Начало Пътеки GPS следи Копрен - Чипровци
Копрен - Чипровци
Написано от Любомир Ботушаров    Четвъртък, 08 Декември 2016 19:22    Печат

Записах тази GPS следа по време на карането с Байк Венчърс, което служеше като представяне на маркирания от тях маршрут за планинско колоездене от Берковица до Белоградчик. Следователно, този откъс е част от този голям многодневен маршрут, като даже е един от шестте етапа в него и за някои хора това парче от тортата ще е най-вкусно заради хубавата пътека към Чипровци. Тази пътека беше и част от трасето на състезанието "Трите чуки", което се провеждаше преди години с начална и крайна точка Гушовския манастир, т.е. карането може да бъде направено и в кръгов вариант с тръгване от Чипровци, като на картата се вижда черният път, по който може да бъде осъществено изкачването. Логичният въпрос е защо бързам да го публикувам точно в този вид, с различни точки за начало и край?


Поради няколко причини, но преди да ги спомена, нека направя най-важното уточнение, за което сигурно вече сте се досетили - за каране по маршрута в този му вид ще ви трябва човек, който да премести автомобила (тъй като едва ли има с какво друго да стигнете до Копрен) от тази местност до Чипровци. На пръв поглед изглежда като усложнение, но ето ги и възможните бонуси:
1. Ако се тръгне от Копрен, изкачването е по-малко и по-леко в сравнение с това, което ви очаква от Чипровци.
2. Копрен е изключително красиво и уютно местенце със собствени природни забележителности - над него има поне два водопада, както и няколко пешеходни пътеки, едната от които е екопътека точно през водопадите, а според картата има пътеки, които извеждат чак до билото с вр. Трите чуки (не мога да гарантирам, че са в добро състояние обаче!). Това означава, че ако "шофьорът" ви не е колоездач, но обича пешеходните преходи и разходки, пътуването до Копрен няма да е загуба на време за нея/него. Приятната планинска местност е подходяща и за разходки с деца и изобщо... усещате ме накъде бия - подобен маршрут позволява някаква комбинирана семейна/приятелска почивка, при която всеки да получи своя досег с природата, като хората с планински велосипеди могат да се придвижат до Чипровци през планината, а пък пешеходните ми другарки и другари да им направят услуга, като върнат автомобилите дотам.
Методите за убеждение по отношение на евентуалните шофьори оставям на вас. Бъдете изобретателни и гледайте да се разминете по-евтино! :)

Реклама

Иначе маршрутът е пределно прост като структура - продължително, на моменти безкрайно изкачване до подножието на билните върхове, каране малко по равно и спускане по чудесна пътека до хижа "Явор", откъдето по черни пътища минаваме през Гушовския манастир и се спускаме до Чипровци. Малко по-разтеглено описание ще намерите долу, но доколкото маршрутът е маркиран с червена боя от Байк Венчърс, дори и GPS следата е почти излишна, освен като подсигуряване за лошо време.

Пътеката е технична, но не е прекалено трудна. Има отделни участъци, които надхвърлят нивото Т3, но в цялост тя е достъпна за широк кръг от хора, като само начинаещите биха имали по-сериозни проблеми при карането по нея. Макар че с АМ велосипед кефът е най-голям, спускането е преодолимо и с твърдак, даже си е приятно. В късна есен шумата по нея е доста - внимавайте за скрити корени и камъни.

Карането е разгърнато по североизточни склонове. Това означава, че е добре да изберете период без дъждове, в който да пробвате маршрута. Предвид хубавата сянка през по-голямата част от пътя, лятото е може би най-хубавият сезон за такова каране, както и късна пролет/ранна есен, т.е. от май до септември включително. Ние го карахме в началото на ноември и условията също бяха идеални, но по билото става студено и ветровито, така че не подценявайте екипировката. Надморската височина не е много голяма - най-високата точка по маршрута е на 1570 м, което също е добра предпоставка за карания в преходните сезони, но с уговорката за северния изглед на склоновете.

Снимки от карането можете да видите в цитираната статия: http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/travel/4623-travel093-bike-ventures-north-west.


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: м. Копрен
Дължина: 19.5 км
Изкачване: 650 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, Т3)
Физическо натоварване: средно, КФН=5
Продължителност: 1-2 часа с бързо темпо, 3-5 часа с по-бавно темпо и почивки
Вода: 2 литра, по пътя няма чешми
Храна: За половин ден (по собствена преценка в зависимост от часа на тръгване и темпото)
Терен:
- асфалт - 2.7 км
- черни пътища - 13.1 км
- пътеки - 3.7 км

GPS следи във формати gdb (за Garmin) и gpx (универсален): gpstrack-2016_kopren-chiprovtsi.zip

Описание на маршрута в PDF: gpstrack-2016_kopren-chiprovtsi.pdf

Изтеглете zip файла и го разархивирайте. След това използвайте файла, който е подходящ за вашия уред.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.


Тази статия е подготвена със съдействието на:Описание:

01 (0.0 км) – Началото в Копрен е от паркинга пред една голяма почивна станция, намираща се малко преди хижа "Копрен". В съседство има и хотел с бунгала, тук започва и екопътеката. От този паркинг първо поемаме надолу по асфалта към с. Копиловци (т.е. по пътя, по който се стига до Копрен).

02 (0.2 км) - След 220 м се отбиваме наляво по черен път (между 1-2 вили) и започваме изкачване. В първите 3 км наклонът е променлив, т.е. изкачването се редува с кратки спускания.

03 (3.0 км) – Включваме се наляво в основния черен път, идващ откъм Чипровци. Започваме постоянното и дълго изкачване с множество серпентини. Средният наклон е умерен, даже приятен, но има няколко доста стръмни участъка. 

04 (5.1 км) - Следваме основния път направо и нагоре, пропускаме отбивка вдясно. След още няколко серпентини и стръмнотии излизаме с последен десен завой в подножието на скалистия вр. Трите чуки. Пътят продължава предимно равен в северна посока, открива се страхотна панорама към долината, както и към върха (зад нас).

05 (10.7 км) - Достигаме кошара с малка колиба. Тук започва пътеката - търсим я по поляната надясно. Следваме я надолу, внимаваме за колоездачната маркировка. В края пътеката се превръща в черен път и се спукаме стръмно към обновена сграда - това е хижа "Явор".

06 (14.4 км) - При хижа "Явор" продължаваме по черния път надясно, пред хижата.

07 (15.2 км) – Излизаме при Гушовския манастир. Не е останало много от него, но мястото е приятно за почивка. Точно над основите на черквата се издига гол хълм с кръст на върха - изкачваме се по него, следвайки черен път, и се спускаме от другата му страна, пак по бърз черен път.

08 (16.7 км) – Включваме се в основния път към Чипровци (надясно) - скоро стъпваме на разбит асфалт и влизаме в града. Следата завършва при къща за гости "Торлаците" - с питане лесно можете да намерите и центъра на града.


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Понеделник, 02 Януари 2017 19:26 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори