Начало Пътеки GPS следи Обиколка на яз. Голям Беглик
Обиколка на яз. Голям Беглик
Написано от Любомир Ботушаров    Четвъртък, 13 Август 2015 06:09    Печат


Това е третият маршрут, който направихме с Ram Bikes през лятото на 2014 г., докато обикаляхме в района на Доспат и най-вече около три родопски язовира. Маршрутите около Широка поляна и Доспат вече са публикувани, остана само този.

Ако го сравня с другите два, той е златната среда като дължина и е съвсем лесен като терен и навигация, което го прави особено подходящ и за бързи, леки разходки от страна на по-напреднали колоездачи, и за семейни излети. Ако последните включват и деца обаче, имайте предвид следните неща: пътят на места може да им бъде твърде подрусващ; в последните няколко километра се кара по междуградски асфалтов път - в делнични дни няма сериозен трафик, но през уикендите може да е натоварен; дължината на маршрута, макар да не е нещо особено за възрастни, може да се окаже малко повече за някои от подрастващите. Разбира се, всеки родител си познава децата най-добре, но съм длъжен да спомена тези неща, защото красотата и достъпността на това каране лесно могат да доведат до подценяване.

Какво друго да кажа за този маршрут... по него ще се насладите на успокояваща природа, омайващи гледки и леко каране, но без да е скучно и еднообразно. За мен лично яз. Голям Беглик е един от най-красивите в цяла България, което е достатъчна причина човек да го обиколи. Навигацията по маршрута е толкова лесна, че дори не си правих труда да пиша подробно описание (вж. долу). Тръгвайки от стената по асфалтиран път в западна посока, той преминава в широк, черен и ясен път, като при всяко отклонение следваме него - всички други са по-второстепенни и в отдалечаваща се от язовира посока, така че ги пропускаме. Минаваме през м. Чатъма, където е лагерът на сдружение "Байкария", завъртаме се покрай още няколко дълбоко врязани залива и излизаме на шосето Доспат-Батак, по което довършваме обиколката към стената. Черният път е с трошено-каменна настилка, като на места е започнал да става почвен (може да има и кал след дъжд), на други е идеално равен и гладък, на трети е доста подрусващ и с подвижни камъни, но в нито един момент не е прекалено труден, т.е. определено е подходящ и за начинаещи.

Пътепис от карането през 2014 г. можете да прочетете тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/travel/3170-travel085-ram-bikes-3-rodopski-qzovira

Снимки от карането можете да разгледате тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/golqm-beglik


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: Стената на яз. Голям Беглик
Дължина: 25.2 км
Изкачване: 300 м (в профила е отразен някакъв срив в записаната от GPS-а следа)
Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)
Физическо натоварване: ниско, КФН=3
Продължителност: 1-2 часа с бързо темпо, 3-4 часа с по-бавно темпо, почивки и разглеждане
Вода: 0.5-1.0 литра, по маршрута има няколко чешми
Храна: Не е необходима, освен ако не дължите да хапнете на някоя поляна край брега
Терен:
- асфалт - 5.9 км
- черни пътища - 19.3 км

GPS следи във формати gdb (за Garmin) и gpx (универсален): gpstrack-2015_beglika-tour.zip
GPS файл с нарязани до 500 т. следи за стари приемници Garmin

Описание на маршрута в PDF: gpstrack-2015_beglika-tour.pdf

Изтеглете zip файла и го разархивирайте. След това използвайте файла, който е подходящ за вашия уред.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.


Тази статия е подготвена със съдействието на:Описание:

0.0 км – Започваме от стената на яз. Голям Беклик и тръгваме по асфалтов път в западна посока между почивни станции и разни други сгради. Пропускаме отклоненията наляво и надясно. В един момент (около 1.7 км) пътят става черен - широк, предимно утъпкан, следваме само него и пропускаме всички по-малки отклонения вляво (към брега) и вдясно (към гората). След като заобикаляме един от големите заливи на язовира, достигаме лагера на Байкария в м. Чатъма (8.7 км) - чудесно място за почивка. След това продължаваме все по основния черен път покрай язовира, заобикаляме още два големи залива, между тях поглеждаме към островите в язовира, и при 21.0 км излизаме на асфалтовия път Девин-Батак. По него сме наляво и след 4.2 км достигаме началната си точка - стената.


Add this to your website

Коментари

avatar stuny
+1
 
 
Всъщност вода има на няколко места по пътя (освен споменатите от Любо). На 9ти км. - Чатъма(тук има и бира!) , на 12ти и на 19ти км. Та мисля половин литрова бутилка е достатъчна , дори в жега.
avatar aнeлия
0
 
 
Как да не трябва храна! На мен винаги ми трябва :D И макар и равно и леко каране, по едно време се наложи да извадя от запасите в раницата, че да се прибера :)
avatar subritual
0
 
 
Всъщност, на още няколко места има хубава студена вода и то все на до 50-тина метра от пътя. :)
avatar admin
0
 
 
Възможно е, извинявам се за тоя пропуск, но ние бързахме да изпреварим едни буреносни облаци, така че явно съм ги пропуснал другите чешми (освен Чатъма, където пък съвсем ми избяга от акъла, че има чешма). :)
avatar slade
0
 
 
Приятен маршрут, най-вече заради гледката покрай язовира. Карал съм го два пъти, последният на 7-ми август т.г. Единственото, за което трябва да се внимава на едно-две места са по-дълбоките пясъчни насипи по пътя - ако предната гума попадне в такъв насип при по-висока скорост, колелото може да стане малко нестабилно :)
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Петък, 14 Август 2015 10:41 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори