Начало Пътеки GPS следи Клисура - вр. Богдан - х. Чивира - х. Средногорец - Клисура
Клисура - вр. Богдан - х. Чивира - х. Средногорец - Клисура
Написано от Никола Колев    Четвъртък, 27 Септември 2012 17:31    Печат

В началото на септември врътнах маршрута Клисура - вр. Богдан - х. Чивира - х. Средногорец - Клисура и реших да го споделя. Сигурно е доста известен.

GPS следа (формат gpx, архивиран в zip файл)

Тръгнах от Клисура по черен път, който ясно се вижда от градчето, по едно голо ребро. Там е около 80% караемо, гладък почвен път, много прашен. Доста красива гледка към Старопланинското било - Вежен, Юмрука ... Козята и прочие. Нещо, което ми се кара и тая година, че е забава.

По него се излиза на билото и се хваща пътят на изток. Там до хижа "Богдан" (поизоставена) се кара изцяло. Отново почвен път и пясък. Абе чисто крос-кънтри, даже леко скучно на моменти.

От х. "Богдан" до върха е бутане по пътека в гората. След върха е малко объркващо, но ако се следва трака, се стига до хижа "Чивира". Пътят е 95% караем, като има интересно спускане (нищо кой знае колко технично, но при желание може да се прицепва) в една гора преди хижата. От там на север по пътя към хижа "Средногорец". Има вариант само с път, има и вариант с каране през гората, като вторият има 5-600 метра стръмно бутане.

От х. "Средногорец" започва спускането към Клисура, което е около 20-25 км. Хванах пътя, който е точно срещу входа на хижата. ОФРМ-то се оказа непълна и неточна за района и понеже почна да се стъмва, слязох от там, откъдето препоръча хижарят. Най вероятно и другите спускания ще са ОК, но някой друг път.

От х. "Средногорец" до Клисура е 100% спускане по черен горски път с много приятни улейчета, камънак, почва... не е много технично, но е доооста скоростно. Всъщност скоростта в случая беше ключът към адреналиновия приток. За съжаление се стъмни в средата на спускането и трябваше да се намали, но като цяло си беше много приятно.

Равносметката: 55 км, 95% черно, 5% асфалт накрая, 1700 м  денивелация нагоре, 80-85% караемост. Не се изискват кой знае какви умения. Чисто крос-кънтри тип Обиколката на Витоша. И все пак мноого дълго и приятно спускане, което си заслужава, според мен. Маршрутът сигурно ще е идеален след някой хубав дъжд...

Ако решите да го пробвате, можете да споделите и вашите впечатления в тази тема от форума: http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=49&t=121405

Ето и няколко снимки от карането по маршрута, направени от автора Никола Колев:


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Петък, 28 Септември 2012 11:52 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори