Начало Пътеки GPS следи Три язовира от Чатъма
Три язовира от Чатъма
Написано от Никола Тулечки    Петък, 01 Юли 2016 13:42    Печат

Родопските маршрути са безкрайни като самата планина. Дори да сте посещавали района около язовирите Голям Беглик, Широка Поляна и Тошков чарк, дори да сте правили обиколка с велосипед около някои от тях (за Широка поляна и Голям Беглик има описани маршрути в МТБ-БГ), винаги може да стане интересно, ако кривнете по някой от пътищата към билото и завъртите по-дълъг или по-различен маршрут. Точно това е направил един наш читател, навързвайки трите споменати язовира в каране с дължина 40 км, което няма как да не е хубаво, особено в горещите летни дни!


Маршрутът представлява 40 километрова обиколка около язовирите Голям Беглик, Широка поляна и Тошков Чарк с начало и край базата на Байкария в местността „Чатъма“.

Тъй като е обиколка, може да се прави и в двете посоки. Тук ще я опиша по посока обратно на часовниковата стрелка (юг-изток-север-запад).

Маршрутът е почти изцяло по черен път. Има всичко на всичко 2.5 км по асфалт. Тъй като посещава три язовира, схемата е вода-баир-било-спускане-вода, като се повтаря три пъти.

1 л вода ми беше достатъчно. На язовирите има чешми.

Храна има на Широка поляна (14-и км), където има и магазинче. След това няма нищо никъде, с изключение на един чичо, който продава мед и сладка (и само това!) край пътя на 30-и км. Правете си сметка.

Реклама

Трудностите са главно в началото до Широка поляна, където дървосекачите са вършали с тежки машини и има много дълбоки, кални или песъчливи коловози. На изкачване е неприятно заради калта, а на спускане със скоростта имаше няколко пипкави момента.  След яз. Широка поляна до края става лесно и достъпно за начинаещи. При желание и разнородна група можете да се разделите на 3.10 км и начинаещите да продължат покрай Беглика, после надясно по асфалта и да се срещнете пак на Широка Поляна (14 км).

Изтегли GPS следа


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.


Описание

0.00 км - От Чатъма се тръгва наляво (югозапад) по черния път, който обикаля язовира.

2.20 км - Минава се по мостчето

3.10 км - Тръгва се нагоре по стръмен черен път с дълбоки и на места кални коловози, оставени от дървосекачите.

5.20 км - Точно в началото на поляната се хваща пътя в гората наляво. Ако видите вишка за наблюдение на птици, значи сте се объркали!

6.10 км - Следва дълго спускане по доста изоран черен път. Има дълбоки коловози и на места пясък.

9.20 км - Стига се до разклон и се хваща наляво по черен път с настилка от натрошен камък.

13.60 км - Наляво по пътя. Тук има опция да се продължи направо и да се направи по-дълга обиколка на яз. Широка Поляна

14.00 км - яз. Широка поляна. Има кръчме и магазинче. След бирата се кара 500 м наляво по асфалтовия път.

14.60 км - При подстанцията се хваща черния път надясно.  Ако продължите по асфалта, се връщате обратно на Беглика.

17.20 км - Наляво по черния път.

18.80 км - Тук наляво има черен път, който ще ви отведе обратно до Беглика. За яз. Тошков Чарк е все направо.

22.10 км - Стената  на яз. Тошков Чарк. Продължава се по черния път, който заобикаля язовира.

23.46 км - След рибарника държите вляво.

24.90 км - Започва тегав баир.

27.50 км - Браво, оживяхте.

29.70 км - По асфалтовия път вляво.

31.90 км - Непосредствено преди стената на яз. Голям Беглик хващате разбития път вдясно и карате все по него до Чатъма.

40.50 км - Финал.


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Понеделник, 02 Януари 2017 19:36 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори