Начало Пътеки GPS следи Полена 3
Полена 3
Написано от Любомир Ботушаров    Вторник, 28 Февруари 2017 16:52    Печат

Макар че това е първата пътека, описана в статията "Треска за злато над Полена", като маршрут я описвам под номер три, защото чисто географски, а и във всяко друго отношение е различна от пътеките "Полена 1" и "Полена 2". Разбира се, нищо не ви пречи да ги карате и трите наведнъж, както направихме ние в края на декември 2016 г.

Все пак имайте предвид няколко важни неща за тази пътека:

Първо, до нея в момента се стига със спускане директно през едни поляни. Може някога да е имало пътека или път през тях, но в момента има само трева, в която трябва да уцелите посоката. За да ви е по-лесно, съветвам ви горещо да използвате GPS навигация.

Второ, пътеката на места е доста опасна. Трудна не бих я нарекъл, макар че в никой случай не е за начинаещи или за неуверени карачи. Макар да не е много неравна или прекалено тясна обаче, тя се движи по склона над стръмно дере и е с хлъзгава настилка от ситни камъчета и прах, така че трябва да карате с повишено внимание и, както казах, с увереност относно собствените си възможности и тези на велосипеда. Ако на някои места се чувствате некомфортно, по-добре слезте и бутайте, защото сурването към дерето не е добър вариант. Поради спецификите на терена, пътеката е по-стабилна и лесна за каране след дъжд.

И за да не ви се стори, че описвам пътеката в някакви мрачни краски, ще кажа, че за мен тя определено е една от най-вълнуващите в района и мога само да съжалявам, че за момента продължението ѝ нагоре към Брестово се губи в гъстите храсталаци.

Изкачването е кратко, но наклонът си го бива, особено след махала Добрин. Може да се наложи дори да побутате, особено ако се случи черният път да е кален.

Началната точка е като при другите маршрути от тази серия - в края на с. Полена, на площада до сградата на някогашното училище. Ще трябва да го намерите или с помощта на GPS следата, или чрез Google Maps: https://goo.gl/maps/dWmikmk8XsB2.

РекламаКартата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.


Изходна точка: с. Полена, площад в края на селото при старото училище, https://goo.gl/maps/dWmikmk8XsB2.

Дължина: 11.6 км

Изкачване: 550 м

Ниво на техническа трудност: високо (R2, F, Т4)

Физическо натоварване: средно (КФН=6)

Продължителност: 1-2 часа

Вода: 1 - 1.5 л

Храна: Не е необходима

Терен:
- черни пътища - 8.6 км
- пътеки (включително и каране по поляни) - 3.0 кмИзтеглете GPS следата (в универсалния формат gpx) и я заредете във вашия уред за навигация. Разпечатайте PDF описанието, за да имате най-важната информация за маршрута по време на карането.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.


Тази статия е подготвена със съдействието на:Описание:

01 (0.0 км) - От стария площад поемаме по черен път покрай реката (в западна посока).

02 (0.4 км) - Пресичаме реката по мост вдясно и от другата страна (т.03) продължаваме по черния път направо и нагоре между дворовете.

04 (0.7 км) - Пропускаме черен път вдясно и продължаваме нагоре по основния път. След две серпентини и малко по-стръмна права излизаме на билото на рида в т. 05 (1.7 км). Продължаваме наляво по основния черен път, изкачвайки се по билото.

06 (2.2 км) - Достигаме първите къщи на махала Добрин. Продължаваме направо по главния черен път, пропускаме отбивки вдясно при т. 07 и т.08. Следва отново стръмно изкачване над махалата.

09 (3.7 км) - Пропускаме отбивка вдясно и продължаваме стръмното изкачване по главния челен път наляво, следвайки билото със серпентини.

10 (4.5 км) - Пропускаме черен път вдясно.

11 (5.2 км) - Пропускаме черен път вдясно.

12 (6.1 км) - Пропускаме още един черен път вдясно.

13 (6.3 км) - Достигаме поляна, където пътят е по-равен. Тук вече трудно ще се оправите без GPS, защото "пътеката" започва просто наляво през ливадата - първо по едва забележим черен път, след 100 м в т. 14 направо надолу (наляво) по склона, за да се включим след още 100 м отново в трасето на изоставения черен път. В т. 15 (6.6 км) трябва да "драснем" надясно и надолу през поляните, като след средата им държим дясно по диагонал, за да достигнем до една заградена от гора поляна (т. 16, 6.9 км), където започва пътеката.

Пътеката тръгва в долния край на поляната, в източна посока (по течението на реката). След първия участък със страничен наклон и прагчета, пътеката завива надясно (юг) и се спуска с едва забележими серпентини по стръмен ронлив склон към реката, след което отново поема на изток и до края си върви все над дерето, с променлив наклон и широчина.

17 (8.6 км) - Излизаме от тясната част на дерето в близост до махала Потока. Тук принципно има два варианта. Единият е да останем от лявата страна на дерето, но макар тук той да изглежда по-използван, на практика е по-трудно проходим. Ние избрахме другия вариант, при който пресичаме коритото на реката и намираме от другата страна канал за вода, покрай който върви и обрасла, но като цяло проходима и караема пътека. По нея навлизаме в махала Потока (т.18), караме направо между дворовете и  т.19 (9.3 км) се включваме в черен път и продължаваме по него леко вляво и надолу.

20 (9.7 км) - Пътят се раздвоява, караме по левия (по-ниския), който върви покрай реката и по него достигаме началната точка.Снимки: Димитър Щуров, Милко Костов, Любомир Ботушаров

Ако желаете да изпратите маршрут или GPS следа за публикуване в MTB-BG.com, свържете се с нас на info@mtb-bg.com или използвайте някой от начините, описани тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/mtb-bg/4647-mtb-bg-contributors.Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Сряда, 01 Март 2017 13:04 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори