Начало Пътеки GPS следи Велинград - Юндола - Локвата - Велинград
Велинград - Юндола - Локвата - Велинград
Написано от Любомир Ботушаров    Четвъртък, 24 Май 2018 07:08    Печат

Преди десетина години пътеката от местността Локвата към Велинград бе една от най-добрите, които знаех. Байкария бяха тези, които я показаха „на света“ като маршрут за планинско колоездене - първо Васко Тодев я публикува на страниците на МТБ-БГ във времена, в които споделянето на GPS следи бе нещо напълно непознато, затова не се учудвайте на странната таблица с координати на точки по маршрута в края на статията. След това тази пътека се превърна в една от първите маркирани за планинско колоездене, като с няколко събития тя доби популярност сред тогавашните любители на маунтин байка.

В следващите години пътеката претърпя някои поражения от бури и човешки дейности, бе позанемарена и по-трудно използваема, но наскоро Байкария и инициативата „Алабак“ (хората, които се грижат за пътеките над Варвара) отново я почистиха и приведоха в караем вид, както може да се убедите в това видео: http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/trails-video/5201-trails-video-2017-lokvata-velingrad.

А пък през пролетта на 2018 г. МТБ-БГ и Байкария организирахме едно пролетно каране с елементи на обучение по няколко от пътеките над Велинград (Локвата не е единствената хубава там!), което ми даде възможност да се убедя, че тази пътека и сега е една от най-добрите в България. Ако не сте я карали, помислете как да наваксате!

Именно от това каране е и настоящата GPS следа, която бе записана от Кирил Радев, за което му благодаря! Аз самият тази година минах по съкратен маршрут, който се включва в пътеката над средата ѝ и също ще публикувам скоро, но представеният тук вариант е възможно най-дългият, с най-плавно и обиколно изкачване, с всички допълнителни екстри (като отклонение до кръчмата с овнешки пържоли при Юндола) и включва пътеката в цялата ѝ дължина.


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.


Изходна точка: гр. Велинград

Дължина: 43.0 км (+ 4 км допълнително отклонение към кръчмата в Юндола)

Изкачване: 1000 м

Ниво на техническа трудност: високо (R1, R2, Т4)

Физическо натоварване: средно (КФН=6.5)

Продължителност: 4-8 часа в зависимост от темпото, почивките и т.н.

Вода: 1.5 - 2 л, по маршрута има чешми

Храна: За цял ден, в Юндола има заведения за хранене.Описание

Както казах, вариантите за достигане до м. Локвата са няколко, като този е най-дълъг и с най-плавно изкачване до Юндола. Ако успеете да си осигурите някакъв транспорт до там, това би бил най-лесният начин да преодолеете основната денивелация, но ако ви се кара, описаният тук маршрут е може би най-приятният.

Началото е от хотел „Деви“ (т.01), където бяхме отседнали за въпросното каране, но маршрутът минава и през центъра на града, така че лесно можете да намерите удобна за вас точка, от която да го подхванете. Напускаме Велинград през кв. Лъджене по пътя в посока Сърница и в т.02 (7.0 км) продължаваме надясно по пътя към с. Абланица. Достигайки селото (т.03, 17.8 км) продължаваме по черен път надясно, следвайки линията на теснолинейката до т.04 (22.5 км), където надясно пресичаме релсите и започваме изкачване по черен път към с. Света Петка (т.05, 24.9 км). От него излизаме на пътя Велинград-Юндола в т. 06 (25.4 км) и продължаваме наляво и нагоре към курортната местност.

По принцип пътят за билото се отклонява надясно в т. 07 (28.1 км), но определено си струва да направите отклонението от 2 км в посока, за да пробвате овнешките пържоли в една малка кръчма в края на Юндола. Ако не, продължавате по основната следа надясно по тесен асфалтов път, който бързо набира височина към билото. След като се поизравни, в т.08 (30.5 км) се отклоняваме вдясно по черен път и се изкачваме до м. Локвата (т.09, 32.4 км), където започва пътеката с жълта туристическа маркировка.

Надолу следвайте GPS-а - не липсват разклони, черни пътища и т.н., но може би най-важен е този в т. 10 (36.3 км), където пътеката се разделя на две и ние продължаваме по лявата част през Славееви скали. По-надолу в т. 11 (38.0 км) пресичаме широк черен път, изоставяме жълтата маркировка (която продължава по пътя наляво) и продължаваме от другата му страна по най-стръмната част от пътеката, която ни извежда на туристическа алея покрай р. Луковица, където в т.12 може да спрете в култовата кръчма „Баба и дядо“, за да се насладите на бирата и на вкусни салати и скара към нея. Оттам по алеи и улици се прибираме към централната част на града.

Реклама


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Четвъртък, 24 Май 2018 21:55 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори