Начало Пътеки GPS следи Пеева поляна - хижа „Кладова“ - Велинград
Пеева поляна - хижа „Кладова“ - Велинград
Написано от Любомир Ботушаров    Петък, 01 Юни 2018 14:23    Печат

Пътеката от м. Локвата не е единствената хубава над Велинград. Друга класика, ползвана активно за планинско колоездене от много години, е пътеката от хижа „Кладова“. И понеже за нея също нямаше досега GPS следа в сайта, решихме да запълним този пропуск.


Впрочем от хижа „Кладова“ има повече от една пътека, но тази беше най-популярна навремето и си остава чудесна за каране. Лошото е, че актуалното ѝ състояние включва и отсечка, която е сериозно засегната от дърводобив, но все пак достатъчно голяма част от карането е запазена.

Самата хижа „Кладова“ от години е изоставена, така че там не разчитайте на подкрепления.


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.Изходна точка: м. Пеева поляна

Дължина: 13.9 км

Ниво на техническа трудност: пътеките са предимно със средна и висока трудност (Т3 и Т4)

Реклама

Няколко важни неща за тази GPS следа:

Това не е цялостен маршрут, а само отсечка, включваща малко каране по билото (от м. Пеева поляна до хижа „Кладова“) и цялото спускане към Велинград, което включва комбинация от пътеки и черни пътища. По изключение избрах такъв подход, защото до началото на трака, т.е. до Пеева поляна, има поне 2-3 варианта за достигане. Единият е на самоход по асфалтов път от Велинград. Това веднага подсказва, че другият е някой да ви качи по този път с автомобил, или пък вие да се качите със собствените МПС-та и после да си наемете такси, за да качи шофьорите да ги приберат. До Пеева поляна може да се дойде и по билото откъм Милеви скали, а пък до хижа „Кладова“ можете да стигнете по билото и от другата страна, откъм Юндола. Изобщо, възможните комбинации, включващи тази пътека, са най-разнообразни и затова реших избора на изкачване да го оставя на вас.

Самата GPS следа този път е изцяло предназначена за хора, които могат да следят изкъсо устройството и нямат нужда от много обяснения и описания. Причината е, че аз лично нямаше как да карам по пътеката, защото бях ангажиран по една друга, така че тези GPS данни ги имам от други участници (благодаря за споделянето!) и няма как да направя по-подробно описание. Става въпрос все пак за туристическа пътека със синя маркировка, така че можете да разчитате и на това. А дори и да я объркате на някое място, шансът да попаднете на някоя друга, също хубава пътека, е доста голям. :)

Запасите от вода и храна трябва да прецените с оглед на избрания начин за достигане до Пеева поляна. Едно е, ако се бъхтате по асфалта или подходите още по-заобиколно, друго е, ако се качите с МПС.


Add this to your website

Коментари

avatar pavle
0
 
 
Видео от пътеката тук: http://mtb-bg.com/index.php/trails/trails-video/5613-trails-video-2017-kladova-velingrad
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Петък, 01 Юни 2018 16:12 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори