Начало Пътеки GPS следи Новото DH трасе над Петрич - бета версия
Новото DH трасе над Петрич - бета версия
Написано от Любомир Ботушаров    Сряда, 14 Декември 2016 15:44    Печат

Ако ви влече карането надолу и следите активностите на петричкия велоклуб Vivo в социалните мрежи, може би вече знаете, че над "калифорнийския" град се гради ново трасе за спускане. В началото на декември с Краси Великов се възползвахме от един слънчев ден и "безотговорно" се телепортирахме в Югозапада, за да се оставим в ръцете на Теодор Мавродиев който ни показа новата пътека. Показа ни и как може да се кара по нея, като за световно...


Ще започна с това, че новото трасе ще е съвсем различно от добилата популярност в цялата страна първа писта над Петрич, наречена "Летище Конгур". Ако при нея главният акцент е върху огромните и безбройни скокове, откъдето и името, то при новото трасе човек може да си стои стабилно на земята, стига да иска. За карачи като Тедо това не важи и за тях има десетки линии и елементи, които позволяват цели участъци да бъдат прелитани с два-три подскока, като това е може би най-важната характеристика на новата пътека - тя позволява много изобретателност и вариантност в карането, което, сигурен съм, ще я направи достъпна и обичана за широк кръг от хора, обичащи спускането, при това не само в чистия му DH вариант, но и като част от АМ/ендуро карането. Преценете сами - от компанията, в която карахме, аз бях с твърдак, Тедо и още един младеж от Петрич бяха с DH велосипеди, а Краси бе с ендуро байк. Всички стигнахме до долу с големи усмивки, като аз само на 1-2 места изпитах по-сериозни затруднения с твърдака, като дори и тогава можеше да се мине заобиколно. Това обаче не прави трасето лесно, защото ако искате да карате на скорост и за време, нещата ще изглеждат съвсем различно, а техничните участъци, осигуряващи по-прави и бързи линии, има с какво да предизвикат и най-добрите спускачи.

Реклама

В заглавието го наричам бета версия, защото трасето все още не е напълно завършено. Ние карахме горе-долу половината от него, така че за момента само това мога да публикувам като GPS следа. Нагоре планината бе твърде кална и замръзнала, а и течеше работа по пътеката.

За тези от вас, които са запознати с района над Петрич, включително и от няколкото маршрута в МТБ-БГ, най-лесно е да кажем, че новото трасе е разположено (най-общо казано) успоредно на пътеката от изоставената гранична застава под заслон "Божкиното", или поне в горната част е така. За изкачване до него се използва същия черен път, който е с умерен наклон, но и с няколко по-остри изкачвания за събуждане. В нашия случай изкачването приключи при чешмата, която е в средата на трасето. Живот и здраве, когато пистата бъде завършена напролет, ще я добавим цялата, но и сега си струва да пробвате публикуваната половина, ако се чудите къде да потърсите по-топло време и по-сухи пътеки. Да не говорим, че над Петрич има още няколко маршрута, кой от кой по-хубави за каране.

Интересна подробност е и това, че когато бъде завършено напълно, новото трасе ще бъде едно от най-дългите в България - около 3 км. В него има и по-равни участъци, изискващи педалиране, така че състезанието, което е планирано по него през 2017 г., определено ще бъде интересно!Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.


Изходна точка: гр. Петрич, паркинга при Ловния дом

Дължина: 1.6 км спускане (плюс 3.2 км изкачване)

Изкачване: 320 м

Спускане: 370 м

Ниво на техническа трудност: високо (Т4)

Продължителност: половин час изкачване, няколко минути спускане

Вода: 0.5 л, спускането започва от една чешма

Храна: Не е необходима

Терен:
- черни пътища - 3.2 км
- пътеки - 1.6 км

GPS следи във формати gdb (за Garmin) и gpx (универсален): gpstrack-2016_petrich-new-dh-track-beta.zip

Описание на маршрута в PDF: gpstrack-2016_petrich-new-dh-track-beta.pdf

Изтеглете zip файла и го разархивирайте. След това използвайте файла, който е подходящ за вашия уред.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.


Тази статия е подготвена със съдействието на:
Описание:

01 - Началото на черния път, по който се изкачваме, е при т.нар. Ловен дом непосредствено над Петрич, в южната част на града.

02 - Чешма покрай пътя, откъдето започва спускането. Това е на практика средата на трасето.

03 - Трасето пресича пътя и продължава западно от него.

04 - Тук е много важно да видите трасето надясно, защото има и пътека направо, по която лесно може да продължите.

05 - Държим дясно, пропускаме пътека вляво. 

06 - Излизаме на поляна, продължаваме спускането леко вдясно.

07 - Пресичаме черен път/алея, остава само финалният, най-стръмен участък, леко вдясно.

08 - Излизаме на една от улиците в Петрич, под Ловния дом.
Снимки: Любомир Ботушаров

Още няколко снимки, както и тези от статията в по-голям размер, можете да видите в този албум:
http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/petrich-new-dh-track-december-2016
.Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Неделя, 01 Януари 2017 21:52 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори