Чибаовци – Искрец – Бучин проход – Чибаовци

През ранната пролет на 2008 г. сдружение „Байкария“ организира едно двудневно обучение край една скрита хижа, именуваща се „Люляк“, в рамките на което участниците бяха запознати на теория и на практика с проучването и маркирането на маршрути за планинско колоездене. В единия от дните действието се развиваше в района между селата Дреново, Искрец, Свидня и Чибаовци – получи се едно много запомнящо се за всички каране с елементи на храсталясване, намокряне и замръкване, което определено не е най-подходящото за създаване на маршрут. Част от него обаче ме накара да се върна с дружина в с. Чибаовци още след месец – става дума за стария път между селата Чибаовци и Свидня, който през повечето време е хоризонтален, с леки изкачвания и спускания, много живописен и успокояващ, особено през пролетта и есента, когато цветовете са ярки, а температурите твърде приятни. Разбира се, този път трябваше да бъде свързан с други отсечки, за да се получи хубав кръгов маршрут. Благодарение на топографските карти и личните впечатления от района, добити предходния месец, тези допълнителни секции бяха набелязани и описани лесно – резултатът е един дълъг, приятен, интересен и лек като терен маршрут, който е подходящ за много широк кръг хора.

Изходна точка: с. Чибаовци
Дължина: 40,15 км
Денивелация (изкачване): 700 м
Продължителност: 5-6 ч (с по-бавно темпо и почивки).
Вода: 3 л
Храна: По пътя може да намерите заведения за хранене (в Искрец и в района на Бучин проход), ако не разчитате на тях, носете храна за цял ден.
Терен:
– асфалт – 23 км
– черни пътища – 17 кмТаблица на маршрута
Легенда и упътване за използване на таблицата

GPS следа във формат gpx

Картата е базирана върху Topomaps.info
Натиснете върху картата и профила, за да ги отворите в по-голям размер.


Както виждате от техническите данни по-горе, разстоянието не е малко, но определено не е и голямо. Същото може да се каже и за денивелацията. И двата показателя, в комбинация със сравнително леките наклони нагоре и това, че основното изкачване е предимно по асфалт, поставят маршрута в златната среда, при която той може да се хареса на почти всеки. Хората с по-слаба физическа подготовка ще видят в него възможността за чудесен еднодневен преход, който вероятно ще ги поизмори, но без да ги заплашва с изтощение. Всъщност това е едно чудесно „голямо каране“ за прохождащи планински колоездачи, в което те могат да преценят силите си за следващи предизвикателства. За карачите с повече сили в краката маршрутът е чудесна разходка, позволяваща каране с бързо темпо. Спусканията са по черни пътища и като цяло няма да затруднят дори начинаещи колоездачи, но това не значи, че липсват дежурните дози адреналин. Ако имате смелостта и уменията, на някои места можете да развиете и над 50 км/ч, да се насладите на няколко чудесни завоя и да се позабавлявате добре.

Както казах, началната част от маршрута е по стария път между Чибаовци и Свидня. Първите няколко километра са равни и живописни, следва шеметно спускане към с. Свидня. Оттам започва плавно и леко изкачване по асфалт, като преминавате през с. Искрец – едно от най-известните в района на гр. Своге и едно от най-дългите в България – около 9 км. Когато най-накрая напуснете пределите му, продължавате изкачването до Бучински проход, където се включвате в главния път от прохода Петрохан към Костинброд. Тук трябва да се кара с повишено внимание заради наличието на тежкотоварни камиони и бързо движещи се автомобили. Затова при първа възможност маршрутът напуска оживеното шосе и продължавате изкачването по черни пътища в посока на с. Дреново, преминавайки през китни махали и открити слънчеви ливади. От Дреново се спускате по черни пътища между вилните зони до шосето за Чибаовци и след още 5 км по него достигате началната (и крайна) точка на маршрута.

Село Чибаовци се намира на около 35 км от София и достигането до него е с автомобил през Костинброд и по шосето за Петрохан, след едно изкачване, при което пътят е трилентов, се оглеждайте за отбивка вдясно към селата Дръмша, Дреново и Чибаовци. Маршрутът тръгва от площада на селото – ще го познаете по наличието на паметник, около който можете да намерите и място за паркиране.

Маршрутът позволява като изходна точка да се използва и с. Искрец, само че, ако нямате GPS апарат, ще е добре да преизчислите разстоянията в таблицата, започвайки от 0,00 км в центъра на Искрец, за да можете да навигирате по-лесно. При този вариант можете да достигнете до старта не само с автомобил, но и с влак (до Своге и после имате 5-6 км леко изкачване до Искрец).


Ето и няколко снимки, онагледяващи карането в района (натиснете, за да ги отворите в голям размер):

{gallery}trails_routes/route074_pics{/gallery}

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>