Начало Пътеки GPS следи Белоградчик - Фалковец (обиколка на забележителностите)
Белоградчик - Фалковец (обиколка на забележителностите)
Написано от Любомир Ботушаров    Сряда, 02 Април 2014 18:42    Печат

През 2013 г., когато за пръв път посетих Белоградчик, основната цел бе да пробвам и представя маршрута на състезанието Rocks N'Roll, който можете да намерите ТУК (в случай, че сте го забравили). По него обаче карахме през втория ден от нашия престой, а през първия домакините от местния клуб "Скала" ни спретнаха един чудесен маршрут за посрещане. Маршрут, в който не беше толкова важно самото каране, колкото многото забележителности и интересни места, покрай които минахме. Истински туристически тур в района между града и с. Фалковец.


Тази статия е подготвена със съдействието на:

 
Картата е базирана върху OFRM Geotrade . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: гр. Белоградчик, централен площад
Дължина: 36.6 км
Денивелация (изкачване): 700 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)
Физическо натоварване: средно, КФН=6
Продължителност: 4-8 часа с по-бавно темпо, почивки и разглеждане на забележителностите.
Вода: 2 л, на 2-3 места има чешми
Храна: За цял ден, освен ако няма да карате със състезателно темпо.
Терен:
- асфалт - 19.5 км
- черни пътища - 17.1 км

GPS следи във формати gdb (за Garmin) и gpx (универсален): gpstrack-2014_belogradchik-falkovets.zip
GPS файл с нарязани до 500 т. следи за стари приемници Garmin

Описание на маршрута в PDF: gpstrack-2014_belogradchik-falkovets.pdf

Изтеглете zip файла и го разархивирайте. След това използвайте файла, който е подходящ за вашия уред.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.

Като терен маршрутът е съвсем лек - кара се само по черни пътища и повечето от тях хубави. Като физическо натоварване също не беше тежък, макар дължината да не е безобидна. За един ден обаче всеки може да го направи без никакви проблеми, при положение че ние го направихме за един следобед и то с доста размотаване.

Като навигация на повечето места има цветна маркировка за маршрути по проекта "Качи се на колело", но все пак точно за този му вид ще ви е необходим и GPS, особено на мястото, където се отклоняваме към Червената черква. Заради това няма да правя подробно описание, а само схематично такова, от което ще разберете и през кои забележителности минаваме:

Описание

*Маршрутът може да се направи и с начална точка хан "Мадона", ако сте отседнали в него.

01 - Тръгваме от центъра на Белоградчик по стръмна улица в източна посока. След последните къщи продължаваме по тесен асфалтов път.
02 - В края му има кръстопът, където започват черни пътища, маркирани с колоездачни табели. Поемаме по този надясно към пещера Лепеница и с. Боровица.
03 - Пътят се разделя на две - можем да оставим велосипедите за малко и да се изкачим направо до близките скали, за да разгледаме околността. След това продължаваме със спускане по пътя надясно.
04 - Вдясно се отделя невзрачен черен път с наклон нагоре. Поемаме по него, за да достигнем до точка за наблюдение на Белоградчишките скали.
05 - Гледката си струва изкачването, което в края е по кратка пътека. После се връщаме обратно до т.04 и продължаваме по основния черен път към с. Боровица и пещера Лепеница.
06 - Пътят се разклонява. Поемаме вдясно към пещера Лепеница. Дотам е предимно спускане.
07 - Стигаме под пещерата. До нея пътят не стига, дори пътека е трудно да откриете. В делничен ден не е проблем да зарежете велосипедите някъде тук и да се изкачите пеша до нея. Ако сте повече хора и ако е през уикенда, най-добре е един да остане да ги пази. След това отново се връщаме назад към т.06 и продължаваме към с. Боровица.
08 - Завиваме по черен път наляво.
09 - Това е много важна точка от маршрута, където ще ви е необходим и GPS. 12.4 км от началото. Трябва да се отклоним наляво към Червената черква - на пръв поглед просто пресичаме буренясалата поляна, но при внимателно вглеждане можем да открием и остатъци от стар черен път. Малко по-нататък той става по-ясен.
10 - Червената черква - изключително красив и интересен обект. След като я разгледаме, продължаваме на югоизток по черен път към с. Боровица.
11 - Излизаме на пътя за Белоградчик в с. Боровица. Тръгваме наляво и караме няколко километра до махала Фалковец.
12 - Доситгаме хан "Мадона" - чудесно място за почивка и хапване. След това се връщаме наобратно.
13 - Оклоняваме се наляво по асфалт към с. Долни Лом.
14 - Още веднъж наляво по занемарен асфалтов път.
15 - Достигаме мост над интересно речно ждрело. Ако сте късметлии, ще видите бушуващата в него вода. Ако не сте и водата е запряна в близкия бент, ще можете само да видите колко е дълбоко скалното корито. След този обект се връщаме обратно до пътя за Белоградчик при т.13 и продължаваме наляво към града.
16 - Вдясно е винарска изба "Боровица".  В нея можете да дегустирате местни вина и да научите туй-онуй за процеса на производството им, както и да си закупите.
17 - В последните километри преди Белоградчик се отклоняваме от асфалта по черен път с плавен наклон.
18 - Продължаваме по пътя направо, пропускаме този вдясно. Следва малко по-стръмно изкачване и навлизаме в парка на града между огромните скали, за да достигнем отново центъра.

Разказ и снимки от карането можете да прочетете в статията "Белоградчик – два дни по маршрутите от проекта „Качи се на колело“.

Допълнителни снимки можете да разгледате в тази галерия: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/belogradchik-april-2013.

Домакини

Къща за гости "Мадона" - гр. Белоградчик и хан "Мадона" - с. Фалковец

Наши домакини при това посещение бяха къща за гости "Мадона" в гр. Белоградчик и хан "Мадона", който  се намира точно на пътя за Белоградчик в с. Фалковец, малко преди отбивката за гр. Чипровци. При наличието на няколко маршрута, тръгващи или преминаващи оттам, и собственик, който сам е запален колоездач и член на местния велоклуб "Скала", там не просто има възможност за настаняване на планински колоездачи - те са едни от най-желаните гости! Вижте какво може да ви предложи хан "Мадона":

- Външно и вътрешно оформление в традиционен български стил.

- Голяма механа с добра кухня и отлично обслужване.

- Просторни и уютно обзаведени стаи с всички необходими удобства за качествена почивка.

- Огромен двор с овошки и множество интересни предмети, включително няколко модела каруци. :)

- Обширна и равна поляна за къмпинг с всички необходими удобства - ток, вода, тоалетни и бани.

- Велосипеди и екипировка под наем за вас или за ваши приятели, включително и възможности за ремонт при нужда.

- За всички маркирани маршрути на място можете да получите помощ, указания, а също и хартиена карта и брошура.

За запитвания и резервации можете да се свържете с хан "Мадона" чрез електронна поща: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. или на телефон 0894 774746. Повече подробности за хотела и къщата за гости можете да видите в интернет на адрес: http://hanmadona.com/.Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Сряда, 02 Април 2014 19:15 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори