Претоплена манжииа

Понякога е много трудно да намерим точната рубрика за творенията на Щуров. Той пише толкова леко и артистично, че дори сухата (по негови думи) информация за един чудесен маршрут в планината Славянка (Алиботуш) започва като увлекателен пътепис. А като добавим към това и красивата галерия със снимки, нещата направо отиват към поезия на две колела! И все пак, доколкото основната цел на долните редове е да ви представи описание на маршрута в комбинация с GPS следа, решихме че именно тази рубрика е най-подходящата. 

снимка: Димитър Щуров

Сред приятели често съм споделял колко любимо място ми е планината Славянка, или по старому Алиботуш. Даже съм си създал един май прекомерно сантиментален образ за нея, лична митология, която по повод и без повод разнасям из публичното пространство.

Съвсем скоро ми се удаде възможност да подложа миналите си преживявания на проверка в съвсем реални условия и с група приятели повторихме тура. Заедно с подобрения ни достъп до съвременни технически средства – GPS, фотоапарати и прочие глезотии, това сега ми дава възможност да ги споделя и с по-широката аудитория на MTB-BG.com. Емоциите се потвърдиха, “митът” спечели даже нови последователи, но с настоящата по-скоро суха информация ще ви оставя сами да го изпитате, „измислите“, а после и евентуално споделите с нас.

Реклама

Нашата изходна точка обикновено е превалът преди спускането към с. Голешово. Трябва да дойдете от с. Катунци и през с. Петрово, следвайки главния и всъщност единствен път, да продължите към въпросното Голешово. В Петрово липсват табели, но като слезете до дерето на селото, правите обратен завой покрай едно обществено “заведение” (лудница) с много идиличен, прясно боядисан вид и стигате до нещо като кръстовище – напред и наляво. Хващате левия път, който в началото е поносимо стръмен, а скоро след това се позаравнява. Това е “асфалтът” към Голешово.

Пътьом ще минете покрай местността Извора, където има рибарници, а малко по-нагоре е и едноименната хижа. Тя е много добър вариант за нощувка в района. Описваният маршрут не е лек и за да можете да му се насладите истински, ще ви е нужен пълен ден. Затова можете да пътувате привечер до х. „Извора“, а на сутринта с пресни сили или пък на пияна глава да атакувате Алиботуш отрано.

От с. Катунци до превала преди Голешово се стига за около 45 минуни до час с лек автомобил. Състоянието на пътя не е цветущо, но не е и трагично. Няма сериозни опасности за лекия ви автомобил. Горе има достатъчно място да паркирате. Началната точка е точно на превала (1000 м н.в.), а малко преди него има още едно отклонение надясно, което може да ви подлъже с табелата си “Гоцев връх” (първенеца на Алиботуш). Тя е сложена, за да покаже един от туристическите маршрути (червена маркировка) към планината, който обаче не е подходящ за колело нагоре. Последният път, когато бях там (2013 г.), не ставаше много и за надолу заради падналите дървета и доста обраслата пътека. Може би сега нещата не са толкова запуснати? Горе на превала ще хванете синята маркировка, която по черен, доста стабилен път се изкачва до м. Ливадите (1600 м).

Важно е да знаете, че там е последният водоизточник за целия ден каране. Последно бяхме там на 23 май и въпреки това чешмата струеше доста слабо. Не съм сигурен, но по-скоро се дължи на недоброто състояние на каптажа, защото около самата чешма си шумолеше силно поточе. Имайте едно наум обаче, за да не се озовете в някой есенен ден със сух мех пред безмълвна чешма! На превала, където спирате колите, също няма вода. Можете да заредите на х. „Извора“ или, както ние направихме, да свалите една кола до с. Голешово (ще разберете защо по-късно). Там има шарени чешми, казан за ракия, бира и други радости за простия велосипеден народ.

След като сте сигурни, че сте се запасили добре с вода, ви очаква равномерно стръмно изкачване, на места с побутване (сигурно). За час най-бързите и два-три за по-небрежните се преодоляват 600 м денивелация до Ливадите. Починете и си хапнете пълноценно, защото следва стръмно, но не дълго бутане и носене на велосипеди до подножието на вр. Шабран. Докато подсичате този връх, отново може да се кара, а и гледките към Пирин са вдъхновяващи. От Сухото езеро отново следва носене и тикане, докато стигнете Гоцев връх.

Ахкането и пъшкането ще го спестя, защото всъщност най-хубавата гледка не е точно от Гоцето, а от следващото предвершие, където е гранична пирамида No.100. Там започва и Козята стена. Пътеката върви по самия ѝ ръб.

Вметка: Като казах граница, се сетих, че тук няма нужда да известявате Гранична полиция. Поне аз никога не съм го правил досега. Не съм срещал и постове.

Продължавам: след това за известно време спирате да говорите, само се оглеждайте. Все по граничната бразда слизате до Валозите (1900 м), които разделят масива на Гоцев връх от този на Царев. После отново следва бутане и носене. Не се подлъгвайте да подсичате Малкия Царев връх. Склоновете му са много стръмни и ходенето е трудно. Следвайте пътеката по основното било, докато стигнете до Голям Царев връх (почти 2200 м). Там, под върха, започва и пътеката за надолу.

По цялото спускане няма кой знае какви големи препятствия. Но пътеката е доста тясна, върви по много стръмен склон (на места повече от 45 градуса) и притеснението на места може да е сериозно. Другият предизвикателен момент са острите серпентини. Така е през цялото време с кратки изключения, докато слезете до Парилската седловина. Там пътеката свърша. Има и един изоставен строеж. Завивате наляво и вече по игрив черен път слизате чак до Голешово. Както четете, ориентацията е доста проста. Другото сами ще си го прецените.

Ако сте си оставили превозно средство в Голeшово, се връщате с него до превала, ако не – карате 3-4 км нагоре до колите.

И една молба – серпентините по пътеката са твърде хубави и добре изваяни, за да бъдат сечени напряко. Моля, опитвайте се да ги карате, не правете улеи между тях.


снимка: Димитър Щуров

Ето и още по-сухите факти:

Изходна точка: превала преди село Голешово.

Дължина: 29 км

Изкачване: 1600 м

Ниво на техническа трудност: от средно към високо (по-голяма част от спускането е Т4).

Физическо натоварване: високо, КФН=8,5

Продължителност: 6-7 часа с по-бързо темпо, 8-12 часа с по-бавно темпо, почивки и захласване

Вода: 3 литра минимум

Храна: За цял ден

Терен:

– черни пътища – 16 км

– пътеки – 13 км

– асфалт, ако нямате кола в Голешово – 3,5 км

Изтегли GPS следа


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>