Начало Пътеки GPS следи Кресна - Загаза - Влахи - Кресна
Кресна - Загаза - Влахи - Кресна
Написано от Камен Котев, Любомир Ботушаров    Вторник, 01 Декември 2015 14:37    Печат


снимка: Димитър Щуров

С наближаването на зимата много планински колоездачи "мигрират" към Югозапада, където не само се крият едни от най-хубавите пътеки, но е възможно и целогодишното каране по тях, освен в редките случаи, когато някой обилен снеговалеж покрие за кратко дори южните склонове. Това обаче се случва епизодично, затова сега, благодарение на Камен Котев, ви предлагам поредния маршрут с начална точка Кресна, който е идеален за каране в периода септември - април, с уговорката все пак, че през януари и февруари трябва да съобразите възможността за сняг по високите части на маршрута. 

А този определено има такива, защото се изкачва до около 1400 м н.в. по склоновете на Пирин откъм гр. Кресна и с. Влахи. Друга отличителна черта на маршрута е дължината - става дума за целодневно каране и ако имате навик да поддържате съвсем бавно темпо, най-добре е да подберете по-дълъг ден, т.е. в по-ранна есен или чак напролет. При стегнато каране или група със силни крака обаче, около 6-8 часа с почивките би трябвало да са напълно достатъчни, а колоездачи в добра ХС форма вероятно могат да го "опраскат" и за по-малко от 4 часа.

Така описаният маршрут е сравнително ново откритие (мисля, от зимата 2014-2015 г.) на видните другари от Shturkur Bike Team Sofia West, или поне аз от тях го научих. Оттогава още много хора го пробваха и засега май не съм чул нищо по-малко от суперлативи за пътеките, които са включени в дългото спускане от хижа "Загаза" през с. Влахи, та чак до Кресна. Не си мислете обаче, че спускането е само спускане - няколкото пътеки са свързани една с друга чрез отсечки по черни пътища, в някои случаи равни или дори изкачващи се, но все пак общата посока и настроение след хижата е надолу. Теренът е много разнообразен, като цяло техничен, и включва горска част, както и типичните за района песъчливо-скални почви. Изкачването до хижа "Загаза" е по асфалт и черен път - плавно, дълго, с умерен наклон и няма да е проблем за хора със средна или по-добра физическа подготовка.

Реклама

Впрочем защо ли да ви преразказвам неща, при положение че самият аз още не съм успял да стигна до Кресна и да пробвам маршрута, когато мога просто да ви поканя да разгледате тази чудесна галерия със снимки на Щуров: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/vlahi-sturow-may-2015. След нея всякакви думи са излишни.

Нека кажа все пак и няколко неща за самия файл с GPS данните. В него ще намерите един дълъг трак с целия маршрут, както и няколко отделни следи, които представляват разбивка по отсечки (пътеки и пътища) с указания за тяхната трудност. Ползвайте което от двете ви допада повече. Има и няколко указателни точки за по-важни места и разклони.

Изтегли GPS следа


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: с. Кресна
Дължина: 49.0 км
Изкачване: 1500 м
Ниво на техническа трудност: високо (R1, R2, R3, Т3, T4, Т5)
Физическо натоварване: високо, КФН=8
Продължителност: 4-6 часа с бързо темпо, 6-10 часа с по-бавно темпо и почивки
Вода: 3 литра
Храна: За цял ден

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Понеделник, 06 Февруари 2017 21:07 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори