Начало Пътеки GPS следи Велинград - Самара - Велинград
Велинград - Самара - Велинград
Написано от Любомир Ботушаров    Четвъртък, 21 Юни 2018 13:26    Печат

Както вече сте разбрали, пътеката от местността Локвата е една от най-добрите, на които са стъпвали гумите ми. Маршрутът през Юндола обаче е прилично дълъг и може би не всеки би имал време и желание да върти толкова. Затова в следващите редове ви предлагам още един вариант за достигане до същата пътека, само че в по-ниска точка - местността Самара, която може би на около 1/3 след началото на пътеката.


Изкачването до Самара като цяло е по приятни черни пътища с умерен наклон, макар че на места не липсват и по-стръмни участъци. Знаете как е в планината, тук-там може да се наложи човек и да побута, макар че принципно маршрутът е 100% караем.

За спускането няма нужда да повтарям суперлативите си - пътеката е изключително приятна и разнообразна, на места бърза, на други технична. Минава се и покрай Славееви скали - място, което си заслужава да посетите. За разлика от дългия маршрут, в долната част този следва по-лесни пътеки, а завършекът отново е при пивница „Баба и дядо“ на една от туристическите алеи в околностите на Велинград, откъдето лесно можете да се приберете към центъра на града, следвайки коритото на р. Луковица.

Началото на маршрута отонов е в централната част на Велинград, близо до градския парк.


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.


Изходна точка: гр. Велинград, пресичането на бул. „Съединение“ и ул. „Борислав“

Дължина: 16.1 км

Изкачване: 600 м

Ниво на техническа трудност: високо (R1, R2, Т2, Т3, Т4)

Физическо натоварване: средно (КФН=5)

Продължителност: 2-4 часа в зависимост от темпото, почивките и т.н.

Вода: 1.5 - 2 л, по маршрута няма чешми

Храна: По ваша преценка според темпото

Терен:
- асфалт - 0.7 км
- черни пътища - 9.0 км
- пътеки - 6.4 кмРеклама

Описание

01 (0.0 км) - При кръстовището на ул.„Борислав“ с бул. “Съединение“ влизаме в парка и го пресичаме на запад, като излизаме на улица „Тошо Стайков“ и започваме да се изкачваме по нея, след което в т.02 (0.6 км) се отклоняваме наляво по ул. „Пушкин“.

03 (1.0 км) - Поемаме стръмно нагоре по черен път вдясно, но веднага след отклонението (на 20-30 м) вляво има подсичаща пътека, която е по-приятна за изкачване, т.е. следваме нея.

04 (1.8 км) - Излизаме на широките поляни в м. Гергевана и отново се включваме в черния път наляво. Нагоре следваме основния път и набираме плавно височина.

05 (2.7 км) - Вдясно от пътя има нещо като заслон. Запомнете това място, ще ви трябва при спускането. Сега продължаваме нагоре по черния път и подсичаме малко връхче, на което е изграден параклис „Свети Никола". (Ако ви трябва вода, при параклиса има чешма, но ще трябва да се изкачите до него.)

06 (3.5 км) - При следващия заслон пътят се раздвоява - караме по този вляво, който продължава плавно да се изкачва.

07 (5.1 км) - Държим основния черен път надясно, пресичаме едно дере и продължаваме катеренето от другата му страна.

08 (6.8 км) - Отклоняваме се от основния път по друг черен път наляво и нагоре. Тук вече има и някои по-стръмни участъци.

09 (8.8 км) - Достигаме местността Самара, която представлява малка седловина по рида, идващ откъм вр. Арабчал. Тук е време да сложим защитната екипировка, защото след малко започва спускането. Пътеката идва отдясно и продължава през поляната наляво - обозначена е с туристическа маркировка в жълт цвят. В началото ни очаква кратко изкачване, след което поемаме надолу. В т.10 (9.5 км) има разклон - следваме пътеката вдясно.

11 (10.2 км) - Отклоняваме се рязко наляво, следвайки жълтата маркировка. След 300 м (т.12) вдясно се отделя пътеката към Славееви скали, които са съвсем наблизо. Отиваме до тях (т.13) и след това се връщаме на основната пътека и продължаваме надолу по нея.

14 (11.8 км) - Пътеката излиза на черния път, по който се качихме. Поемаме по него надясно и се спускаме към близкото дере и излизаме от другата страна в т.07. Оттук продължаваме спускането по пътя в посока Велинград. Ако искате, следвайте само него. Ако предпочитате, може да гледате внимателно GPS следата, която на няколко места минава по пътечки встрани от него. В т.06 (13.6 км) при заслона под параклиса „Свети Никола“ можете да минете вдясно от пътя по игрива подсичаща пътека със страничен наклон.

15 (14.0 км) - Вдясно от пътя има маса с пейки и от нея започва забавна пътечка, която криволичи между дърветата. С такива тесни и бързи завойчета достигаме т.05 (14.4 км) при заслончето в края на поляните, където продължаваме по приятна и лесна пътека надясно през гората. Оттук следва мрежа от подобни пътечки, като най-лесно е да следвате GPS следата или просто да импровизирате, като в някакъв момент се отклоните надясно. Целта е в крайна сметка да излезем на туристическата алея покрай р. Луковец, където има нови хотели и стари „капанчета“, вили и почивни станции. Там завършваме карането в т.16 (16.1 км) в култовата кръчма „Баба и дядо“.


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Четвъртък, 21 Юни 2018 14:10 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори