Пеева поляна – хижа „Кладова“ – Велинград

Пътеката от м. Локвата не е единствената хубава над Велинград. Друга класика, ползвана активно за планинско колоездене от много години, е пътеката от хижа „Кладова“. И понеже за нея също нямаше досега GPS следа в сайта, решихме да запълним този пропуск.


Впрочем от хижа „Кладова“ има повече от една пътека, но тази беше най-популярна навремето и си остава чудесна за каране. Лошото е, че актуалното ѝ състояние включва и отсечка, която е сериозно засегната от дърводобив, но все пак достатъчно голяма част от карането е запазена.

Самата хижа „Кладова“ от години е изоставена, така че там не разчитайте на подкрепления.

Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.


Изходна точка: м. Пеева поляна

Дължина: 13.9 км

Ниво на техническа трудност: пътеките са предимно със средна и висока трудност (Т3 и Т4)

Реклама

Няколко важни неща за тази GPS следа:

Това не е цялостен маршрут, а само отсечка, включваща малко каране по билото (от м. Пеева поляна до хижа „Кладова“) и цялото спускане към Велинград, което включва комбинация от пътеки и черни пътища. По изключение избрах такъв подход, защото до началото на трака, т.е. до Пеева поляна, има поне 2-3 варианта за достигане. Единият е на самоход по асфалтов път от Велинград. Това веднага подсказва, че другият е някой да ви качи по този път с автомобил, или пък вие да се качите със собствените МПС-та и после да си наемете такси, за да качи шофьорите да ги приберат. До Пеева поляна може да се дойде и по билото откъм Милеви скали, а пък до хижа „Кладова“ можете да стигнете по билото и от другата страна, откъм Юндола. Изобщо, възможните комбинации, включващи тази пътека, са най-разнообразни и затова реших избора на изкачване да го оставя на вас.

Самата GPS следа този път е изцяло предназначена за хора, които могат да следят изкъсо устройството и нямат нужда от много обяснения и описания. Причината е, че аз лично нямаше как да карам по пътеката, защото бях ангажиран по една друга, така че тези GPS данни ги имам от други участници (благодаря за споделянето!) и няма как да направя по-подробно описание. Става въпрос все пак за туристическа пътека със синя маркировка, така че можете да разчитате и на това. А дори и да я объркате на някое място, шансът да попаднете на някоя друга, също хубава пътека, е доста голям. 🙂

Запасите от вода и храна трябва да прецените с оглед на избрания начин за достигане до Пеева поляна. Едно е, ако се бъхтате по асфалта или подходите още по-заобиколно, друго е, ако се качите с МПС.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>