Начало Пътеки GPS следи Нова пътека над с. Ябланица
Нова пътека над с. Ябланица
Написано от Любомир Ботушаров    Четвъртък, 28 Май 2015 09:04    Печат

Ако сте почитатели на старопланинските маршрути в близост до София, сигурно вече сте пробвали и тези, които започват или преминават през закътаното с. Ябланица и вероятно познавате бързата и забавна пътека, която започва от основния черен път над селото и завършва в центъра на населеното място.


Още когато за пръв път карах по нея, много ми се искаше да е по-дълга и да започва някъде горе от билото между с. Ябланица и р. Елешница. Нещо повече, изкачвайки се по пътя нагоре, човек лесно може да види повече от една пътеки, идващи отгоре, но карайки по билото, те не са ясно забележими, а дори когато ги има на някои от GPS картите (както в случая тази я имаше в картата OFRM Geotrade), все не намирах сгоден случай да пробвам някоя от тях. Такъв най-сетне ми се откри през месец май 2015 г. и пътеката, която намерихме, се оказа истинска находка, макар и доста забулена от буйното пролетно разлистване.

Рядко публикувам следи, които включват само една пътека, а не цялостен маршрут, но в случая правя точно това, защото новата пътека може да бъде използвана като връзка или допълнение в поне 2-3 от по-рано публикуваните маршрути. Отделно от това набързо записах и самостоятелен, кратък маршрут с нейно участие, започващ и завършващ в с. Ябланица, с дължина под 10 км и сравнително ниско ниво на физическо натоварване. Имайте предвид обаче, че с автомобил пътят дотам е около 55 км в едната посока, така че преценете дали си струва да пътувате толкова за 10 км маршрут.

Мога да ви уверя, че пътеката в цялост (новата част плюс старата, която е известна отпреди) си заслужава карането, а дали ще го направите по-дълго или по-кратко, зависи изцяло от вас.

Новата отсечка е с дължина 650 м и е с ниво на техническа трудност Т3 (т.е. не е съвсем лесна, но не е и особено трудна), макар че ако се кара с по-висока скорост, има няколко страхотни елемента, които да ви погъделичкат в стомаха. Началото е съвсем невидимо, така че ще ви трябва GPS, за да го откриете. Самата пътека напролет обраства с клонки и листа, даже има нужда от леко окастряне на места, но нямахме лозарски ножици, за да го направим. Ако някой реши да кара по нея и му се занимава с такова полезно дело, ще стане още по-хубава.

На картите по-долу можете да видите пътеката отделно, а също и краткия маршрут, който сглобих заради нея (9.7 км с 350 м изкачване, предимно по хубав черен път с плавен наклон и само в края с 2-3 стръмни участъка), а под картинките е и файлът с GPS следите.


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

GPS следи

Освен следите, които можете да свалите от горния линк, новата пътека може да бъде комбинирана и със следните маршрути, които са публикувани в МТБ-БГ в предишни години:

Ябланица

Кремиковци - Ябланица

Кремиковци - Ябланица 2


Тази статия е подготвена със съдействието на:
Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Четвъртък, 28 Май 2015 17:20 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори