Начало Пътеки GPS следи Гложене - Полатен
Гложене - Полатен
Написано от Любомир Ботушаров    Вторник, 27 Септември 2016 16:17    Печат

Районът на Гложене, Тетевен и Рибарица със сигурност крие доста интересни маршрути, при това за всеки вкус, физическа издръжливост и умения. Допълнителен бонус е, че този регион е на час и половина път от София, а със сигурност е лесно достъпен и за много хора, живеещи в Северна България. От известно време започнах да ровя там, но същинските находки тепърва ще изскачат, сигурен съм! 

Противно на обичайния алгоритъм, този път първите маршрути, които пробвах и описах, са насочени към начинаещи и към хора, търсещи по-леки терени. В настоящата статия ще ви представя една кратка, но много полезна отсечка, която препоръчвам за разходка, лежерно или семейно каране на всеки, който се намира някъде наблизо.


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Началото на GPS следата е в центъра на с. Гложене, а краят е на пътя за с. Черни Вит, точно при моста над р. Бели Вит, като преди това се минава през Полатен - село, което официално е квартал на гр. Тетевен. Всъщност файлът включва два трака - основен и допълнителен, които са еднакво лесни, но позволяват да разгледате по-обстойно вилната зона Рупци на с. Гложене и да разнообразите леко карането, ако използвате следата във вариант отиване и връщане. Аз лично препоръчвам да използвате допълнителния трак (Ruptsi-optional) в посоката Гложене-Полатен, защото при връщане (Полатен-Гложене) основният трак включва по-интересни моменти (кратка и приятна пътека с лек наклон).

Именно отиване-връщане е един от вариантите за каране по тази следа - тръгвате от Гложене, карате до пътя за с. Черни Вит и се връщате обратно. Може да размените началната и крайна точки, ако предпочитате. 14 км - предимно равни, през много приятни и спокойни места - вилна зона Рупци, ливади и градини, долината на р. Вит. В този вид карането е перфектно дори за деца, както и за съвсем начинаещи планински колоездачи.

Ако искате нещо по-дълго, тогава можете да използвате отсечката като начало, край или междинна част на по-голям маршрут. Скоро ще ви предложим едно такова каране, но още сега, докато сме на тема маршрути за начинаещи, мога да ви дам допълнителни идеи:
- Едната е в т.10 да продължите надясно по пътя към с. Черни Вит. То се намира на няколко километра нагоре по едноименната река, като пътят е много хубав, доста спокоен и с минимален наклон в по-голямата си част, така че изкачването е минимално и не се усеща. По този начин можете да удължите карането до около 25 км (отиване и връщане).
- Другата е да продължите към гр. Тетевен, за да поразгледате какво се случва там - недостатъкът е, че ще трябва да го направите по основното шосе, където се движат и някои джигити. По принцип има черен път, който продължава от южната страна на р. Бели Вит, но той минава през една кошара с животни и като цяло не е толкова хубав, колкото пътят до Полатен.

Реклама

Физическото натоварване по маршрута (вариант отиване и връщане) е минимално - 14 км, общо 80 м изкачване, КФН=2. Техническата трудност е на същото ниво - асфалт (R1), лесни черни пътища (R2) и почти равна пътека (R1), която някога също е била черен път. Храна не ви е необходима, водата може да е в малки количества (0.5-1 л).

Отсечката е годна за каране от пролетта (месец май) до късна есен (месец ноември). Възможно е след дъжд да има и кални участъци, почвата на места не е от "най-сухите", така че по-скоро подберете ден, който не е непосредствено след обилни валежи, особено напролет.

Снимки от карания по тази отсечка можете да разгледате тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/glojene-polaten.

Изтегли GPS следа

Описание на маршрута в PDF


Тази статия е подготвена със съдействието на:Описание:

01 (0.0 км) – От централния площад на с. Гложене поемаме на юг в посока гр. Тетевен, карайки по главната улица.

02 (0.5 км) – В края на селото улицата се включва в шосето за Тетевен, което минава по периферията на населеното място, точно до реката. В тази точка трябва да преминем по тесен мост с едно платно над р. Вит.

03 (0.6 км) – Веднага след моста завиваме наляво и продължаваме по асфалтиран тесен път през вилна зона Рупци. Първите къщи от нея са още тук. Следваме само асфалтовия път.

04 (2.7 км) – Достигаме разклон. Основният трак продължава направо (десния асфалтиран път) - след 50-100 м асфалтът свършва и преминава в черен път, а при последните къщи той преминава в гладка пътека с променлива широчина (според сезона) върху трасето на стар черен път, която минава покрай градини и други обработваеми площи. 
Допълнителен вариант: Допълнителният трак продължава по левия асфалтов път. След 120 м (т.04-1) има разклон - продължаваме по асфалта надясно. След още 50 м пътят преминава в черен и напуска вилната зона. Движим се само по най-ясния и утъпкан път, успоредно на р. Вит. Пропускаме занемарени разклонения наляво и надясно. При т.04-2 пътят се раздвоява и пак се събира. В т.04-3 трябва да се отделим от реката надясно с кратко изкачване покрай дерето на нейния приток Казански дол, за да излезем отново на основния трак в т.05. 

05 (3.7 км) - Достигаме дерето на р. Казански дол. Някога е имало мост, сега е разрушен. Може да се мине (с пренасяне на велосипеда) и без моста - дори напролет, когато в дерето има вода. През лятото и есента потокът пресъхва и може да се кара направо през коритото му. От другата страна продължаваме по основния черен път покрай дерето и след това покрай р. Вит. Минаваме покрай въжен мост над реката (води към кв. Полатен, който е от другата страна) и продължаваме напред.

06 (4.6 км) - Вдясно се отклонява занемарен черен път, пропускаме го и следваме основния покрай реката (тук тя е по-далече).

07 (5.3 км) – Излизаме на асфалтов път в края на кв. Полатен, който надясно и нагоре води към няколко други села. Продължаваме по него направо към близкия мост над р. Вит.

08 (5.4 км) – Точно преди моста продължаваме по асфалтирано пътче надясно към близката махала на кв. Полатен и продължаваме през нея, следвайки само пътя покрай реката, който ту е асфалтиран, ту е черен.

09 (5.8 км) – Следваме левия път - покрай реката.

10 (6.1 км) – Включваме се отново в асфалтов път, който после преминава в черен.

11 (6.7 км) – След преминаване по метален мост над р. Черни Вит, завиваме надясно.

12 (6.9 км) – Достигаме шосето за с. Черни Вит, точно след моста над р. Вит. Тук е моментът да обърнем посоката и да се върнем обратно, или да продължим по някой по-дълъг маршрут към с. Черни Вит или гр. Тетевен.


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Понеделник, 02 Януари 2017 19:35 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори