Начало Пътеки GPS следи Полена 4
Полена 4
Написано от Любомир Ботушаров    Вторник, 30 Май 2017 10:23    Печат

Не мисля, че това ще е последния маршрут от тази серия, защото по хълмовете над с. Полена има още скрити пътеки, които няма да оставим непроверени. Засега обаче, след пътеките „Полена 1“ и „Полена 2“, тази е третата поред ясна и караема пътека по пясъчните ридове на север от селото. Правя това уточнение, защото на практика сме открили още една-две, но те не са толкова добри за "масовия потребител".

Изкачването е същото като при другите две пътеки - кратко, с умерен наклон, за мен лично приятно и почти неусетно. Тъй като сам по себе си маршрутът е съвсем кратък, той е замислен за каране или в комбинация с другите пътеки от серията, или като завършек на някое по-дълго каране в района.

Самата пътека ни изненада, тъй като аз очаквах да е една от най-лесните по тези склонове, но не се оказа точно така. Макар да е сред по-често използваните, водата е изкопала на едно-две места дълбок улей, в който карането е на границата на възможното. Става дума за кратки участъци от по няколко метра, но освен тях има и остри серпентини, каране със завойчета до отвесния склон на дълбоко дере и други подобни "наелектризиращи" моменти, така че я препоръчвам по-скоро за напреднали карачи, които няма да изгубят самообладание в неподходящия момент.

Началната точка е като при другите маршрути от тази серия - в края на с. Полена, на площада до сградата на някогашното училище. Ще трябва да го намерите или с помощта на GPS следата, или чрез Google Maps: https://goo.gl/maps/dWmikmk8XsB2.

РекламаКартата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.


Изходна точка: с. Полена, площад в края на селото при старото училище, https://goo.gl/maps/dWmikmk8XsB2.

Дължина: 6.0 км

Изкачване: 200 м

Ниво на техническа трудност: високо (R2, Т2, Т4)

Физическо натоварване: ниско (КФН=4)

Продължителност: 1 час

Вода: 0.5 л

Храна: Не е необходима

Терен:
- асфалт - 1.7 км
- черни пътища - 1.7 км
- пътеки (включително и каране по поляни) - 2.6 кмИзтеглете GPS следата (в универсалния формат gpx) и я заредете във вашия уред за навигация. Разпечатайте PDF описанието, за да имате най-важната информация за маршрута по време на карането.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.


Тази статия е подготвена със съдействието на:Описание:

01 (0.0 км) - От стария площад поемаме по черен път покрай реката (в западна посока).

02 (0.4 км) - Пресичаме реката по мост вдясно и от другата страна продължаваме по черния път направо и нагоре между дворовете. Следваме само основния път и се изкачваме до билото на рида.

03 (1.7 км) - Основният черен път продължава наляво към махала Добрин. Ние караме надясно по билото между ридовете, спускащи се към Полена (дясно) и към Суха река (ляво). Следваме основната пътека/черен път по билото и пропускаме разни разклонения от двете страни.

04 (2.5 км) - След едно кратко спускане достигаме кръстовище, от което вляво и вдясно тръгват пътеки. Нашата се намира вдясно. Всъщност оттук тръгват едновременно поне две пътеки - ние гоним по-ниската, която започва отчетливо да се спуска. В началото е по-широка, после се стеснява, вкопава се в земята, разделя се на ръкави, които отново се събират. След това влиза със серпентини в дерето - тук е най-техничната и плашеща на места част.

05 (3.6 км) - В долната част на дерето пътеката сякаш се раздвоява - ние следваме дясната част, отдясно на потока.

06 (3.7 км) - Отдясно се спуска стръмна и много изровена пътека, която не става за каране. Спускаме се по нея наляво към рекичката, пресичаме по мост и продължаваме от другата страна по широка пътека между кошари и градини към селото. При стадиона се включваме по стръмна улица надясно и след малко излизаме на главната улица(т.07, 4.4 км), където завиваме надясно и се прибираме до колите в края на селото.


Ако желаете да изпратите маршрут или GPS следа за публикуване в MTB-BG.com, свържете се с нас на info@mtb-bg.com или използвайте някой от начините, описани тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/mtb-bg/4647-mtb-bg-contributors.Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Вторник, 30 Май 2017 10:43 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори