Клисура – вр. Богдан – х. Чивира – х. Средногорец – Клисура

В началото на септември врътнах маршрута Клисура – вр. Богдан – х. Чивира – х. Средногорец – Клисура и реших да го споделя. Сигурно е доста известен.

GPS следа (формат gpx, архивиран в zip файл)

Тръгнах от Клисура по черен път, който ясно се вижда от градчето, по едно голо ребро. Там е около 80% караемо, гладък почвен път, много прашен. Доста красива гледка към Старопланинското било – Вежен, Юмрука … Козята и прочие. Нещо, което ми се кара и тая година, че е забава.

По него се излиза на билото и се хваща пътят на изток. Там до хижа „Богдан“ (поизоставена) се кара изцяло. Отново почвен път и пясък. Абе чисто крос-кънтри, даже леко скучно на моменти.

От х. „Богдан“ до върха е бутане по пътека в гората. След върха е малко объркващо, но ако се следва трака, се стига до хижа „Чивира“. Пътят е 95% караем, като има интересно спускане (нищо кой знае колко технично, но при желание може да се прицепва) в една гора преди хижата. От там на север по пътя към хижа „Средногорец“. Има вариант само с път, има и вариант с каране през гората, като вторият има 5-600 метра стръмно бутане.

От х. „Средногорец“ започва спускането към Клисура, което е около 20-25 км. Хванах пътя, който е точно срещу входа на хижата. ОФРМ-то се оказа непълна и неточна за района и понеже почна да се стъмва, слязох от там, откъдето препоръча хижарят. Най вероятно и другите спускания ще са ОК, но някой друг път.

От х. „Средногорец“ до Клисура е 100% спускане по черен горски път с много приятни улейчета, камънак, почва… не е много технично, но е доооста скоростно. Всъщност скоростта в случая беше ключът към адреналиновия приток. За съжаление се стъмни в средата на спускането и трябваше да се намали, но като цяло си беше много приятно.

Равносметката: 55 км, 95% черно, 5% асфалт накрая, 1700 м  денивелация нагоре, 80-85% караемост. Не се изискват кой знае какви умения. Чисто крос-кънтри тип Обиколката на Витоша. И все пак мноого дълго и приятно спускане, което си заслужава, според мен. Маршрутът сигурно ще е идеален след някой хубав дъжд…

Ако решите да го пробвате, можете да споделите и вашите впечатления в тази тема от форума: http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=49&t=121405

Ето и няколко снимки от карането по маршрута, направени от автора Никола Колев:

{gallery}trails_GPStrack/gpstrack0030_pics{/gallery}

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>