Начало Пътеки GPS следи Гоце Делчев | Момина кула
Гоце Делчев | Момина кула
Написано от Любомир Ботушаров    Вторник, 20 Декември 2016 19:17    Печат

Оказа се, че в България има две крепости с името Момина кула, при това и двете са по поречието на р. Места в югозападната част на страната. Едната е встрани от главния път между Банско и Гоце Делчев, над с. Кремен, а другата е между с. Делчево и Гоце Делчев, разположена на едноименно възвишение по едно от билните ребра между двете населени места, а под нея минава чудна пътека, поредната много добра в района, което добавя още една възможност за каране там.

От самата крепост не е останало много, така че не знам дали си струва човек да търси изкачване до нея. Макар някои хора да ѝ приписват римски произход, в повечето сериозни източници тя е датирана в Средновековието. Може би по-интересна е легендата за името ѝ - скалистото връхче, на което е кацнала, на няколко места откъм долината на Делчевска река е като отсечено. Според преданието по турско време в тези пропасти са се хвърляли млади момичета, които не са искали да сменят вярата си или са се опитвали да избегнат обезчестяване. Това е оскъдната информация, с която разполагаме, а подробната засяга самата пътека от Делчево до Гоце Делчев, минаваща в подножието на Момина кула.

За първи път видях тази пътека от отсрещния склон на дерето, карайки по Делчевската екопътека. Оттам пътеката под Момина кула изглеждаше страшничко - тънка нишка в гората, вървяща на места буквално над пропастта. Оказа се обаче, че тези участъци, макар и технични, изсечени в самата скала, всъщност не са опасни, защото пътеката в тази част е с доволна широчина и човек няма повод да поглежда към пропастта отляво.

Важно е обаче да кажа, че пътеката под Момина кула е най-дългата в района, поне от пробваните до момента маршрути, а също така и най-технична и спъната в една от частите си, но пък много разнообразна като цяло. Бавната и трудна част е едно кратко, но стръмно спускане към дерето на Делчевска река, където пътеката се вие като тесен улей с остри серпентини и на много места линията е прекъсната от стърчащи камъни или технични прагове, които изискват майсторство в баланса и известен непукизъм към задния дерайльор и педалите, които се превръщат в контактни точки с някои стърчащи ръбове. Преди този участък пътеката е по-широка, криволичи между дворове и ниви и е изградена със стабилни камъни в основата, които я правят подрусваща и технична, но не много трудна. След моста над Делчевска река тя продължава в подобно разнообразно настроение - на места е по-равна и с почвено-чакълеста настилка, на други се врязва в скалите и там е по-технична, но със стабилна основа. С излизане на открития склон над Гоце Делчев срещаме няколко участъка с плаващи, нестабилни камъни, след което излизаме на изоставен черен път, който сега е по-скоро широка и много скоростна пътека, по която приключваме карането в югозападната част на града.

Реклама

Пътеката по принцип е караема целогодишно, макар че през зимните месеци може да е покрита на места със снежна покривка. В района на Гоце Делчев зимата е мека, така че в повечето случаи няма да карате по сняг. През късна пролет и лятото пътеката вероятно се стеснява доста на някои места заради растителността.

И при този маршрут изкачването е дадено като отделна следа от спускането, поради следните причини: първо, защото може да се организирате с някакъв транспорт за качването до Делчево, което е едно от най-красивите села в България, така че ако сте с придружители-неколоездачи, те също има какво да разгледат и къде да се разходят; второ, защото можете да използвате пътеката като част от по-дълъг маршрут, например със спускане от Попови ливади към Делчево и оттам надолу към Гоце Делчев. Иначе достигането до Делчево е по приятен асфалтов път с умерен наклон и отнема около час, дори по-малко.

За пътеката се тръгва от площада на селото, където може да оставите и колите, макар че удобни места за паркиране има и встрани от пътя малко преди селото (препоръчвам ви тях, защото в почивни дни на площада може да има доста МПС-та на други туристи).Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.


Изходна точка: с. Делчево, площада

Дължина: 3.6 км спускане (плюс 8.4 км изкачване)

Изкачване: 500 м

Спускане: 470 м

Ниво на техническа трудност: високо (Т4)

Продължителност: един час изкачване, 20-30 минути спускане (с почивките)

Вода: 0.5-1.0 л, в Делчево има чешма

Храна: Не е необходима, в Делчево има кръчми

Терен:
- черни пътища - 0.3 км
- пътеки - 3.3 км

GPS следи във формати gdb (за Garmin) и gpx (универсален): gpstrack-2016_delchevo-momina-kula.zip

Описание на маршрута в PDF: gpstrack-2016_delchevo-momina-kula.pdf

Изтеглете zip файла и го разархивирайте. След това използвайте файла, който е подходящ за вашия уред.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.


Тази статия е подготвена със съдействието на:
Описание:

01 (0.0 км) - От площада тръгваме по уличката надолу в източна посока (към долината на Делчевска река и Гоце Делчев). След 80 м, в т.02,  завиваме надясно и надолу по калдъръмена пътека между последните две къщи. Пътеката тръгва в посока към дерето, провирайки се между градини и дворове. В т.03 (0.3 км) има разклон - караме по пътеката наляво. След известно време тя свърва вдясно и започва стръмното спускане към дерето на реката - тук пътеката е предимно тесен улей, описващ трудни серпентини. След пресичането на реката по мост има кратко изкачване и пътеката започва да върви надолу, следвайки източния склон на дерето. На повечето места е предимно равна, с настилка от почва и ронливи камъчета, но има и няколко технични участъка през скалите. Първият от тях е при т.04 (1.5 км), където пътеката за момент се раздвоява и после отново се събира.  Ние минахме по лявата част. В т.05 (2.0 км) излизаме надясно към една поляна и от ръба ѝ продължаваме надолу и леко вдясно, после остро наляво и в т.06 (2.4 км) се включваме в стар черен път, който в момента по-скоро е широка пътека. По него се спускаме бързо към Гоце Делчев, като внимаваме в слепите завои, защото има и изровени участъци. Приключваме карането в югозападната част на града, на улицата, която извежда към с. Делчево.
Снимки: Любомир Ботушаров

Още снимки от карането, както и тези от статията в по-голям размер, можете да видите в този албум: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/delchevo-momina-kula-goce-delchev.Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Неделя, 01 Януари 2017 21:47 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори