Начало Пътеки Маршрути Връх Половрак
Връх Половрак
Написано от Любомир Ботушаров    Сряда, 20 Април 2005 20:25    Печат
Изходна точка: с. Долни Лозен, паркингът на ресторанта над последната спирка на автобус №5А

Дължина: 11,14 км

Денивелация: 450 м

Това е един изключително приятен маршрут в Лозенска планина, кратък и ненатоварващ, който предлага по малко от всичко и за всеки. Изкачването е изцяло по черни пътища, в по-голямата си част с нормален наклон и само няколко по-стръмни участъка. Спускането е по страхотна пътека и след това по бърз черен път. Настилката почти навсякъде е почвено-чакълеста. На практика маршрутът представлява обиколка на вр. Половрак, един от най-високите върхове на Лозенска планина. Макар че достигането до самия връх не е описано, можете лесно да го направите, макар че там няма нещо много забележително - все пак се открива хубава гледка и има маси и пейки за почивка. Ако решите да се отклоните (при 6,93 км наляво, вместо надясно), не забравяйте да свалите километражите или да се соъбразите с променените разстояния вследствие на това. По време на спускането се минава порай Лозенския манастир. Карането е идеално както за напреднали колоездачи, желаещи нещо лекичко, така и за новаци, за които това би било едно добро начало...

Поради краткостта си, маршрутът се изминава бързо, за малко повече от 1 час. Поради това храна не ви е нужна, освен ако не искате да похапнете сред природата. Няма нужда да се презапасявате и с вода, тъй като по пътя има чешма. 

 

Паркингът, който служи за изходна точка, е закътан и удобен, а от него нагоре започва пресеченият терен. Както виждате от скицата, той и ресторантът се намират в непосредствена близост до последната спирка на автобус №5А, който стига до базата на БЧК в с. Долни Лозен. Ако се придвижвате с колелата или с автобус №5, който стига по-долу в селото, ще трябва с питане да намерите пътя и да се изкачите до базата на БЧК. И двата автобуса тръгват от автогара "Гео Милев" в София.

Самият ресторант също беше много хубав, но после изгоря и в момента не  работи.  

Таблица на маршрута

Легенда и упътване за използване на машрута 

Коментари във форума


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Вторник, 20 Януари 2009 20:45 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори