Начало Пътеки GPS следи Кресна - махала Моравска
Кресна - махала Моравска
Написано от Любомир Ботушаров    Четвъртък, 21 Март 2013 09:37    Печат

Излишно е да рекламирам района на Кресненското дефиле и Малешевска планина - в последните години редовно каращите се убедиха многократно, че там зима почти няма, така че целогодишното каране е факт, а през пролетните месеци е просто идеално - сухи почви, топличко и слънчево. Е, и доста трънливо, така че не забравяйте да сложите 1-2 резервни гуми и комплект лепенки в раницата!


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: гр. Кресна, отбивката за с. Горна Брезница.
Дължина: 23.1 км
Денивелация (изкачване): 950 м
Ниво на техническа трудност: високо (R1, R2, Т3, Т4)
Физическо натоварване: средно, КФН=6
Продължителност: 1-2 часа (с по-бързо темпо), 3-4 часа (с почивки и бавно темпо)
Вода: 2-3 л
Храна: За половин ден.
Терен:
- асфалт - 4.6 км
- черни пътища - 10.5 км
- пътеки - 7.7 км

GPS следи във формати gdb (за Garmin) и gpx (универсален): gpstrack0036_Kresna.zip

Изтеглете zip файла и го разархивирайте. След това използвайте файла, който е подходящ за вашия уред.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.

Това е първият GPS маршрут с начало в гр.Кресна, който публикуваме в МТБ-БГ, но бъдете сигурни, че няма да е последният. Всъщност имаме няколко следи, които сме записали през последните години, но започваме с тази, тъй като е най-прясна. Разстоянието е кратко, но не прекалено - дори това обаче не ви гарантира съвсем лежерно каране, тъй като за описаните 23 км натрупвате почти 1000 м изкачване, което говори достатъчно за това какви баири можете да очаквате. Все пак ще ви успокоя, че те са страшни само на отделни места - вярно е, че там на мнозина може да се наложи да бутат, но през повечето време пътищата са нормални.

Що се отнася до пътеките, те са чудесни, интересни и на места доста прикрити от храстите, но с помощта на описанието и GPS-а не би трябвало да се затрудните при намирането им. Както повечето такива "кози" пътеки в района, общото им ниво на техническа трудност е високо, но не бих казал, че трябва да се плашите от това. Е, ако изобщо не обичате камъни, песъчливи почви и тук-таме някой отвес отстрани, потърсете друг район и маршрут. Ако пък сте почитатели на техничните терени, тогава сте на правилното място. За по-напреднали карачи маршрутът би трябвало да е доста забавен, а на 1-2 места и предизвикателен - особено емблематичен е краят му, където пътеката се превръща в стръмен улей с търкалящи се камъни и серпентини. Там трябва да внимавате и за едно разклонение, което е в буквалния смисъл козя пътека по едни почти отвесни пясъчни скали - казвам го не за да се опитате да си счупите главите, а за да го избегнете. ;)

Реклама

Допълнителна особеност на маршрута е, че макар да имах предварителна следа от Краси Великов, който пръв мина по тези пътеки, на едно място не успях да я улуча и имахме кратък момент на короядство в една горичка. Тогава се бях ядосал, че ми е пропаднало описанието, но когато наложих следата върху Google Earth, видях лесен начин да поправя тези няколкостотин метра, така че маршрутът да си върне нормалния за каране вид. Нещо повече - вследствие на това упражнение се появиха и две допълнителни опции, които добавих за съответното място. Наблягам на това, че са рисувани по сателитна снимка, но едната е сигурна (option1_dirtroad), защото видях черния път и на терен, а другата е несигурна (option2_trail), но пък изглежда да е интересна пътечка, така че по-смелите в приключенията може да я пробват, ако желаят.

Също така, един поглед върху картата е достатъчен, за да видите и следните неща:
- Маршрутът лесно може да бъде разделен на два по-къси (оригиналните следи на Краси Великов бяха в такъв вид). За мен обаче не си струва да се бият 150 км за 10-15 км каране, поради което реших да обединя следите в малко по-дълъг маршрут с две изкачвания и спускания. Ако желаете обаче нещо съвсем кратко, лесно можете да се ориентирате къде и как да "нарежете" следата.
- Стартът е в самото начало на Кресна, при отбивката за с. Горна Брезница, защото там имахме удобно място за паркиране. Сами виждате обаче, че на връщане маршрутът минава и през центъра на града, даже през самия площад, където има банкомати (ако ви потрябват), така че ако предпочитате, можете да започнете карането и от там.

Снимки от карането по маршрута можете да видите в галерията "Кресна - 3 март 2013 г."


Описание на маршрута

01 (0.00 км) - Тръгнете по пътя към с. Горна Брезница. Изкачване по асфалт.

02 (2.5 км) - Наляво и нагоре по стръмен черен път.

03 (3.6 км) - Направо и нагоре по основния черен път.

04 (4.2 км) - При един обратен завой надясно продължете наляво по занемарен черен път, но ясен черен път.

05 (4.3 км) - Наляво се отклонява подобен занемарен черен път. Продължете направо по някакви остатъци от черен път, който скоро преминава в пътека (точно след една слънчева поляна).

06 (5.8 км) - След провиране между храстите пътеката излиза на място, където не се вижда ясна следа. Вляво е стръмен склон, така че трябва да продължите направо или леко вдясно (посоката Ю-ЮИ), отново по сравнително стръмен склон. В долната му част, където има заравняване, ще излезете на по-ясна пътека.

07 (6.0 км) - Излизате на ясна пътека – наляво по нея в гората, движейки се от дясната страна на започващото тук дере.

08 (6.7 км) - Вляво се отклонява друга пътека. Продължете направо.

09 (7.4 км) - След няколко серпентини се озовавате в подножието на планината, близо до гр.Кресна. Вдясно има пътека, подсичаща склона – пропуснете я и продължете направо.

10 (7.5 км) - Излизате не черен път над хамбари и дворове. По него надясно.

11 (7.6 км) - Вляво има друг черен път – продължете направо и леко надясно.

12 (7.9 км) - Излизате на основен черен път – продължете по него нагоре.

13 (8.3 км) - След пресичането на дерето пътят започва да набира височина. Тук наляво се отклонява друг черен път – пропуснете го и продължете надясно и нагоре.

14 (10.0 км) - Надясно и нагоре по основния черен път.

15 (10.7 км) - Надясно и нагоре по основния черен път.

16 (11.0 км) - Наляво и нагоре по основния черен път.

17 (11.9 км) - Наляво и нагоре по основния черен път.

18 (14.0 км) - Наляво и нагоре по стръмен черен път през поляна към виждащия се наблизо параклис.

19 (14.2 км) - Достигате параклиса. Починете и обърнете посоката.

20 (14.3 км) - Върнете се малко надолу и точно под дървесния пояс намерете затревен път надясно (юг), подсичащ поляната в горната ѝ част и влизащ в близката горичка. Веднага след това той преминава в обрасла, но ясна пътека, подсичаща склона, минавайки през 1-2 малки дерета.

21 (15.4 км) - Точно преди тази точка пресичате основното дере, като там пътеката е доста обрасла и се заобикалят храсталаците отдясно. След това пътеката продължава по билото наляво. Тясна е и обрасла, но се вижда.

22 (16.2 км) - Озовавате се на обрасла поляна. Ясна пътека не се вижда, има няколко неясни. Като цяло трябва да продължите направо (източна посока) и да достигнете занемарен черен път, проправен чрез изсичане на млади дръвчета, чиито пънчета стърчат от земята.

23 (16.4 км) - Наляво и надолу по занемарен стръмен черен път.
Точно тук се отделят алтернативните следи, които са начертани по Google Earth. Ако желаете да ги пробвате, трябва да продължите напред по черния път с пънчетата, следващ ръба на билото. Той се спуска стръмно, изравнява се на една поляна, после пак се спуска. При т.opt01 трябва да решите дали да продължите по пътя наляво, за да се влеете в основния маршрут, или ще решите да пробвате и предполагаемата пътека, продължаваща направо.

24 (16.6 км) - Излизате на ясен черен път - по него надясно и надолу.

25 (18.1 км) - Надясно по тясна пътека, подсичаща билото. (Точно тя се вижда на заглавната снимка горе.)

26 (18.8 км) - Наляво по слабо забележима пътека, спускаща се към дерето в посока Кресна.

27 (20.1 км) - Пътеките са няколко, следвайте най-ясната, като цяло по-скоро дръжте ляво.

28 (20.5 км) - Излизате на равна поляна, отляво идва черен път. Продължете направо по пътечка, следваща ръба на скален отвес вляво.

29 (20.7 км) - В края на поляната пътеката тръгва стръмно надолу – тук е много трудна – Т5. На едно място точно над пътя има отвес  и козя пътека по него, но основната пътека завива наляво и с още 1-2 трудни серпентини слиза до коритото на реката и покрай него се излиза на шосето.

30 (20.8 км) - Излизате на пътя между Кресна и с. Сливница. По него наляво към Кресна и с помощта на GPS-а или с питане ще намерите главния път и по него ще се върнете до началната точка.


Места за настаняване и хранене

Ресторант "Будилска скара" - Намира се на изключително удобно място в гр. Кресна, на главен път Е79, при отбивката за с. Горна Брезница. Разполага с охраняем паркинг, където можете да оставите колите по време на карането. Предлага вкусна и приготвена на момента скара и всякакви други ястия, включително и по поръчка и предварителна заявка. Телефони: 0878712004, 0885712004.Add this to your website

Коментари

avatar kvelikov
0
 
 
Още малко рИклама на кръчмето, че си заслужава:
- собственикът се казва Ради и ако карате в района е добре да му имате телефона
- компетентен по всичко
- няма да ви остави гладни и жадни
- ако ви настигне Неволята и тези три неща, той е човекЪ

От реда със заведения, неговото е първо.
Линкът е от street view, а старата гара вече я няма ;-)
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Понеделник, 06 Февруари 2017 21:12 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори