Начало Пътеки GPS следи Мелник - Кърланово - параклис "Свети Илия"
Мелник - Кърланово - параклис "Свети Илия"
Написано от Любомир Ботушаров    Четвъртък, 03 Април 2014 19:37    Печат

Най-голямото откритие в пролетното ни каране с Ram Bikes по баирите около Мелник бе пътеката от параклиса "Свети Илия" към с. Кърланово. Точно на нея е посветен този маршрут.


Картата е базирана върху BG Mountains . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: гр. Мелник
Дължина: 19.0 км
Денивелация (изкачване): 580 м
Ниво на техническа трудност: високо (R1, R2, Т4)
Физическо натоварване: средно, КФН=5
Продължителност: 2 часа с по-бързо темпо, 3-4 часа с по-бавно темпо и почивки
Вода: 1 - 1.5 л, в Кърланово и при параклиса има чешми
Храна: За половин ден. Една енергийна вафла или сандвич са напълно достатъчни.
Терен:
- асфалт - 7.0 км
- черни пътища - 1.4 км
- пътеки - 10.6 км

GPS следи във формати gdb (за Garmin) и gpx (универсален): gpstrack-2014_melnik-karlanovo-sveti-iliq.zip
GPS файл с нарязани до 500 т. следи за стари приемници Garmin

Описание на маршрута в PDF: gpstrack-2014_melnik-karlanovo-sveti-iliq.pdf

Изтеглете zip файла и го разархивирайте. След това използвайте файла, който е подходящ за вашия уред.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.

Редовните ни читатели може би си спомнят един подобен маршрут, който публикувахме миналата година. В него местата, през които се минава, са почти същите и настоящият маршрут лесно може да бъде удължен с минаване през Рожен и пирамидите, но тъй като тук акцентът е главно върху пътеката, реших да дам най-краткия възможен вариант - за по-дълги всеки може да планира, ползвайки сборната GPS следа.

А какво ѝ е толкова хубаво на тази пътека? Всичко, с изключение на дължината! Пътеката е едновременно технична, така че да се хареса на напреднали потребители, но и не прекалено трудна, така че по-неуверените също да карат поне половината от нея, а не да бутат по целия път надолу. В сравнение с другата пътека (от параклиса към Рожен), тази е караема за много по-широк кръг от хора, а е и по-ясна за следване.

Самият маршрут в този си вид е много лежерен и интересен - с едно от най-плавните изкачвания, които може да си представи човек, с разкошни панорами през цялото време, с уютно и красиво място за почивка (двора на параклиса), с възможност за силни усещания (ако ви стиска да доближите ръба на отвесната и висока поне 30-40 м скала, на която е кацнала постройката) и дори с исторически оттенък (в двора на "Свети Илия" е погребан Тодор Александров.

За мен лично това е едно от най-добрите полудневни карания край Мелник. Ако решите и лично да се уверите в това, вижте краткото описание. Като цяло би трябвало да се оправите дори и без GPS.

Описание:

От центъра на Мелник поемаме по асфалта към с. Кърланово - на места е почти равно, на други има лек наклон. След 3.5 км достигаме малкото село. В центъра му има табела наляво към с. Сугарево - поемаме натам. Пътят е черен, но е официален автомобилен път, така че е здраво направен, с плавен наклон и добра настилка. Следваме само него. В т.03 (7.1 км) достигаме разклона за Сугарево, което се вижда пред нас вдясно. Пропускаме отбивката към него и продължаваме по левия път нагоре, минавайки над селото. След няколко серпентини, при 7.8 км (т.04) пропускаме още една отбивка вдясно към селото. Целта ни е да излезем на черния път към с. Пирин, който следва приблизително еднаква надморска височина в източна посока. Достигаме го в т.05 (8.5 км) и продължаваме по него надясно към дъното на малък каньон, в който тече Сугаревска река. Пресичаме я по мост и продължаваме плавното си изкачване. В т.06 (11.2 км) пропускаме черен път наляво. На следващия разклон (т.07, 11.5 км) сме по десния път, а на този в т.08 (още 100-200 м по-нататък) сме по дясното отклонение - има и табели, указващи, че това е пътят към параклиса. Спускаме се бързо и достигаме храма при 13.2 км (т.09). Пътеката започва от дясната страна на оградения двор, като застанете с лице към портата и параклиса. Първоначално наклонът е лек, а почвата по-скоро мека. Постепенно наклонът се увеличава, появяват се палави завои, които в долната част, където става още по-стръмно, преминават в серпентини. Тук има и по-големи камъни, сравнително стабилни. След подобни изпитания пътеката успокоява хода си, излизайки покрай Сугаревска река - на едно място ще видите мост от две трупи, по който се пресича реката и скоро след това се озоваваме отново на пътя Кърланово-Сугарево (т.10, 14.7 км), близо до първото село. Оттук до Мелник сме по обратния път.


Тази статия е подготвена със съдействието на:Снимки от карането по маршрута:


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Четвъртък, 03 Април 2014 20:18 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори