Сливница 2 (до Кресна)

Вторият маршрут над с. Сливница е съвсем кратък, но той така или иначе не е замислен като самостоятелен, а по-скоро като допълващо кръгче след някое от многото други карания, които предлага районът около Кресна. Най-логично е да го комбинирате с маршрута „Сливница 1“, тъй като началната точка е една и съща, както и черният път нагоре.

Изкачването е по приятния черен път към с. Будилци, но скоро след като Сливница остане зад гърба ни, се прехвърляме през едно дере към съседния рид и се спускаме по кратка, но доста добра пътечка до асфалта между с. Горна Крушица и с. Сливница, по-близо до второто.

Пътеката като техническа трудност може да бъде разделена на две части – горна, която е ниво Т3 и долна (след вливането в една друга пътека), която е Т4, защото е доста изровена и с много нестабилни камъни. Но в цялост това е едно от по-лесните спускания по тези склонове.

Началото на маршрута е в центъра на с. Сливница. Може да стигнете до него с автомобил (място за паркиране има на една поляна малко преди центъра, вдясно от пътя, точно в началото на селото) или направо с велосипедите, ако предпочетете да оставите МПС-тата в по-оживения град Кресна (например при комбиниране с някой от маршрутите там).

Реклама



Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.


Изходна точка: с. Сливница, площада

Дължина: 5.1 км

Изкачване: 220 м

Ниво на техническа трудност: високо (R1, R2, Т4)

Физическо натоварване: средно (КФН=5)

Продължителност: 1 час

Вода: 0.5 л

Храна: Не е необходима

Терен:
– асфалт – 1.0 км
– черни пътища – 3.3 км
– пътеки – 1.0 км

Изтеглете GPS следата (в универсалния формат gpx) и я заредете във вашия уред за навигация. Разпечатайте PDF описанието, за да имате най-важната информация за маршрута по време на карането.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.

 


Тази статия е подготвена със съдействието на:


Описание:

01 (0.0 км) – От площада тръгваме по улицата (на практика без много асфалт) в посока към планината (запад).

02 (0.4 км) – Наляво има два черни пътя, завиваме по горния, който леко се изкачва над селото. Той води към с. Будилци, широк, добре утъпкан, главен черен път. Нагоре следваме само него.

03 (2.0 км) – Отклоняваме се по черен път вляво, който започва леко да се спуска към съседното дере. Преминаваме дерето и леко се изкачваме от другата му страна.

04 (3.0 км) – Пътят се раздвоява, караме по левия, който е по-занемарен.

05 (3.1 км) – На хубава, слънчева поляна спираме и слагаме защитната екипировка. Пътеката е наляво, не е широка, но е достатъчно ясна. Спуска се предимно по открит склон с храсталаци, на места може леко да се губи или да се раздвоява, следваме основната линия. Има няколко серпентини, но като цяло не е трудна.

06 (3.8 км) – Включваме се с трудна серпентина наляво в друга пътека, идваща отдясно. Надолу пътеката вече е по-трудна и изровена, макар да остава още малко от нея.

07 (4.1 км) – Пътеката свършва при една кошара в подножието на склона. Надясно има черен път към близкия асфалт.

08 (4.3 км) – Наляво по асфалта към с. Сливница.



Снимки: Любомир Ботушаров

Ако желаете да изпратите маршрут или GPS следа за публикуване в MTB-BG.com, свържете се с нас на [email protected] или използвайте някой от начините, описани тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/mtb-bg/4647-mtb-bg-contributors.


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>