Начало Пътеки GPS следи Гоце Делчев | Делчево
Гоце Делчев | Делчево
Написано от Любомир Ботушаров    Четвъртък, 10 Ноември 2016 10:44    Печат

Делчево е китно и старо село, разположено по западния склон на Пирин над гр. Гоце Делчев. Подобно на други села в района (Лещен, Ковачевица), Делчево е атрактивно за туристите със своите стари и добре запазени къщи, накацали директно по скалистия склон, разделени от тесни калдъръмени улички и с отличен изглед към долината на места и най-западната част на Родопите.

Тук обаче няма да се занимаваме с чудесния му архитектурен облик, а с една пътека, започваща от него и спускаща се до шосето, малко над Неврокопския манастир "Св. Богородица". Пътеката е стара, на места доста широка, на други тясна и отвесна, като цяло доста камениста и насечена, което я прави и по-уморителна за ръцете. Не бих се учудил, ако преди много, много години е била коларски път с редени камъни, защото на повечето места наклонът ѝ не е голям. Сега обаче живеем в модерни времена и тя гордо носи името Делчевска екопътека. Аз не видях в нея нищо по-еко от коя да е друга планинска пътека, ама така да бъде!

Реклама

В GPS файла ще намерите две следи. Едната е за изкачване по хубавия асфалтов път от Гоце Делчев до с. Делчево - общо 8.4 км. Можете да го карате на самоход, може и да придумате някой близък да ви качи с автомобил и да го върне обратно. Това е едната причина следата да е разделена по този начин, а маршрутът да изглежда малко висящ и недовършен. 

Другата причина е, че Делчевската пътека е кратка, но може да се комбинира с други варианти, за да се получи по-дълго каране. Най-просто казано, в края ѝ може да изберете между това:
- да продължите спускането (според картата пътеката продължава надолу до манастира, а след него сигурно също има преки варианти към града);
- да се изкачите малко по пътя към Делчево и от мястото, където трасето за спускане и ендуро го пресича, да продължите по трасето към Гоце Делчев;
- да се изкачите до старта на трасето за спускане и ендуро и да го карате цялото.

Отделно пък има чудесна възможност да стигнете до Делчево отгоре, откъм местността Попови ливади, за който маршрут скоро ще има статия.

Така че в зависимост от компанията, настроението, сезона и свободното време, човек има избор между по-дълги и по-кратки карания, включващи тази пътека.

Дължината на пътеката е 1.9 км. Техническата трудност е на ниво Т4.

Изтегли GPS следа


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Натиснете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Описание:

На площада в с. Делчево заставаме с гръб към пътя откъм Гоце Делчев. В дъното на площада поемаме по улицата наляво и надолу. Буквално на 30 м след площада, т.е. след първите 1-2 къщи трябва да завием наляво по пътеката, която тук е най-невзрачна. Подсичаме склона, пресичаме дерето и нататък вече няма никакви проблеми със следването ѝ, тъй като друга пътека няма. Има обаче на 1-2 места различни линии, като някои може да са невъзможни за минаване. След няколко серпентини и множество камъни в т.03 излизаме на асфалтовия път за с. Делчево, където избираме някоя от изброените възможности за продължаване на карането.


Тази статия е подготвена със съдействието на:
Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Понеделник, 02 Януари 2017 19:31 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори