Начало Пътеки Маршрути Германския манастир
Германския манастир
Написано от Любомир Ботушаров    Петък, 19 Септември 2003 22:17    Печат

Изходна точка: с. Герман, разклонът към Германският манастир

Дължина: 17,57 км

Денивелация: 500 м

Това е един много приятен маршрут за крос-кънтри край София, в Лозенска планина, който прави своеобразна обиколка около Германския манастир, като два пъти се минава и през самия него. (Дворът на манастира е чудесно място за почивка с пейки, разположени под шарената сянка на хубава лозница и чешма със студена вода). Макар и продължително, изкачването е едно от най-леките с такава денивелация, които знам, защото 500-те метра са разпределени върху повече от 9км., при това половината от тях са по асфалт и бетонов път. Останалата част от карането е изцяло по черни пътища. След като приключите с изкачването, първо ви очаква забавен черен път през широколистна гора, покрит с шума и на места прорязан от коловози, които да проверят уменията ви за излизане от изненадващи ситуации. Следва изровена чакълеста отсечка, която е коварна и опасна, но за щастие не е много дълга. После пътят отново става бърз и весел и ви отвежда за втори път до манастира (първият път стигате дотам по асфалта). Отттам се изкачвате малко, за да си удължите спускането по черни пътища - тези, които следват са предимно бързи и гладки.

Карането отнема около три часа, така че вземете храна по своя преценка в зависимост от това с какво сте дошли и с какво ще се върнете от Герман. (От София до Герман разстоянието около 15км. С колело се взима за около час, с автобуса за половин час, а с кола за още по-малко.) В селото също има къде да хапнете, макар изборът от гостилници да не е голям. Няма да ви е нужна много вода, тъй като по пътя има две чешми на точните места - дори половин литър би трябвало да ви стигне.

Началото на маршрута е отбивката за Германския манастир. Става дума за асфалтиран път. Той тръгва от този край на селото, който е откъм Околовръстното шосе. Тъй като обяснението как да намерите точното място, където да нулирате километражите си, може да ви се стори объркващо, съм направил и опростена скица на района, която да онагледи нещата.

По време на изкачването ще видите много черни пътища и една пътека. Тези, които се отклоняват надясно и надолу дават възможност да направите и някои по-къси и леки карания. Затова към настоящия маршрут съм добавил и няколко "бонуса", които не са подробно описани, но няма и нужда да са, защото бързо и лесно ще ви отведат в Герман. Ще ги намерите приложени към таблицата на маршрута.

Приятно каране!

Таблица на маршрута

Легенда и упътване за използване на машрута 


 

До Герман можете да стигнете по няколко начина. Най-удобният е с кола, но в селото няма платен паркинг. Можете да паркирате колата си или някъде около площада, или на паркинга в края на селото, при стената на ез.Панчарево. И двете места са далече от изходната точка на маршрута, но в близост до нея наистина няма къде да паркирате сгодно. До площада на Герман можете да стигнете и с автобус №6, чиято начална спирка е автогарата в кв."Гео Милев", близо до завод "Електроника". Третият вариант е на собствен ход с байковете, но за мен той е неприятен заради натоварените пътища (най-често отивам с автобуса, а се връщам с колелото и прибирането до вкъщи винаги е най-досадната част).

Ако си представите, че идвате от Околовръстното шосе към вътрешността на селото, първата отбивка наляво е към гробищата и манастира. Тръгнете по нея (отдясно има къщи, а отляво е полето) и след стотина метра пътят се раздвоява. Наляво е към манастира - едно време имаше и табелка, ама напоследък липсва. Затова пък има табели на новия сервиз на Scania, който се вижда наблизо, така че и по тях можете да разберете, че това е въпросната отбивка. Точно на разклона нулирайте километражите си. Ако сте дошли с автобуса или с кола до площада на селото или до язовирната стена на Панчарево, трябва да се върнете с байковете в обратна посока (към Околовръстното шосе) почти до края на селото и да намерите отбивката, следвайки горните указания.


Add this to your website

Коментари

avatar pdunners
0
 
 
Днес (18 септ 2016) минах по маршрута. Учатъкът с асфалта не ми е любим (жега и коли), иначе нагоре е приятно. Спрях колата пред оградата на Скания, защото забелязах, че има камери - иначе бих спрял по-нагпре - там където завършва '8-ицата' на маршрута. Спускането също е приятно с изключение на няколко места, където има доста дълбоки коловози и разлепени листове хартия, че се извършва сеч - по-скоро се извършва някаква свинщина...
Упражнявах се със загубващото устройство и споделям GPS следата: http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=185204#p1060731

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Понеделник, 19 Януари 2009 22:41 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори