея и нулирайте километражите си.

Таблица на маршрута
GPS следа за Garmin (заснет от С.Стефанов)
Легенда и упътване за използване на машрута

Обновяване - октомври 2012 г.

Публикувахме по-нова GPS следа, която обаче е с малко по-различна начална и крайна точка. Можете да я видите тук:
http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/gpstracks/1888-gpstrack0031-iovchovi-koshari

Ако използвате настоящия маршрут с подробното описание, имайте предвид, че при 12.75 км от началото, втората група къщи от Йовчовите кошари, има новообразувани черни пътища надясно и направо, които трябва да пропуснете. Пътят, който ви трябва, завива наляво и се спуска надолу към близкото дере.

 


 

Коментари във форума


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Вторник, 02 Октомври 2012 16:57 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори